Το Πανεπιστήμιο αλλάζει όψη και μεταμορφώνει τους εξωτερικούς χώρους. Την περασμένη Τετάρτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ενώ ήδη είχε τις μελέτες και ήταν καλά προετοιμασμένος, πέτυχε να πάρει χρηματοδότηση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ για σημαντικά έργα στο Πανεπιστήμιο. Όπως δήλωσε στην «Πολιτεία»… «το έργο θα δημοπρατηθεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και το Πανεπιστήμιο θα έχει ανάδοχο μέχρι το καλοκαίρι»! Ετσι αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» ο προγραμματισμός του Πανεπιστήμιο Πατρών για ένα σημαντικό κομμάτι της Πανεπιστημιούπολης το οποίο περιλαμβάνει το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο και τους περιμετρικούς του χώρους (περιφράξεις, δρόμους, parking, ελαιώνα κ.α.). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις προτάσεις – μελέτες που έχουν γίνει τα δυο τελευταία χρόνια από το Ιδρυμα, εγκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν δυο μεγάλες και σημαντικές παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Συνεδριακού Κέντρου χρηματοδότησης 3.950.154,67 ευρώ η οποία περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου αλλά και την σε μεγάλο βαθμό ενεργειακή του αυτονομία με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον υφιστάμενο χώρο στάθμευσης Η δεύτερη, αφορά παρεμβάσεις σε μια μεγάλη έκταση περιμετρικά του Συνεδριακού, η χρηματοδότηση της οποίας 499.312 ευρώ εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, θα ξεκινήσει να υλοποιείται τους επόμενους δυο μήνες και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών. Περιλαμβάνει κατασκευή νέων μονοπατιών και διαμορφώσεις χώρων, εγκαταστάσεις έξυπνου ηλεκτροφωτισμού, κατασκευή ξύλινων στεγάστρων, έξυπνα καθιστικά, μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας, σκίαστρα θέσεων στάθμευσης, δημιουργία σταθμού στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού, εγκατάσταση hydropanels, fυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και δέντρων κ.α.
Όπως δηλώνει ο κ. Μπούρας «με τις δυο αυτές παρεμβάσεις αναβαθμίζεται ένα εμβληματικό κτήριο του Πανεπιστημίου Πατρών , μοναδικό στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο αποτελεί χώρο φιλοξενίας σημαντικών πανελλήνιων και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων καθώς και μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα δημιουργείται περιμετρικά ένας χώρος άνω των 10 στρεμμάτων ο οποίος θα είναι προσβάσιμος στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και τους κατοίκους της πόλης της Πάτρας.
Οι παραπάνω πετυχημένες δράσεις αποτελούν παράδειγμα συνεργασίας των στελεχών του Ιδρύματος σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα αναδεικνύουν το δυναμικό και τις δυνατότητες των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών»!



