Site icon Flamis.gr

CNN για πρίγκιπα Χάρι: Το Spare είναι ένα «θλιβερό ανάγνωσμα ενός πληγωμένου και κατεστραμμένου άνδρα»

CNN για πρίγκιπα Χάρι: Το Spare είναι ένα «θλιβερό ανάγνωσμα ενός πληγωμένου και κατεστραμμένου άνδρα»

Μέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Spare», στις 10 Ιανουαρίου, σκανδαλώδεις λεπτομέρειες από το βιβλίο έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Τα διεθνή ΜΜΕ φιλοξένησαν αποσπάσματα από τις περιγραφές του Χάρι για την ημέρα του γάμου του αδελφού του, για την παραδοχή του ότι έχει πάρει κοκαΐνη και την ιστορία του πώς έχασε την παρθενιά του σε ένα χωράφι από μια μυστηριώδη γυναίκα.

Σύμφωνα με το CNN, αδιαμφισβήτητα, αυτοί οι τίτλοι δεν αποτυπώνουν ολόκληρη την ιστορία ενώ όπως τονίζει ο συντάκτης Louis Staples, το «Spare» είναι ένα θλιβερό ανάγνωσμα για έναν άνδρα που είναι σαφώς πληγωμένος και κατεστραμμένος. Ένας άνθρωπος που, από το «ατύχημα» της γέννησής του και μέσα από τις τραγωδίες, δεν είχε ποτέ τον απόλυτο έλεγχο της ζωής του.

Όπως υπογραμμίζει ο Staples, το κεντρικό αφήγημα των απομνημονευμάτων είναι ότι, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε με τεράστια προνόμια, ο πρίγκιπας Χάρι είναι επίσης θύμα. Θυμάται ότι από μικρός είχε συνειδητοποιήσει πως γεννήθηκε για την περίπτωση που συνέβαινε κάτι στον Ουίλιαμ. Σαν παιδί, πίστευε ότι ήταν εκεί για να προσφέρει τα όργανά του σε περίπτωση που ο διάδοχος του θρόνου το χρειαζόταν.

Καθώς μεγάλωνε, παρενοχλήθηκε από τα ίδια ταμπλόιντ που κυνηγούσαν την αείμνηστη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα. Μιλάει για το πώς τον χαρακτήρισαν «άτακτο πρίγκιπα», «χοντρό πρίγκιπα» ή «τοξικομανή».

Τώρα, που η σχέση τού Χάρι με την οικογένειά του και τον βρετανικό Τύπο έχει επιδεινωθεί, τα επίθετα που χρησιμοποιούνται συχνά για να τον περιγράψουν είναι ακόμη λιγότερο κολακευτικά: Μαλακός, εύθραυστος, αδύνατος, κακομαθημένος και μοχθηρός.

Ο «θεσμικός» Χάρι και ο «σύζυγος»

Ο πρίγκιπας Χάρι προέρχεται από μια οικογένεια στρατιωτικών, οι οποίοι ήταν υπερήφανοι που υιοθέτησαν μια άκαμπτη στάση και συνέχισαν τη δουλειά. Αυτή ήταν μια εικόνα που ο παππούς του, πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ήθελε να παρουσιάζει για τον εαυτό του, καθώς συνέχιζε τα βασιλικά του καθήκοντα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Βλέποντας μέσα από αυτό το πρίσμα, όπως σχολιάζει ο Louis Staples τα παράπονα είναι δείγμα αδυναμίας. Ο Χάρι έχει αναφερθεί σε αυτό ο ίδιος, κάνοντας μια διάκριση μεταξύ του «θεσμικού Χάρι» και του «Χάρι συζύγου», με τον δεύτερο να είναι πιο συναισθηματικός.

Έξω από τον βασιλικό θεσμό, υπήρξε μια αλλαγή κουλτούρας που ενθάρρυνε τους άνδρες να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και την ψυχική τους υγεία. Με το Spare βλέπουμε τον Χάρι, να κάνει ακριβώς αυτό, προσθέτει ο Staples.

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αισθάνομαι ένα αίσθημα κούρασης καθώς οι Σάσεξ συνεχίζουν να μοιράζονται την ιστορία τους μέσω τόσων πολλών διαφορετικών μέσων» προσθέτει ο Staples. Αλλά το “Spare” εξακολουθεί να έχει γίνει το βιβλίο μη μυθοπλασίας με τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία.

Όπως τονίζει ο Staples πέρα από τα μιμίδια με τον πρίγκιπα Χάρι να γκουγκλάρει τις τηλεοπτικές σεξουαλικές σκηνές της μέλλουσας συζύγου του, το “Spare” είναι μια ιστορία για έναν άνδρα με τεράστια προνόμια που τουλάχιστον προσπαθεί να τα πάει καλύτερα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πάει κόντρα στους θεσμούς και τις κοινωνικές συμβάσεις που τον είχαν ωφελήσει στο παρελθόν.

«Και ναι, ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις για τους Σάσεξ θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο» προσθέτει μεταξύ άλλων ο Louis Staples.

Exit mobile version