Σε μία κοινωνία συμπερίληψης που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και που όλες και όλοι θα σκεφτόμαστε το «εμείς» κι όχι το «εγώ», σε μία κοινωνία στην οποία ο κάθε συμπολίτης μας θα έχει ρόλο και λόγο και θα μπορεί να αναπτύσσει τις δεξιότητές του, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια των ομιλιών της σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Αναπηρία.
Η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο για το σύνολο προγραμμάτων ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα η Υφυπουργός ανέφερε:
• Τη θέσπιση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» για άτομα με αναπηρία, που αποτελεί βασική συνθήκη ανεξάρτητης διαβίωσης και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής με έναν βοηθό της επιλογής τους.
• Την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
• Το πιλοτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας κατ’ οίκον που αφορά στην επιχορήγηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας για 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.
• Την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού που αφορά σε 200 συμπολίτες μας.
• Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος Πρώιμης Ανίχνευσης αναπηριών και διαταραχών, η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναμόρφωση των βρεφονηπιακών σταθμών.
• Τη λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) στοχεύοντας στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των ίδιων των παιδιών όσο και στην εκπαίδευση και την ενημέρωση του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
• Τη θεσμοθέτηση επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρίες.
• Την έναρξη του προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής που αφορά στην τοποθέτηση ανηλίκων, με σοβαρή αναπηρία (άνω του 67%) ή και σοβαρές ψυχικές διαταραχές, στη φροντίδα επαγγελματιών αναδόχων.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, δεν είναι ανικανότητα. Η αναπηρία είναι διαφορετικότητα και πηγή πλούτου για την κοινωνία μας. Με μια σειρά από παρεμβάσεις, διασφαλίζουμε την ίση συμμετοχή των συμπολιτών μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους. Εδώ και τρία χρόνια εργαζόμαστε εντατικά ώστε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και να επενδύσουμε στο κοινό μέλλον όλων μας. Είμαστε δίπλα σε όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».