Δ. Σαρηγιάννης: Η αυξητική τάση της πανδημίας αιφνιδίασε το σύστημα υγείας

    Ημερομηνία:

    Την ανάγκη ελέγχου της διασποράς του κορονοϊού επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Πολιτικής στο ΑΠΘ, ο οποίος τονίζει πως η δυναμική της πανδημίας είναι αυξητική και έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας. Επίσης, σημειώνει, η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί σε μέτρα όπως η αυξημένη τηλεργασία, τα περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, η απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ, θέσεις που εκφράζει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

    «Με αυτά τα μέτρα, αναφέρει, ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στη μείωση της διασποράς», τονίζει μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο Fm».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, γύρω στα μέσα, με τέλη Απριλίου, μπορεί να υπάρξει μία κάμψη της επιδημικής καμπύλης, η οποία θα συντηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο προδιαγράφοντας έτσι ένα καλοκαίρι με πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα για την Ελλάδα.

    Αναφέρει ότι σε πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας μπορούμε να μπούμε από τον Μάιο, καθώς όσο ανοίγει ο καιρός θα βοηθήσει την κατάσταση. Εξηγεί ότι ο καιρός συνιστά «κομμάτι του υπολογισμού» για τους επιστήμονες.

    «Και για αυτό το λόγο, οποιοδήποτε μοντέλο τρέχουμε δείχνει μία αποκλιμακωτική πορεία σίγουρα από τα μέσα-τέλη Μαΐου και μετά, η οποία θα συνεχιστεί Ιούνιο και Ιούλιο. Ο εμβολιασμός και ο καιρός είναι δύο παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι που θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό για μένα είναι δεδομένο».

    Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, αυτό που ουσιαστικά καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία επικρατούν από τις 10 Μαρτίου και μετά, σε σχέση με το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, στη χώρα μας.
    «Αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα, ή αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία, οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο και δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση. Απλώς χτυπάω λίγο το καμπανάκι, γιατί έχουμε να κάνουμε με στελέχη που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί και πιο στοχευμένοι με τα μέτρα που παίρνουμε».

    Όσον αφορά την αυξητική δυναμική της επιδημίας, είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται πραγματικά η διασπορά, όπως είναι οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ που αποτελούν ουσιαστικά κόμβους σε πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης. Άρα το θέμα του ανοίγματος έχει να κάνει με τη στόχευση και με το πως λειτουργούμε όταν είμαστε ανοιχτά».

    Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτιμά ότι τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα μπορούμε συζητάμε για πέταγμα της μάσκας.

    «Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού και την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, νομίζω ότι θα φτάσουμε προς τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου για να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, η οποία θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία. Τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για πέταγμα της μάσκας. Πιο πριν όμως δεν πρέπει να το κάνουμε. Είναι σημαντικό να μην βοηθήσουμε τη δημιουργία πιο ανθεκτικών και πιθανώς πιο γρήγορα μεταδοτικών μεταλλάξεων. Κι επειδή το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε και θα πρέπει και τότε να είμαστε προσεκτικοί».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΒΙΝΤΕΟ: Bullying σε εκδρομή: “Το παιδί μου δέχεται τέτοιες συμπεριφορές εδώ και 2,5 χρόνια”

    Ο πατέρας του παιδιού που έπεσε θύμα bullying από συμμαθητές...

    Η σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με την αδερφή της πριγκίπισσας Diana δεν έφερε το δράμα που θα περιμέναμε

    Λίγες μόλις μέρες μας χωρίζουν από την πρεμιέρα της...

    Η λειψυδρία “χτυπά” την παραγωγή της Αχαΐας – Αδιαφορία του υπουργείου καταγγέλλει το ΓΕΩΤΕΕ

    Εξαιρετικό προβληματισμό σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον παραγωγικό...

    Ιδού το νέο ηλεκτρικό Vitara 

    Το e Vitara βασίζεται στο πρωτότυπο μοντέλο «eVX», το οποίο παρουσιάστηκε...
    Best Shop