Ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο προανήγγειλε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Αποτελεί σημαντικό θέμα και γι’ αυτό και δεσμευόμαστε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει πρωτοβουλία επίλυσης» ανέφερε αρχικά ο κ. Δήμας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) για να προσθέσει πως το νέο πλαίσιο που θα παρουσιαστεί θα στηρίζεται σε 3 βασικές αρχές: «Θα λαμβάνει υπόψη την νομική πραγματικότητα. Οι παρεμβάσεις μας δεν θα αποσταθεροποιούν το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία. Οι ρυθμίσεις θα παρέχουν ανακούφιση στους συγκεκριμένους δανειολήπτες».
Να σημειωθεί ότι το θέμα αφορά σε περίπου 70.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο, 200.000 πολίτες και οφειλές 3 δισ. ευρώ.
Μέχρι τέλη Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση της ρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.
Ο στόχος είναι να καταστούν τα δάνεια αυτά βιώσιμα, αλλά και τα νοικοκυριά, διαμύνησε περιγράφοντας τον απώτερο στόχο. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις σε σύντομο διάστημα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε κοντά» στην εξεύρεση λύσης για ένα πρόβλημα που αφορά περίπου 70.000 δάνεια και 200.000 πολίτες.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο «κουρέματος» των οφειλών, ο κ. Τσάπαλος απέφυγε να αποκαλύψει αν η πρόταση θα περιλαμβάνει μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει αυτό το σενάριο. «Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», σημείωσε, «ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους δανειολήπτες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα δάνειά τους θα καταστούν βιώσιμα». Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην προκύψει αίσθημα αδικίας στους πολίτες που δεν είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Ο κ. Τσάπαλος υπενθύμισε ότι οι δανειολήπτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν επιτόκιο της τάξης του 3%.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός επιτρέπει και τη μερική διαγραφή της οφειλής, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης εμπράγματων εξασφαλίσεων. «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης που αναζητούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.