Αντίστροφα μετράει ο χρόνος, για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους θιγόμενους των δημοσιευμένων δασικών χαρτών στην Αχαΐα, που δεν έχουν υποβάλλει ακόμα ένσταση ή αντίρρηση.
Στις 25 Δεκεμβρίου εκλεισε το «παράθυρο» των δύο μηνών προθεσμίας για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την μερική κύρωση του δασικού χάρτη της Αχαΐας, ενώ ακάλυπτοι θα μείνουν και όσοι δεν έχουν στα χέρια τους καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης που να αφορά την θιγόμενη περιουσία τους.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στις 25 Οκτωβρίου σε μερική κύρωση του δασικού χάρτη του συνόλου των Δήμων Πατρέων, Καλαβρύτων, Αιγιαλείας, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, με την δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αυτό σημαίνει ότι ο δασικός χάρτης της Αχαΐας έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή, για όλα τα τμήματα που αποτυπώνονται σε αυτόν, όμως δεν έχει ακόμα κυρωθεί οριστικά και τελεσίδικα, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα.
Ωστόσο, από εδώ και στο εξής, κάθε μεταβίβαση, σύσταση, ή γενικά κάθε μεταβολή των εμπράγματων δικαιωμάτων στις δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται στον δασικό χάρτη, είναι άκυρες και ανίσχυρες, αν δε συνοδεύονται από πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Δασών με το οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης.
Εξαίρεση αποτελούν όσες διοικητικές πράξεις προηγήθηκαν της μερικής κύρωσης του Δασικού Χάρτη, αλλά ακόμα δεν έχουν προσκομιστεί στην Δασική υπηρεσία.
Επίσης, στον κυρωμένο έστω και μερικά Δασικό Χάρτη της Αχαΐας, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων, παρά μόνο προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Με την δημοσίευση του οριστικού χάρτη, όσοι έχουν υποβάλλει αντίρρηση, που δεν έχει ακόμα κριθεί, θα μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
6.000 ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Στην Αχαΐα είχαν υποβληθεί περίπου 12.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων οι μισές έχουν εξεταστεί από τις 4 επιτροπές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Οι υπολειπόμενες 6.000 αντιρρήσεις εκτιμάται πως χρειάζονται έναν ακόμα χρόνο για να εξεταστούν από τις επιτροπές, οι οποίες όμως, αυτή την περίοδο φτάνουν στην λήξη τους, οπότε θα πρέπει να αντικατασταθούν ή να ανανεωθεί η θητεία τους.
Οι περισσότερες αντιρρήσεις που έχουν μείνει για εξέταση, αφορούν τον Δήμο Πατρέων, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συγκεκριμένα, τις κοινότητες των πρώην Καποδιστριακών δήμων Ρίου, Παραλίας, Μεσσάτιδας. Μόνο η Πάτρα έχει 100 σελίδες αντιρρήσεων, τόνισε ο διευθυντής Δασών, για να δείξει πόσο έργο έχει μείνει ακόμα ανολοκλήρωτο από τις επιτροπές.