O Kαναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ (low) διατηρώντας σταθερό και το outlook.
Όπως αναφέρει ο οίκος στην αιτιολόγηση της απόφασής του η αξιολόγηση αυτή αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS Morningstar ότι η Ελλάδα μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε συνδυασμό με τα ισχυρά ταμειακά της αποθέματα διαθέτει τη δημοσιονομική ικανότητα να αντιμετώπισει τον αντίκτυπο της κρίσης. Η κρίση του ιού κορονωιού έχει βαρύ αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε απότομη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Η πτώση αυτή εξηγείται από τα αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού αλλά και της συρρίκνωσης του τουριστικού κλαδου, που έχει σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία. Σε απάντηση στην κρίση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο λόγο δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέους.
Όπως αναφέρει ο οίκος η ελληνική κυβέρνηση από την εκλογή της τον Ιούλιο του 2019, επέδειξε ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Λόγω των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα έχει διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική στάση, μέχρι την κρίση, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταγραφή πέντε χρόνων πρωτογενούς πλεονάσματος, την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.
Επιπλέον, το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα PEPP (έκτακτων αγορών για την αντιμετώπιση της πανδημίας) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διασφαλίζει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Επωφελούμενη από το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον η Ελλάδα αναμενεται να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ του ακριβότερου χρέους της στο ΔΝΤ. Κυρίως όμως, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό ποσό επιχορηγήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που ανέρχεται στο περίπου 9% του ΑΕΠ του 2019, το οποίο θα στηρίξει την ανάκαμψη και θα βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.