Τα ηλεκτρομαγνητικά πυρομαχικά αναφέρονται σε όπλα που χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να διαταράξουν ή να καταστρέψουν ηλεκτρονικά συστήματα.
Ο Rotem Mey-Tal, Διευθύνων Σύμβουλος της Asgard Systems και Ισραηλινός εμπειρογνώμονας στρατιωτικών όπλων, υπογράμμισε τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των όπλων. «Σκεφτείτε την αναλογία από τη δεκαετία του 1960, η οποία περιγράφει ότι σε μια πυρηνική έκρηξη θα επιβίωναν μόνο οι κατσαρίδες. Με την ίδια λογική, σε μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση, οι “κατσαρίδες” (παρατσούκλι για τα εξαρτήματα στα ηλεκτρικά κυκλώματα) δεν θα επιβιώσουν αυτή τη φορά. Αυτό θα επηρεάσει όλους μας στην καθημερινή μας ζωή και στην ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Mey-Tal στην Jerusalem Post.
Μια ιρανική πηγή ισχυρίστηκε ότι το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) προμήθευσε πρόσφατα τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ με ένα φορτίο «ποιοτικών όπλων», καθώς η τρομοκρατική ομάδα προετοιμάζεται για πιθανές εισβολές στις περιοχές της Γαλιλαίας και των υψωμάτων του Γκολάν του Ισραήλ. Αυτά τα προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομαγνητικών βομβών, φέρονται να έχουν σχεδιαστεί για να διαταράσσουν ολόκληρα ηλεκτρονικά δίκτυα με αποτελέσματα συγκρίσιμα με πυρηνικά πλήγματα. Ορισμένες από αυτές τις συσκευές μπορούν να εκτοξευθούν από σταθερές πλατφόρμες, ενώ άλλες είναι συμβατές με drone, ικανές να φτάσουν σε στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ.
Ο αντίκτυπος των ηλεκτρομαγνητικών πυρομαχικών μπορεί να είναι εκτεταμένος, προκαλώντας δυνητικά βλάβες σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματα επικοινωνίας. Πιθανοί στόχοι για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικά πυρομαχικά περιλαμβάνουν στρατιωτικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, πολιτικές υποδομές (όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνίες), οχήματα με ηλεκτρονικά συστήματα και κέντρα δεδομένων ή δίκτυα υπολογιστών.