Deepfake: Η ρομαντική απάτη που «άδειασε» τις τσέπες των ανδρών στην Ασία – Πώς έχασαν 46 εκατ. ευρώ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Όλοι «διψούν» για ρομαντισμό και λίγο έρωτα – ιδίως στα χρόνια της ψηφιακής εποχής που οι σχέσεις έχουν γίνει πιο απρόσωπες από ποτέ. Και πολλοί προκειμένου να βρουν το άλλο τους μισό καταφεύγουν στη λύση του Διαδικτύου, όπου αναζητούν το πιθανό μελλοντικό τους ταίρι μέσα από πλατφόρμες γνωριμιών.

    Συχνά όμως ξεχνούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν: τους απατεώνες και τα… deepfakes που αποτελούν μάστιγα της εποχής. Αυτή ακριβώς, λοιπόν, είναι η ευκαιρία των απατεώνων να βγάλουν όσα περισσότερα λεφτά μπορούν, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη «ρομαντική απάτη» που στήθηκε στην Ασία, με απατεώνες να «ψαρεύουν» και να εξαπατούν ανυποψίαστους άνδρες στο Διαδίκτυο με τη χρήση της deepfake τεχνολογίας, οι οποίοι πίστευαν ότι η όμορφη γυναίκα την οποία ερωτεύτηκαν μιλώντας μέσω βιντεοκλήσεων, ήταν αληθινή.

    Αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, είχαν πέσει θύματα απάτης με τη χρήση deepfake τεχνολογίας που τους κόστισε συνολικά περισσότερα από 46 εκατομμύρια ευρώ.

    Deepfake: Κύκλωμα απατεώνων πίσω από τις όμορφες γυναίκες του Διαδικτύου

    Η αστυνομία ανακοίνωσε τις συλλήψεις 27 μελών κυκλώματος απάτης, το οποίο στόχευε άνδρες από την Ταϊβάν έως τη Σιγκαπούρη, ακόμη και μέχρι την Ινδία. Πρόκειται για 21 άνδρες και έξι γυναίκες που κρατούνται με κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για απάτη, μετά από έφοδο στο φερόμενο ως κέντρο λειτουργίας της συμμορίας σε βιομηχανική μονάδα στην περιοχή Χανγκ Χομ του Χονγκ Κονγκ.

    Ηλικίας 21 έως 34 ετών, οι συλληφθέντες είναι ως επί το πλείστον μορφωμένοι, ενώ πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι σχολών ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας, που φέρονται να στρατολογήθηκαν από τη συμμορία μετά τη φοίτησή τους σε τοπικά πανεπιστήμια, δήλωσε η αστυνομία. Οι συλληφθέντες φέρονται να συνεργάστηκαν με ειδικούς της πληροφορικής στο εξωτερικό για την κατασκευή μιας ψεύτικης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, όπου τα θύματα εξαναγκάζονταν να κάνουν επενδύσεις.

    Πώς λειτουργούσε η απάτη

    Σύμφωνα με την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, η «ρομαντική απάτη» συνήθως ξεκινούσε με ένα γραπτό μήνυμα, στο οποίο ο αποστολέας -που παρίστανε μια ελκυστική γυναίκα- έλεγε ότι το έστειλε σε λάθος αριθμό.

    Στη συνέχεια, οι απατεώνες ξεκινούσαν διαδικτυακά ειδύλλια με τα θύματά τους, καλλιεργώντας μια αίσθηση οικειότητας μέχρι να φτάσουν στο σημείο να σχεδιάζουν ένα κοινό μέλλον.

    Η ομάδα ήταν εξαιρετικά οργανωμένη, χωρισμένη σε τμήματα υπεύθυνα για διαφορετικά στάδια της απάτης. Χρησιμοποιούσαν ακόμη και ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για να διδάξουν τα μέλη πώς να εκμεταλλεύονται «την ειλικρίνεια και το συναίσθημα του θύματος», δήλωσε η αστυνομία.

    Μεταξύ των βημάτων ήταν τα εξής: κατανόηση της κοσμοθεωρίας του θύματος για τη δημιουργία μιας «κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του» περσόνας, επινόηση δυσκολιών όπως αποτυχημένες σχέσεις ή επιχειρήσεις και, τέλος, δημιουργία ενός «όμορφου οράματος», όπως τα σχέδια για ταξίδια, προκειμένου να ωθήσουν το θύμα να επενδύσει.

    Το κύκλωμα των 27 απατεώνων δρούσε για περίπου έναν χρόνο μέχρι η αστυνομία να λάβει πληροφορίες σχετικά με αυτό, τον περασμένο Αύγουστο. Στην έφοδο των αστυνομικών βρέθηκαν περισσότερα από 100 κινητά τηλέφωνα, σχεδόν 24.000 ευρώ σε μετρητά και πολυτελή ρολόγια, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Το συνολικό όφελος που αποκόμισαν από τα εκατοντάδες θύματά τους σε διάφορες χώρες της Ασίας, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 46 εκατ. ευρώ.

    Τι είναι τα deepfakes;

    Τα deepfakes είναι βίντεο, ήχος ή και άλλο περιεχόμενο που, αν και ψεύτικα καθώς δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνονται άκρως ρεαλιστικά. Η τεχνολογία αυτή υιοθετείται όλο και περισσότερο από διάφορους κακόπιστους παράγοντες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει φτάσει να εξελιχθεί σε μια παράνομη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Στις συγκεκριμένες απάτες, οι δράστες παίρνουν ψεύτικες διαδικτυακές φωτογραφίες και περνούν μήνες προετοιμασίας, μετελώντας τα θύματα-στόχους τους για να τους πείσουν να επενδύσουν σε ψεύτικες ιστοσελίδες κρυπτονομισμάτων. Τα deepfakes είναι ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα των απατεώνων για να πείσουν τα ανυποψίαστα θύματα τους να τους δώσουν τα χρήματά τους.

    Συνήθως διευθύνονται από κινεζικές συμμορίες από τη νοτιο-ανατολική Ασία. Το σχετικά πλούσιο Χονγκ Κονγκ είναι ιδανικός στόχος για τους απατεώνες, οι οποίοι έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις αρχές της χώρας.

    Νωρίτερα φέτος, μια βρετανική πολυεθνική βιομηχανική εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ έχασε 23 εκατ. ευρώ όταν ένας υπάλληλος έπεσε θύμα απατεώνων που χρησιμοποίησαν τεχνολογία deepfake για να παραστήσουν τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας και άλλα μέλη του προσωπικού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εντάλματα σύλληψης κατά της ηγεσίας των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για την δίωξη γυναικών

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα (23/1)...

    Χρυσά Βατόμουρα: Οι χειρότερες ταινίες της χρονιάς – Η λίστα με τις υποψηφιότητες

    Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά βραβεία Όσκαρ...

    ΠΑΤΡΑ: Εντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και καταστηματαρχών για όσα αφήνουν πίσω τους οι λαϊκές αγορές

    Δεκάδες είναι τα παράπονα κατοίκων και καταστηματαρχών που βρίσκονται...

    ΓΝΠΠ Καραμανδανείου: Έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα

    Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από το ΓΝΠΠ Καραμανδανείου: Καλησπέρα σας, Share 00:00 Play k Mute m Settings Fullscreen f Στις...
    Best Shop