Site icon Flamis.gr

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος γιόρτασε το όνομά του

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος γιόρτασε το όνομά του

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια εορτάστηκαν τα Σεπτά Ονομαστήρια του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

Η Ιερά Μητρόπολη, διά του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, επεφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη στον σεβασμιότατο Γέροντα κ. Αμβρόσιο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία συνεορτάσθη και η μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων, κατ’ οικονομίαν αντί για την 7η Δεκεμβρίου, λόγω της συμμετοχής του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου στις εργασίες της προγραμματισμένης από 7ης έως 9ης Δεκεμβρίου ε.έ. συνεδριάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της οποίας κατά το παρόν έτος τυγχάνει Μέλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σεπτός Ποιμενάρχης της Μητρόπολης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, με ευγνώμονα και ευχαριστήρια διάθεση, προγραμμάτισε και οργάνωσε προς τιμήν του Προκατόχου του και Πνευματικού του Πατρός την τελετή των Ονομαστηρίων του σεβασμιοτάτου κ. Αμβροσίου, παρουσία των Αρχών της πόλεως του Αιγίου, του σεβαστού Ιερατείου, της Μοναστικής Κοινότητας των Ιερών Μονών Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου και Αγίας Τριάδος Ακράτας, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και του χριστεπωνύμου πληρώματος.

Την εόρτια ομιλία απηύθυνε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης. Στον μεστό θεολογικού πνεύματος λόγο του αναφέρθηκε στον υποδειγματικό βίο των τιμωμένων Αγίων Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, και Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων, επισημαίνοντας τα κοινά πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα και κυρίως τις αρετές της φλογερής πίστεως και της θαρραλέας και αγωνιστικής τους στάσης κατά των αιρέσεων, και δη του Αρειανισμού, της εγκράτειας, της φιλανθρωπίας και της ταπεινοφροσύνης, που τους διέκριναν.

Στη συνέχεια, εξήρε το ποιμαντικό, διοικητικό και φιλανθρωπικό-κοινωνικό έργο του εορτάζοντος Αρχιερέως κ. Αμβροσίου και απηύθυνε εκ μέρους όλου του εκκλησιάσματος εγκάρδιες ευχές δι’ «Έτη Πολλά και Ευλογημένα».

Εκ μέρους του κ. Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου μετέφερε τις ευχές προς τον εορτάζοντα ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καραΐσκος.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, απηύθυνε με πραγματική συγκίνηση τις εόρτιες ευχές και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για όλα όσα ο Πνευματικός του Πατέρας προσέφερε τόσο στην Εκκλησία, όσο και στον ίδιο προσωπικά. Αναγνώρισε και ομολόγησε  ότι τον στήριξε πνευματικά και ηθικά από τα πρώτα του ιερατικά βήματα και συνέβαλε διά της προσευχής, της πατρικής του αγάπης και της έμπειρης καθοδηγήσεώς του στη διαδρομή έως και την ανάρρησή του στον Επισκοπικό Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Επισήμανε δε ότι αποτελεί για εκείνον μεγάλη ευλογία το ότι διαδέχθηκε τον Πνευματικό του Πατέρα στο πηδάλιο μιας ιστορικής Μητροπόλεως, ταυτόχρονα όμως, αισθάνεται πολύ μεγάλο και βαρύ το φορτίο στους ώμους του, λόγω της πληθωρικότητας, του πνευματικού αναστήματος και του τεράστιου έργου του προκατόχου του. Διαβεβαίωσε, τέλος, τόσο τον Σεπτό Γέροντά μας κ. Αμβρόσιο, όσο και τους πιστούς ότι θα φροντίζει και θα σέβεται τον Πνευματικό του Πατέρα αξιοχρέως και οφειλετικώς και ότι θα συνεχίσει επαυξάνοντας το πολύτιμο έργο του.

Στην αντιφώνησή του ο σεβασμιότατος πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος είχε έρθει και στην Πάτρα στον πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της εορτής του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, ευχαρίστησε τον άξιο διάδοχό του, Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, και με ιδιαίτερη συγκίνηση διαβεβαίωσε ότι ήταν ίσως η καλύτερη τελετή εορτασμού των Ονομαστηρίων του, παρότι έγινε την προτεραία της μνήμης του Προστάτου του, Αγίου Αμβροσίου.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των γονέων του σεβασμιοτάτου κ. Αμβροσίου, Γεωργίου και Νικολίτσας, ενώ μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Γέροντας μοίρασε το αντίδωρο στο εκκλησίασμα και δέχθηκε τις ευχές του.

*Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του εορτάζοντος Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου στο “Αγάπης Μέλαθρον, ο Άγιος Χαράλαμπος”, παρουσία του νυν Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, του Δημάρχου Αιγιαλείας, των Διοικητών της τοπικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ιερέων και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Exit mobile version