flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΔΕΙΤΕ ΓΡΑΦΗΜΑ: Η πορεία των κρουσμάτων στην Αχαϊα – Ανάλυση με βάση και τα χθεσινά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνεχίστηκε και το Σάββατο η πτωτική πορεία με 1194 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας την αργή πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν (31242) ήταν αρκετά υψηλός, με αποτέλεσμα ο δείκτης θετικότητας να διαμορφωθεί στο 4,1%.

Το Σάββατο καταγράφηκε ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς θανάτων (68) που παρατηρήθηκε τις τελευταίες 20 ημέρες, υποδηλώνοντας τόσο τη συγκρατημένη, αλλά και ουσιαστική αποκλιμάκωση της κατάστασης, όσο και ότι μέχρι και πριν από 3-4 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, λόγω της πλημμελούς εφαρμογής του lockdown τις πρώτες 15 ημέρες της εφαρμογής του και από τη συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και την γενικότερα αυξημένη κοινωνική κινητικότητα των γονέων που συνάδει με τη συνοδεία των νεαρών παιδιών από και προς το σχολείο σε συνδυασμό με την χαμηλή εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τους εργαζόμενους ενήλικες. Ο γενικά υψηλός αριθμός των θανάτων που καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα (χθες κατεγράφησαν 102 θάνατοι) σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του.

Όσον αφορά τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά (577 από 583 προχθές). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί αργά την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

 

 

 

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

 

 

 

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αρχή της αποκλιμάκωσης όπως είχαμε προβλέψει. Αν συνεχισθεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων είναι αρκετά ασφαλές να αναμένουμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση θα πραγματοποιηθεί και σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και στους θανάτους από COVID-19.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση και την απόφαση παράτασης του lockdown μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3.

 

 

 

Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Το Σάββατο, στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, οι πτωτικές τάσεις στον αριθμό νέων κρουσμάτων επιβεβαιώνονται στη Θεσσαλονίκη με 248 κρούσματα (Σχήμα 5) και στην Αθήνα με 256 κρούσματα. Στην Αττική η επιδημιολογική καμπύλη έχει πολύ μικρή κλίση αν και σημειώνεται πτωτική πορεία συνολικά (Σχήμα 4), υποδηλώνοντας την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να εξεταστούν πιο αναλυτικά τα δεδομένα ανά δήμο, και όπου παρατηρείται έντονο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Δυτική Αττική) να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Το ίδιο προτείνεται να γίνει στην Θεσσαλονίκη, παρόλο που δείχνει να ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά. Εντούτοις, η παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, απομακρύνει την πιθανότητα μιας έξαρσης μέσα στις γιορτές.

 

 

 

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

 

 

 

 

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, η Λάρισα βρίσκεται ξανά σε επίπεδα (98 κρούσματα το Σάββατο) που εγείρουν προβληματισμό (Σχήμα 6) αν και η συνολική πορεία της διασποράς παραμένει σαφώς πτωτική. Καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στη Μαγνησία με 20 κρούσματα (Σχήμα 7) στην Καρδίτσα (Σχήμα 8), με 24 κρούσματα και στα Τρίκαλα (Σχήμα 9), με 5 κρούσματα . Παρ ’όλα αυτά, προσοχή πρέπει να δοθεί στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα για να μην πραγματωθεί η αύξηση που προβλέπεται από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

 

 

 

Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

 

 

 

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

 

 

 

Σχήμα 8. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

 

 

 

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στις περιοχές που προκαλούσαν ανησυχία στην κεντρική Ελλάδα, οι μεταβολές ήταν ασύμμετρες. Στην Αιτωλοακαρνανία με 7 κρούσματα το Σάββατο η κατάσταση περιγράφεται ως σταθεροποιημένη σε μέτριο αριθμό κρουσμάτων αλλά η πτωτική πορεία έχει ανακοπεί (Σχήμα 11). Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται ελαφρώς αυξητική τάση, με 16 κρούσματα (Σχήμα 10), όπως και στην Αρκαδία, (4 κρούσματα), η πορεία της διασποράς είναι ελαφρά ανοδική (Σχήμα 12) και έχει τη δυναμική να εξελιχθεί αρνητικά, οπότε εφιστούμε την προσοχή μας σε περιοχές που μέχρι και πριν μερικές ημέρες είχαν πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Στην Εύβοια, με 8 κρούσματα , συνεχίζεται η σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης (Σχήμα 13).

 

 

 

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

 

 

 

 

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

 

 

 

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

 

 

 

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Συνεχίζεται η ανησυχία λόγω της ασταθούς πορείας στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Η Ημαθία με 18 κρούσματα το Σάββατο (Σχήμα 14), η Πέλλα με 30 κρούσματα (Σχήμα 15), η Φλώρινα (Σχήμα 17) με 8 κρούσματα (Σχήμα 17), η Δράμα με 18 κρούσματα (Σχήμα 18), η Πιερία με 41 κρούσματα (Σχήμα 21), τα Γρεβενά με 9 κρούσματα (Σχήμα 22), οι Σέρρες με 38 κρούσματα (Σχήμα 23), και η Καστοριά με 9 κρούσματα (Σχήμα 24)) παρουσιάζουν συνολικά πτωτική πορεία της διασποράς αλλά με μικρή κλίση.

Διακυμάνσεις στην πορεία της διασποράς που οδηγούν σε ασταθή συμπεριφορά σημειώνονται στο Κιλκίς με 17 κρούσματα (Σχήμα 19), την Καβάλα με 29 κρούσματα (Σχήμα 20), τη Ροδόπη με 28 κρούσματα (Σχήμα 25), τον Έβρο με 32 κρούσματα (Σχήμα 26). Αυτές οι περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για να αποφευχθεί πιθανή αυξητική πορεία της διασποράς από τις 20 Δεκεμβρίου κι έπειτα.

Αυξητική είναι η πορεία της διασποράς στην Κοζάνη με 62 κρούσματα (Σχήμα 16), η οποία δεν φαίνεται να έχει μπει σε διαδικασία αποκλιμάκωσης και στην Ξάνθη με 26 κρούσματα (Σχήμα 27). Προβληματική παραμένει η συνολική εικόνα στις περιοχές της Θράκης.

Σε όλες αυτές τις πόλεις προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός αποκλιμάκωσης, που μπορεί να αποδοθεί στο ότι τα μέτρα εφαρμόζονται πλημμελώς από κάποιες μικρές ομάδες του πληθυσμού, που όμως λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των περιοχών, η επίδραση τους είναι καθοριστική στην ανάσχεση της πτωτικής πορείας.

 

 

 

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

 

 

 

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

 

 

 

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

 

 

 

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

 

 

 

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

 

 

 

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

 

 

 

 

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

 

 

 

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

 

 

 

 

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

 

 

 

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

 

 

 

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

 

 

 

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

 

 

 

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

 

 

 

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ξάνθη

 

Στη Λέσβο (Σχήμα 30) η ασταθής πορεία συνεχίζει να εμπνέει ανησυχία, ενώ στην Κέρκυρα (Σχήμα 31) στο Ηράκλειο (Σχήμα 28) και στα Χανιά (Σχήμα 29), η εξέλιξη της πανδημίας διαφαίνεται ότι έχει περιέλθει σε σταθερή πτωτική πορεία.

 

 

 

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

 

 

 

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

 

 

 

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

 

 

 

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Συμπεράσματα:

Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αρχή αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), μετά τα αποτελέσματα του Σαββάτου, συνάδει με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ενώ παραμένουν περιοχές που η κατάσταση δεν εμφανίζει σταθερά σημάδια πτωτικής πορείας. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο από τη στιγμή που συνολικά στη χώρα φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας συνεχίζει την πτωτική του πορεία και πλέον είναι στο 6,0% (η ημερήσια τιμή το Σάββατο είναι 4,1%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,87 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Πάντως τα δεδομένα του Σαββάτου και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων πριν τις 7 Ιανουαρίου θα ήταν πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου.