ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το 2022 ήταν η χρονιά της δυναμικής επανεμφάνισης των μεγάλων ντιλ. Κινήσεις που προκαλούν ήδη τεκτονικές αλλαγές σε μια σειρά από κλάδους που αναμένεται να πυροδοτήσουν και το 2023 αλληλουχία αντιδράσεων στο νέο σκηνικό που πάει να διαμορφωθεί.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Τις εντυπώσεις συγκεντρώνουν οι εξελίξεις στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας. Στις πρώτες μάλιστα υπήρξε αλλαγή της «γεωγραφίας» των παικτών μετά τις ιδιοκτησιακές ανακατατάξεις και τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που συνοδεύτηκαν στον Ομιλο Ελλάκτωρ με τη συμμαχία Βαρδινογιάννη – Χόλτερμαν, καθώς και στην Ιντρακάτ μετά την είσοδο του διδύμου Μπάκου – Καϋμενάκη. Αμφότερες οι δυνάμεις ετοιμάζονται πλέον με νέα στρατηγική για την επόμενη μέρα που διαμορφώνεται στο σκηνικό των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της ενέργειας όπου έχουν προεκτάσεις τα συγκεκριμένα ντιλ. Εξάλλου, ήδη, η αγορά της ενέργειας είναι εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων στον κλάδο. Το ένα είναι η μεγάλη συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε μεγάλα επενδυτικά funds και το άλλο η εξαγορά από τη ΔΕΗ των παγίων της Enel στη Ρουμανία. Δύο ντιλ που αναμένεται να κλείσουν ακόμη και εντός του Ιανουαρίου.

    Τεκτονικές αλλαγές επίσης στον χώρο των ασφαλειών, αφού μετά τα τρία μεγάλα ντιλ που ολοκληρώθηκαν είτε ολοκληρώνονται (NN Metlife, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη – Allianz) ήρθαν και οι αλλαγές στα διοικητικά των μεγαλύτερων «παικτών» του κλάδου ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά του ανταγωνισμού που φαίνεται ότι δρομολογεί κινήσεις το 2023.

    Σημαντικές κινήσεις αναμένονται και στον κλάδο της πληροφορικής, που το 2022 μπορεί να είχε τα πρωτεία στον αριθμό των ντιλ, ωστόσο ήταν μικρότερου βεληνεκούς, με εξαίρεση ίσως από πλευράς σημαντικότητας την αλλαγή ιδιοκτησίας στην Byte Computers και τη στρατηγική συμμαχία Epsilonet – Εθνικής Τράπεζας.

    Στον χώρο των τροφίμων το «άστρο» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου συνεχίζει να λάμπει με δεδομένο ότι το 2022 δεν ήταν μόνο το έτος ολοκλήρωσης του μεγάλου ντιλ πώλησης της Chipita στη Mondelez αλλά συνοδεύτηκε και από την ηχηρή «εξαγορά» του 45% της ΙΟΝ που δημιουργεί τις βάσεις για τα φιλόδοξα σχέδια που έχει ο επιχειρηματίας. Το ίδιο και των αδερφών Σαράντη της Ελληνικά Γαλακτοπωλεία που ξεδιπλώνουν ένα επιθετικό επενδυτικό σχέδιο σε έναν κλάδο που κλυδωνίζεται πανευρωπαϊκά. Στον ίδιο χώρο, των τροφίμων και ποτών, τα βλέμματα στρέφονται στην κατεύθυνση της Coca Cola HBC που μετά την εξαγορά της Three Cents το 2022 και την ανάληψη της αντιπροσώπευσης και διανομής των σημάτων μπίρας του Ομίλου Anheuser-Busch InBev (ABInBev) διακινείται στην αγορά ότι μπορεί να έρθει και ένα «χτύπημα» προς… Αταλάντη μεριά.

    Στον χώρο της φιλοξενίας πάλι, η κίνηση ματ των αδελφών Ανδρεάδη και η είσοδος του κρατικού fund της Σιγκαπούρης στο σχήμα Sani/Ikos, όπως επίσης και η μεγάλη επένδυση της Goldman Sachs Asset Management δείχνουν ξεκάθαρα πως πλέον η ελληνική φιλοξενία έχει αναβαθμιστεί στα μάτια των σοβαρών θεσμικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων εκπροσωπώντας ένα πιο premium προϊόν.

    Φυσικά υπάρχουν και οι «γάμοι» που φαίνεται θα γίνουν λόγω συνθηκών. Ηδη στο οργανωμένο λιανεμπόριο σειρά μικρών αλυσίδων σπεύδει να αναζητήσει ασφάλεια υπό τη σκέπη μεγαλύτερων ομίλων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί έτι περαιτέρω το 2023, καθώς ο πληθωριστικός κύκλος θα συνεχίζει να ασκεί πίεση στους πιο μικρούς που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών.

    Σε κάθε περίπτωση στην ελληνική αγορά τα χαρτιά φαίνεται να ξαναμοιράζονται. Το κλίμα είναι ξεκάθαρα ευνοϊκό υπό την έννοια ότι υπάρχει ρευστότητα και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως εξάλλου δείχνουν και τα πολυετή υψηλά των άμεσων ξένων επενδύσεων, οδηγώντας σε σημαντικές συμφωνίες. Και σε αυτό το πλαίσιο οι dealmakers που έλαμψαν φέτος με τις κινήσεις που έκαναν ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματά τους.

    Γιώργος Περιστέρης: Ποδαρικό με mega deal

    Είναι ίσως το πλέον αναμενόμενο ντιλ κι αυτό με το οποίο όλα δείχνουν πως θα κάνει -κατά πάσα πιθανότητα- «ποδαρικό» το 2023! Η διαπραγμάτευση για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο αυστραλιανό fund Fisrt Sentier, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι λεπτομέρειες του χρηματοδοτικού πλάνου της εξαγοράς. Αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας και έξοδός της από το Χ.Α. Με δεδομένο ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο «παίκτη» στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο έργων που εκτιμάται ότι θα φθάσει ως το 2025 τα 3,3 GW εγκατεστημένης ισχύος και τα 6,4 GW ως το 2029το τίμημα της πώλησης αναμένεται να είναι μεγάλο. Σημειωτέον πως σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κυμαίνεται πέριξ των 2,3 δισ. ευρώ.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    O πρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης

    Η πώληση αποτελεί στρατηγική απόφαση την οποία έλαβε ο πρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης με στόχο να ενισχυθεί το αναπτυξιακό πλάνο του Ομίλου μέσα από την τόνωση της ρευστότητας που θα του δώσει την ευελιξία συμμετοχής και στα νέας γενιάς έργα και τις ΣΔΙΤ.

    Γιώργος Στάσσης: Διεθνής επέκταση της ΔΕΗ

    Το άλλο μεγάλο ντιλ που επίσης φαίνεται ότι θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου και αφορά επίσης τον χώρο της ενέργειας αποτελεί αυτό της ΔΕΗ για την απόκτηση των συμμετοχών του Ομίλου Enel στη Ρουμανία. Η πρόθεση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιώργου Στάσση η ΔΕΗ να σπάσει τα «στεγανά» της ελληνικής επικράτειας και να εξελιχθεί σε διεθνή παίκτη ήταν ήδη γνωστή. Η ανακοίνωση στο παρά πέντε της αλλαγής του χρόνου για τη σύμβαση αποκλειστικότητας της ΔΕΗ με την Enel για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στη Ρουμανία αν μη τι άλλο έχει δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες. Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα όπου τα δύο μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξαγάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα target assets και με την ολοκλήρωση του ελέγχου. Από εκεί και έπειτα το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα αποφασίσει για το εάν τελικά θα υποβληθεί δεσμευτική προσφορά εξαγοράς. Στο παρά πέντε του χρόνου πάντως η ΔΕΗ έκλεισε άλλο ένα ντιλ συγκροτώντας μία νέα συμμαχία με τη ΔΕΠΑ και τον Ομιλο Κοπελούζου για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Τις σχετικές ανακοινώσεις που προηγήθηκαν αναμένεται να διαδεχθεί το προσεχές διάστημα η επίσημη εκδήλωση θεμελίωσης του έργου.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    Ο CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης

    Από εκεί κι έπειτα όμως εκ μέρους της ΔΕΗ αναμένονται τη νέα χρονιά σημαντικές κινήσεις πάνω στο στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς. Το δεύτερο θα το κάνει μέσω της διεθνούς Κοινοπραξίας «East to Med Corridor» υπό τη Saudi Telecom που σχηματίστηκε το 2022 με στόχο την πόντιση και λειτουργία broadband καλωδίου που θα ξεκινά από τη Σιγκαπούρη, θα διέρχεται από τη Σ. Αραβία, αργότερα και από την Ελλάδα. Ενα καλώδιο που θα αποτελέσει απευθείας πύλη επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Ασία. Επί ελληνικού εδάφους αναμένονται οι επόμενες κινήσεις στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών το οποίο και θα ανταγωνιστεί ευθέως αυτό του ΟΤΕ.

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Χένρι Χόλτερμαν: Συμμαχία σε ενέργεια και κατασκευές

    Οι εξελίξεις στην ενέργεια και τις κατασκευές διασυνδέονται, όπως κατέδειξε εξάλλου η νέα στρατηγική συμμαχία που εισήλθε πλέον δυναμικά στον κατασκευαστικό κλάδο μέσω του Ομίλου Ελλάκτωρ, αυτή του Χένρι Χόλτερμαν της Reggenborgh και του Ομίλου Motor Oil υπό τους κ. Βαρδή και Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οχι μόνο δημιουργεί νέα δεδομένα στον έτερο μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας που προσπαθεί να βρει τον δρόμο του έπειτα από χρόνια αναταράξεων, αλλά παράλληλα θέτει τη βάση μετασχηματισμού της ίδιας της Motor Oil από μία εταιρεία ορυκτών καυσίμων στη δεύτερη «δύναμη» στις ΑΠΕ. Κι αυτό καθώς μέρος του ευρύτερου ντιλ ήταν και η εξαγορά από τη θυγατρική Motor Oil Renewable Energy του 75% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου Ελλάκτωρ, ήτοι την πάλαι ποτέ ΕΛΤΕΧ Ανεμος σε ένα ντιλ που αποτιμάται συνολικά 1 δισ. ευρώ. Κοινώς τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» στις ΑΠΕ στην Ελλάδα πίσω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    Ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο κ. Χένρι Χόλτερμαν

    Με αυτό τον τρόπο τίθεται σε άμεση λειτουργία ο μετασχηματισμός της Motor Oil από μία παραδοσιακή εταιρεία διύλισης ορυκτών καυσίμων σε έναν πολυεπίπεδο Ομιλο Ενέργειας λαμβάνοντας ένα έτοιμο χαρτοφυλάκιο έργων εγκατεστημένης ισχύος 772 ΜW, που μαζί με τα υπό κατασκευή έργα φθάνει συνολικά τα 856 MW αλλά και διαθέτοντας μία μεγάλη δεξαμενή έργων δυναμικότητας 2,3GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάκτωρ, το συγκεκριμένο ντιλ και οι μετοχικές ανακατατάξεις τής δίνουν πλέον το περιθώριο να επωφεληθεί χρηματοοικονομικά και να κινηθεί με ευελιξία για νέα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τα έργα που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ που εφόσον η οικονομία σταθεροποιηθεί θα προχωρήσουν, αλλά και σειρά από έργα για την πράσινη ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα κ.λπ. Κάτι που ίσως εξηγεί και τη συμφωνία του Ομίλου Motor Oil τελικά να πάρει θέση στο μετοχολόγιο της Ελλάκτωρ με ποσοστό 29,87% σχηματίζοντας συμμαχία με τους Ολλανδούς της Reggenborgh.

    Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου: Και σε κατασκευές και σε media

    Στις τεκτονικές αλλαγές στον κατασκευαστικό κλάδο το 2022 που δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή ιδιοκτησίας στην Intrakat. Περίπου δύο μήνες μετά την αποεπένδυσή τους από την Ελλάκτωρ, οι Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου μέσω της Winex Investment Ltd έχουν αναλάβει τον έλεγχο της Intrakat, ενώ μέτοχοι στην εισηγμένη εταιρεία είναι και οι εφοπλιστές Κώστας Αγγέλου και Ηλία Γκότσης.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    Οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης

    Ηδη το νέο σχήμα τρέχει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ με βάση την οποία πιθανόν να αυξήσουν τα μερίδιά τους προσφέροντας παράλληλα και «όπλα» στη μάχη που αναμένεται στον χώρο των κατασκευών για τα έργα νέου τύπου, τις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις. Ηδη έχουν συνάψει γι’ αυτό τον λόγο και ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου

    Από εκεί και έπειτα εξακολουθούν να είναι ενεργοί και στον χώρο των media. Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι έχουν εξαγοράσει τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 επενδύοντας στο ενημερωτικό προφίλ του, ενώ είχαν κάνει κινήσεις και για την απόκτηση του OPEN από τον Ιβάν Σαββίδη, χωρίς ωστόσο να έχουν αποτέλεσμα.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η νέα εποχή της MYTILINEOS

    Μέσα σε ένα περιβάλλον που όλα αλλάζουν έχει επίσης τη σημασία της η πρωτοβουλία που έλαβε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αφενός να βάλει στο πλάι του ως επενδυτή του Ομίλου τη Fairfax Holdings του Ιρανοκαναδού επιχειρηματία κ. Πρεμ Γουάτσα και παράλληλα να ανακοινώσει τον μετασχηματισμό του Ομίλου. Ο τελευταίος θα έχει αρκετές φάσεις μέσα στη χρονιά που ξεκινάει, με στόχο επίσης να προσφέρει ευελιξία, δυναμικότητα και καλύτερη διακυβέρνηση στους τομείς δραστηριότητας του Ομίλου.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    O πρόεδρος του Ομίλου MYTILINEOS, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου, αποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου κατασκευών και παραχωρήσεων, τον οποίο ο Ομιλος θα προικίσει με ρευστότητα 1 δισ. ευρώ ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει νέας γενιάς έργα, παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ. Εξ αυτών, τα 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου και 700 εκατ. ευρώ από εγγυητικές. Σε ό,τι αφορά την αύξηση της συμμετοχής της Fairfax Holdings στο μετοχολόγιο του Ομίλου, αυτή πλέον έχει φθάσει το 4,86% μέσω της απόκτησης 2,7 εκατ. ιδίων μετοχών της εισηγμένης, αντί 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει άλλα 2,5 εκατ. μετοχές με τιμή 20 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Oραμά του ένας «εθνικός» όμιλος τροφίμων

    Εξαιρώντας τις τεκτονικές αλλαγές στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας, το «άστρο» του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου συνέχισε να λάμπει και φέτος δημιουργώντας και αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον. Οχι μόνο για το γεγονός ότι τυπικά τις πρώτες μέρες του ’22 ολοκληρώθηκε το ντιλ πώλησης της Chipita στη Mondelez International, ένα από τα μεγαλύτερα στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά, αλλά και γιατί έδειξε ότι στρώνει ισχυρές βάσεις για να επανέλθει στο προσκήνιο με έναν ελληνικό όμιλο τροφίμων, τον οποίο έχει αποκαλύψει ότι θα εισαγάγει και στο Χ.Α. σε βάθος τριετίας περίπου.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Κάτι που κατέδειξε η επιτυχία του να πείσει φέτος τους μετόχους της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ να του διαθέσουν το 45% της εταιρείας και με το δικαίωμα ενεργοποίησης ρήτρας μετά από λίγα χρόνια που θα του δώσει το πλειοψηφικό μερίδιο. Είχε προηγηθεί η απόκτηση -από κοινού με το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη- του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, ενώ αργότερα «εργαλειοποιώντας» τη Νίκας ανακοίνωσε και την εξαγορά της εταιρείας Εδεσμα και ταυτόχρονα και της εταιρείας Αμβροσία. Εξάλλου ο ίδιος πιστεύει ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσελκύοντας ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Λάμπρος Μπίσαλας: Το επόμενο βήμα μετά τη συμφωνία -μαμούθ

    Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε συμφωνίες εξαγοράς διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group συμφερόντων του Ομίλου Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, κ. Λάμπρος Μπίσαλας. Η τελευταία αφορούσε ένα mega deal με το οποίο πλέον η Sunlight αποκτά το 51% του μεγαλύτερου ίσως ανταγωνιστή της στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου, τη γερμανική Triathlon Holding GmbH και πλέον εξελίσσεται σε μία εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ! Ενα ντιλ πέριξ των 300 εκατ. ευρώ που θέτει πλέον τις βάσεις ώστε η Sunlight να περάσει στην επόμενη φάση, που είναι η εξέλιξή της σε έναν από τους κυρίαρχους παίκτες παγκοσμίως στις μπαταρίες λιθίου για βιομηχανική χρήση αλλά και για αποθήκευση ενέργειας.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    O Ceo της Sunlight κ. Λάμπρος Μπίσαλας

    Σημειωτέον ότι όλα τα ντιλ φέτος είχαν ως στόχο τη δημιουργία υποδομών πλήρους καθετοποίησης της εταιρείας που σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα, μέσα από τη νέα στρατηγική επένδυση στο εργοστάσιο της Ξάνθης, το mega project του 1 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται για τη Δυτ. Μακεδονία για τη δημιουργία mega plant στοιχείων λιθίου, όσο και τα νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ, φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Sunlight «παίκτη-κλειδί» και στην ενεργειακή ασφάλεια. Αν και το 2023 φαίνεται ότι θα είναι περισσότερο μία περίοδος αφομοίωσης του νέου σχήματος της εταιρείας, δεν αποκλείονται και άλλες ανάλογες κινήσεις.

    Δημήτρης Σαράντης, Μιχάλης Σαράντης: Νέοι δρόμοι εξωστρέφειας

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι νέες κινήσεις των αδερφών Σαράντη που έχουν συνηθίσει σε επιθετικές κινήσεις ειδικά σε περιόδους αναταραχής. Το 2022 η εταιρεία τους Ελληνικά Γαλακτοκομεία απέκτησε μεταξύ άλλων τη United Milk Company, θυγατρική του μεγάλου ανταγωνιστή της στη Βουλγαρία, ΔΕΛΤΑ, σε μία περίοδο που η τελευταία προσπαθεί να αναδιαρθρωθεί και να βρει τον νέο δρόμο που αναζητεί ο νέος ιδιοκτήτης, το CVC. Ενα σημαντικό ντιλ, με δεδομένο ότι στη βουλγαρική αγορά ο Ομιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία καθίσταται πλέον αδιαμφισβήτητος leader.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά

    Επί ελληνικού εδάφους το προσεχές διάστημα, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο, να ξαναβγούν στην αγορά τα πρώτα προϊόντα με το σήμα ΑΓΝΟ. Κι αυτό διότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, γνωστή με τα εμπορικά σήματα Ολυμπος και Ροδόπη, απέκτησε την περασμένη άνοιξη μέσω πλειστηριασμού τις εγκαταστάσεις καθώς και το σύνολο των εμπορικών σημάτων της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και το εργοστάσιο της τελευταίας θα αξιοποιηθεί σε δεύτερη φάση, και μάλιστα λέγεται στην επέκταση της γκάμας των φυτικών προϊόντων που διαθέτει σήμερα η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, τα πρώτα προϊόντα με το σήμα ΑΓΝΟ θα παρασκευαστούν στα εργοστάσια της ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα και της Ολυμπος στη Λάρισα. Σημειωτέον πως τα αδέλφια προχώρησαν και σε μία ακόμη επιχειρηματική κίνηση το 2022 αποκτώντας το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Κουρούσιης, με πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες μετοχές σε δεύτερο χρόνο. Σημειωτέον πως η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ήδη κατασκευάζει εργοστάσιο στην Κύπρο.

    Ανδρέας Ανδρεάδης, Ματιέ Γκιγμέν: Το χρυσό deal στον τουρισμό

    Ηταν το απόλυτο deal στον χώρο της φιλοξενίας. Η είσοδος του κρατικού fund της Σιγκαπούρτης, GIC, εκτός του ότι αποτίμησε τον Ομιλο που ίδρυσαν τα αδέλφια Ανδρεάδη, Sani/Ikos, κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ, σηματοδότησε και την αναβάθμιση του επενδυτικού status ολόκληρου του κλάδου στην Ελλάδα. Παράλληλα δίνει νέα ώθηση στα μεγάλα επενδυτικά πλάνα του Ομίλου Sani/Ikos που σε βάθος πενταετίας φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά

    Ηδη για το 2023 ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δύο σημαντικά projects στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται πως ο Ομιλος Sani/Ikos διαθέτει δέκα και πλέον ιδιόκτητα ξενοδοχειακά resorts 2.750 δωματίων σε Ελλάδα, Ισπανία κι έπεται σύντομα η Πορτογαλία. Το ντιλ, το οποίο έκλεισε προ μερικών μηνών, αφορούσε ουσιαστικά την αγορά των μεριδίων που ως τότε κατείχαν οι Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE από το GIC. Το τελευταίο πλέον αποτελεί μέτοχο πλειοψηφίας του ελληνικού ομίλου φιλοξενίας. Ωστόσο διατηρούν τη συμμετοχή τους στον Ομιλο όπως και στο μάνατζμεντ οι ιδρυτές του Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης αλλά και ο Ματιέ Γκιγμέν. Οι δύο τελευταίοι θα συνεχίσουν να μοιράζονται τον εκτελεστικό ρόλο του συνδιευθύνοντος συμβούλου, ενώ ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης θα κατέχει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου.

    Ιωάννης Μίχος :«Πρωταθλητής» των εξαγορών

    Εάν κάποιος μπορούσε να λάβει τον άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή» των εξαγορών αποκλειστικά με βάση τον αριθμό των deals που έχει κλείσει, τότε αναμφίβολα ο κ. Ιωάννης Μίχος, διοικητικός άρχων της Epsilon Net, θα μπορούσε να τον διεκδικήσει. Μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία που ίδρυσε προχώρησε σε 12 εξαγορές εταιρειών. Μεταξύ αυτών και τη σημαντικότερη που έχει γίνει στον πάλαι ποτέ «κλάδο της πληροφορικής», αυτήν της από κοινού εξαγοράς με τη Space Hellas της Singular Logic.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    O κ. Ιωάννης Μίχος

    Πέραν τούτου, οι υπόλοιπες εξαγορές, αν και ουσίας για την επέκταση της Epsilon Net, δεν έκαναν τόσο «θόρυβο» κυρίως λόγω μεγέθους. Εκτός ίσως του τελευταίου deal, που όμως αυτό δεν αφορά την εξαγορά κάποιας εταιρείας από την Epsilon Net, αλλά την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας με ένα μερίδιο 7,5%, που όμως συνοδεύεται και από μία στρατηγική συνεργασία. Την πρώτη του είδους μεταξύ μιας εταιρείας που ειδικεύεται στο business software με κάποιο χρηματοοικονομικό ίδρυμα.

    Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα σχεδιάζουν από κοινού, θα αναπτύσσουν και θα διαθέτουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες με βασικό όχημα τις εμπορικές εφαρμογές της Epsilon Net και τη διασύνδεσή τους με τα συστήματα της εξελιγμένης πλατφόρμας ανοικτής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο 125.000 επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της Epsilon Net αλλά και πάνω από 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις-πελάτες της Eθνικής Τράπεζας, θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιχειρηματικές ανάγκες, προωθώντας τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Κάτι που σημαίνει ένα νέο κανάλι διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών της Epsilon Net. Παράλληλα ο κ. Μίχος έχει προαναγγείλει και νέες εξαγορές για το α’ εξάμηνο του 2023.

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: «Καύσιμα» για άλλες δύο εξαγορές

    To 2021 ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου μετεξέλιξε την εισηγμένη στο Χ.Α. Ideal Holdings προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά Private Equity και το 2022 έκανε τρεις σημαντικές επενδύσεις αλλά και μία αποεπένδυση, που όπως φαίνεται του δίνει τα «καύσιμα» για τουλάχιστον άλλες δύο εξαγορές τους πρώτους μήνες του 2023.

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά
    O κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

    Η έξοδος έγινε από την Three Centsη οποία «μοσχοπουλήθηκε» το περασμένο καλοκαίρι σε χρόνο-ρεκόρ στην Coca-Cola HBCΕνα deal που απέφερε καθαρά 31 εκατ. ευρώ στο ταμείο. Οι τρεις σημαντικές επενδύσεις αφορούσαν την εξαγορά της νοτιοαφρικάνικης Coleus Packaging, που τελικά διπλασίασε την παραγωγική δυναμικότητα της Astir Vitogiannis και δημιούργησε τις βάσεις για την περαιτέρω διεθνοποίηση, την εξαγορά της Netbull που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, και την Byte Computers, που αποτέλεσε και το πλέον «ηχηρό» deal στον χώρο της πληροφορικής το 2022. Στον τελευταίο ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι θα επιμείνει και τη νέα χρονιά με δεδομένο ότι βρίσκεται σε μία περίοδο ακμής με επιταχυντές τόσο τα μεγάλα έργα πληροφορικής του Δημοσίου όσο και τη μεγάλη ζήτηση από τις ιδιωτικές εταιρείες στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει αποκλείσει οι νέες επενδυτικές κινήσεις το 2023 να αφορούν και κλάδους στους οποίους δεν έχει παρουσία σήμερα η Ideal Holdings, αλλά εμφανίζουν ενδιαφέρον και προοπτική.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πυργιώτισσα η νικήτρια της Φάρμας

    Η Μαρία Γιαννοπούλου, με καταγωγή από τον Πύργο, αναδείχθηκε...

    Σύνδεση με Άραξο – Πως μπορεί να έρθει πιο κοντά το αεροδρόμιο με τον νέο αυτοκινητόδρομο

    Με τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών – Πύργου να οδεύει...

    ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: 39χρονη οδηγός ΙΧ παρέσυρε και σκότωσε πεζό

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα των Χριστουγέννων στη Λεωφόρο...

    Έλλη Τρίγγου: Οι δραματικές σειρές τα έχουν δώσει όλα, πλέον ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την κωμωδία

    Η Έλλη Τρίγγου σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τις...
    Best Shop