ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ: Το «Αρσάκειο Δημαρχείο» βάζει «φωτιά» στα ενοίκια της Μαιζώνος!

    Ημερομηνία:

    Tην Ανοιξη του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο παλαιό Αρσάκειο της Πάτρας (αν δεν αλλάξει κάτι λόγω της πανδημίας) και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας» οι τιμές των ακινήτων περιμετρικά… έχουν αυξηθεί! Τα ενοίκια σε καταστήματα στην κυριολεξία έχουν πάρει… την ανηφόρα με ορισμένους ιδιοκτήτες να ζητούν ακόμη… και το τριπλάσιο σε σχέση με τα παρελθόντα έτη! Τόσο η οδός Μαιζώνος στο συγκεκριμένο τμήμα, όσο και η Κορίνθου αλλά και οι οδοί Γκότση και Σατωβριάνδου δεν είχαν την εμπορική αξία που θα αποκτήσουν σε λίγους μήνες. Τα καφέ, και τα fast food στην περιοχή αναμένεται να έχουν την… τιμητική τους, αφού είναι γνωστό πως στο Δημαρχείο θα εργάζονται εκατοντάδες άτομα, ενώ αρκετοί θα είναι και οι πολίτες που θα προσέρχονται για συναλλαγές. Την ίδια ώρα είναι βέβαιο πως θα χάσουν αρκετά όσα καφέ και fast food λειτουργούν στην οδό Μαιζώνος μεταξύ Παντανάσσης και Βότση, εκεί όπου τώρα βρίσκεται το Δημαρχείο.

     

    Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή το έργο στο Αρσάκειο, είχε αρκετές δυσκολίες τόσο λόγω της πανδημίας αλλά και της εκτόξευσης των τιμών των οικοδομικών υλικών! Η δημοτική αρχή φοβάται ότι λόγω των περαιτέρω ανατιμήσεων που ήδη «βιώνουμε» θα υπάρξει εκ νέου εκτίναξη του κόστους.

     

    Ο εργολάβος ήρθε αντιμέτωπος με ένα κτίριο το οποίο δεν βρισκόταν και στην καλύτερη κατάσταση αφού είχε χρόνια να «αναπλαστεί», ενώ επιπλέον προβλήματα προέκυψαν από το αποχετευτικό, καθώς οι βόθροι του κατέληγαν σε υπόνομους. Παρόλα αυτά οι εργασίες προχώρησαν και βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης τους!

     

    Θα πρέπει να τονιστεί πως μία ακόμη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος του έργου έχει σχέση με την ρητή εντολή να μην υπάρξει αλλοίωση των χαρακτηριστικών του κτιρίου ενώ θα πρέπει να αναδειχθούν όλα τα στοιχεία που συνάδουν με την πολιτιστική κληρονομιά της Πάτρας και την αρχιτεκτονική της ταυτότητα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η ανάλογη προσοχή στις εργασίες τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

     

     

    Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο θα χρειαστεί να εκπονηθούν οι μελέτες για την διαμόρφωση των εσωτερικών τμημάτων του κτιρίου αλλά και της μεγάλης συνεδριακής του αίθουσας. Μελέτη θα γίνει και στην κατεύθυνση του εξαιρετικά όμορφου προαύλιου χώρου του παλαιού σχολείου, κάτι το οποίο απαιτεί νέους πόρους. Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου ακόμη και για την πραγματοποίηση συναυλιών ή και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αρα το κτίριο δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις διοικητικές ανάγκες ενός Δήμου.

     

    Στους εσωτερικούς χώρους του Αρσακείου θα στεγαστεί το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών, το γραφείο του Δημάρχου καθώς και τα γραφεία των αντιδημάρχων. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος δεν θα πληρώνει πλέον ενοίκια σε διάφορα κτίρια που μισθώνει για την στέγαση των υπηρεσιών του. Όπως για παράδειγμα το κτίριο της Παντανάσσης, ή και αυτό της οδού Μαιζώνος μεταξύ Βότση και Φιλιποίμενος το οποίο είχε μετατραπεί σε Δημαρχείο όταν ο σεισμός είχε «χτυπήσει» την πόλη το 1994.

     

    Τι θα γίνει το παλιό Δημαρχείο

    Παράλληλα, με τη μεταφορά των υπηρεσιών του στο παλαιό Αρσάκειο ο Δήμος αποκτά την δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα κτίρια που του ανήκουν στην δεξιά πλευρά της οδού Μαιζώνος!

    Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι σε ένα μεγάλο τμήμα των χώρων αυτών θα επεκταθεί η παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη, αλλά και η δημοτική πινακοθήκη. Σημειώνουμε ότι οι εργασίες στην εξωτερική όψη του σημερινού δημαρχιακού μεγάλου συνεχίζονται. Ο Δήμος δεν έχει ακόμη καταλήξει στο σχέδιο πλήρους αξιοποίησης του νεοκλασσικού παλιού Δημαρχείου. Υπάρχουν σκέψεις όπως η λειτουργία ενός μουσείου για τον δήμο, φιλοξενίας προσωπικοτήτων που έρχονται στην Πάτρα, εκθεσιακοί χώροι κλπ.

     

     

    Η ιστορία του Αρσακείου

    Η οικία Νιανιάρα, στην οποία στεγαζόταν το Αρσάκειο Πατρών ήταν ένα παλιό κτήριο. Έτσι οι κατά καιρούς επισκευές δεν μπορούσαν να κρύψουν τα προβλήματα που ο χρόνος έκανε πιο αισθητά. Ήδη από το 1906 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία άρχισε να διαπραγματεύεται με τον Δήμο Πατρέων ώστε να βρεθεί λύση για τη στέγαση τού Σχολείου με την ανέγερση νέου σύγχρονου σχολικού κτηρίου. Η αυξανόμενη προσέλευση νέων μαθητριών καθιστούσε εμφανέστερη την αδυναμία τού παλαιού κτηρίου. Το 1926 μάλιστα κατέρρευσε μέρος της οροφής. Ο Δήμος δεν αναλάμβανε τη δαπάνη γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν την ενέκρινε. Τότε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει εγγραφές για το έτος 1926-1927. Μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσει το Σχολείο ο Δήμος Πατρέων σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να αναλάβει το κονδύλι της επισκευής. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Δήμου και Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κράτησαν πολλά χρόνια.

     

     

    Ύστερα από πολλές προσπάθειες ο Δήμος εξασφάλισε ένα οικόπεδο που ανήκε στην Παρασκευή Καρακίτσου αντί τού ποσού των 1.052.000 δρχ. Στη συνέχεια αγόρασε διπλανό οικόπεδο και έτσι εξασφάλισε όλο το τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Κορίνθου, Μαιζώνος, Παρθενάκου και Βιλελμίν. Η εκπόνηση των σχεδίων ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, ο οποίος είχε αναλάβει και τα σχέδια τού Αρσακείου Ψυχικού κατόπιν διαγωνισμού. Την άνοιξη τού 1929 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον δήμαρχο Ι. Βλάχο!

     

    Ήταν ένα επιβλητικό κτήριο σε σχήμα Π με ισόγειο και τρεις ορόφους. Την κεφαλή τού Π κατελάμβαναν το γυμναστήριο και το θέατρο, ύψους δυο ορόφων το καθένα, και στις δύο πτέρυγές του κατανέμονταν 32 αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία των εκπαιδευτικών, το Νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια Φυσικής – Χημείας, καλλιτεχνικών μαθημάτων, αίθουσα Πληροφορικής, το δεύτερο γυμναστήριο και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Το νέο κτήριο όμως άργησε να αποπερατωθεί και η παραμονή τού Σχολείο στο παλιό είχε γίνει προβληματική. Τον Ιανουάριο τού 1939 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ζητούσε να ενεργήσουν ώστε το Σχολείο να στεγαστεί στο νέο κτήριο τον Σεπτέμβριο τού 1939. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό. Το Σχολείο εγκαταστάθηκε στο νέο κτήριο στις 21 Οκτωβρίου 1940 χωρίς επίσημη τελετή, η οποία θα γινόταν σε καταλληλότερο χρόνο.

    Η κήρυξη τού Ελληνοϊταλικού πολέμου δεν επέτρεψε να γίνει η τελετή των εγκαινίων. Μετά την έναρξη τού πολέμου το Αρσάκειο Πατρών επιτάχθηκε από το κράτος και με νομαρχιακή εντολή εκεί στεγάστηκαν δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Ταχυδρομείο Πατρών, το Τηλεγραφείο, το Δασαρχείο, το Α΄ Αστυνομικό τμήμα κ.ά. Όταν κατελήφθη η πόλη από τους Ιταλούς οι μαθήτριες επανήλθαν για λίγες μέρες στο Σχολείο, αλλά όταν ήρθαν οι Γερμανοί κατέλαβαν όλο κτήριο και το μετέτρεψαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

    Το κτήριο επεστράφη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στο τέλος Μαΐου τού 1945 σε αθλία κατάσταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ανέλαβε να το ανακαινίσει, διότι «ο Δήμος έχει καθήκον όπως ενισχύσει οικονομικώς το Αρσάκειον Πατρών, καθ’ όσον τούτο είναι ίδρυμα εις το οποίον φοιτούν και εκπαιδεύονται παιδιά συμπολιτών μας». Μετά από αυτό το Αρσάκειο Πατρών (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Παιδαγωγική Ακαδημία και Οικοτροφείο) εγκαταστάθηκε στο νέο κτήριο και συνέχισε το έργο του.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ερντογάν: Στηρίζουμε την απόφαση για εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει «θαρραλέα απόφαση»...

    ΑΧΑΪΑ: Παραιτήθηκαν και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

    Προς : Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Κοινοποίηση : τοπικά Μ.Μ.Ε. Σύντροφοι Ή...

    Ferrari με 26.250 ευρώ;

    Η γνωστή ιστοσελίδα διαδικτυακών πωλήσεων Alibaba προσφέρει τώρα ένα...
    Best Shop