Δείτε πόσο περίεργο θα είναι το 2050, σύμφωνα με ειδικό στην AI που είναι διάσημος για τις προβλέψεις του – Θα γίνουμε ένα με τα ρομπότ

    Ημερομηνία:

    O Ρέι Κουρτσβάιλ είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο της τεχνητή νοημοσύνη (AI). Κατά τη διάρκεια των 61 χρόνων που ασχολείται με την ανάπτυξη της AI, εφηύρε το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας με μεγάλο λεξιλόγιο, έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας το 1999 από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Εφευρετών το 2002.

    Οι προβλέψεις του Κουρτσβάιλ για την ΑΙ

    Πιο γνωστός για τις προβλέψεις του σχετικά με τις τεχνολογίες του μέλλοντος, δημοσίευσε το 2005 το βιβλίο « The Singularity is Near», το οποίο προέβλεψε τη ραγδαία πρόοδο των υπολογιστών και την εξάρτηση των ανθρώπων από την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το βιβλίο του είχε ανησυχητικά ακριβείς προβλέψεις.

    Αλλά τι μας επιφυλάσσει η επόμενη εικοσαετία; Ο Κουρτσβάιλ απαντά σε αυτή την ερώτηση με το νέο του βιβλίο « The Singularity is Nearer», μια συλλογή προβλέψεων για τον τρόπο που η AI θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη ζωή μας.

    Η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI) θα κυριαρχήσει

    Μία από τις κύριες προβλέψεις του αφορά την Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI). Ενώ τα περισσότερα AIs σήμερα είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένα καθήκοντα, μια AGI θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών καθηκόντων.

    Η AGI είναι ένα υποθετικό λογισμικό που μπορεί να τα κάνει όλα – θα μπορούσε να μάθει και να προσαρμοστεί σε νέες δεξιότητες και καταστάσεις και να κατανοήσει την ανθρώπινη λογική. Ο Κουρτσβάιλ πιστεύει ότι μια AGI ικανή για αυτό θα είναι διαθέσιμη μέχρι το 2029. «Αλλά αυτό αρχίζει τώρα να φαίνεται ως μια συντηρητική άποψη», λέει. «Άλλοι ειδικοί λένε ότι θα συμβεί σε δύο, ίσως τρία χρόνια».

    Το τέλος του γήρατος

    Ένα από τα μεγάλα ζητήματα της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι ο φιλόδοξος στόχος να νικηθεί η γήρανση. Ο Κουρτσβάιλ πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε μια εποχή όπου θα μπορούμε όχι μόνο να επιβραδύνουμε τη γήρανση, αλλά να την καταπολεμήσουμε εντελώς.

    Μια κάπως αμφιλεγόμενη έννοια, η ταχύτητα διαφυγής μακροζωίας υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν επ ‘αόριστον επεκτείνοντας το υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής τους γρηγορότερα από όσο περνάει ο χρόνος.

    Για να επιτευχθεί αυτό, η τεχνολογία θα πρέπει να προχωρήσει στο σημείο όπου θα μπορούσε να επιτύχει ενεργά ιατρική παρέμβαση ίση με τη ζωή – κερδίζοντας ουσιαστικά ένα χρόνο για κάθε χαμένο έτος.

    Αν αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, δεν είστε μόνοι. Αυτή η θεωρία είναι υποθετική και αντιμετωπίζει πολλούς περιορισμούς. Η γήρανση είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα, που συνδέεται με διάφορους παράγοντες εντός και εκτός του σώματος.

    Ωστόσο, οι άνθρωποι ζουν ήδη περισσότερο από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Με τις ραγδαίες επεκτάσεις της υγείας και της τεχνολογίας, το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι πιθανό να αυξηθεί.

    «Αυτό δεν εγγυάται ότι θα ζήσεις για πάντα. Οποιοσδήποτε 20χρονος μπορεί να έχει επιπλοκές και μπορεί να πεθάνει αύριο. Ωστόσο, η πιθανότητα θα μειωθεί. Οι εταιρείες κατασκευάζουν τεχνητούς πνεύμονες και νεφρούς, οι θεραπείες είναι εκθετικά καλύτερες και η κατανόησή μας για τις ασθένειες βελτιώνεται», λέει ο Kurzweil.

    Θα συγχωνευθούμε με την τεχνητή νοημοσύνη

    Και στα δύο βιβλία του, ο Κουρτσβάιλ αναφέρεται σε κάτι γνωστό ως «The Singularity». Ένας όρος δανεισμένος από τη φυσική, η μοναδικότητα αναφέρεται σε ένα υποθετικό μελλοντικό χρονικό σημείο όπου η τεχνολογική ανάπτυξη γίνεται ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη.

    Όπως πολλές από τις άλλες προβλέψεις του, θέτει μια ημερομηνία για αυτό: το 2045. «Αυτή θα είναι η μοναδικότητα – όπου δεν έχουμε πλέον τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης. Στη φυσική, ο όρος μοναδικότητα σημαίνει κάτι τόσο ισχυρό που ξεπερνά την κατανόησή μας τόσο πολύ που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα συμβεί», λέει.

    Ο ίδιος εμβαθύνει στο λεγόμενο «Singularity» και στα δύο βιβλία του, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά σημεία της ιδέας στα οποία μπορούμε να αναφερθούμε. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά είναι η πεποίθησή του ότι θα «συγχωνευθούμε» με την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας μια νέα μορφή νοημοσύνης.

    Αυτό θα σήμαινε ένα δραματικά αυξημένο επίπεδο ανθρώπινης νοημοσύνης, επιτρέποντάς μας να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς. Πιστεύει επίσης ότι η νανοτεχνολογία θα παίξει κρίσιμο ρόλο στη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους υπολογιστές, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη διεπαφή μεταξύ των δύο.

    Όπως πολλά από τα θέματα που θίγει, οι πεποιθήσεις του Κουρτσβάιλ γύρω από τη μοναδικότητα δεν είναι χωρίς κριτική. Βασίζεται στη συνεχή ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας και θα απαιτούσε πολύ καλύτερη κατανόηση τόσο της νοημοσύνης όσο και της ικανότητας του ανθρώπου να συγχωνεύεται με την τεχνολογία.

    Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι ο ίδιος είναι ενθουσιασμένος για το μέλλον, έτοιμος να αψηφήσει τη γήρανση και να συγχωνευτεί με την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2050.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αιμίλιος Χειλάκης: Η αντιμετώπιση των εγκλημάτων πια έχει χαρακτήρα τηλεοπτικού δράματος

    Ο Αιμίλιος Χειλάκης ήταν καλεσμένος στο «Νίκος Μουτσινάς Βραδιάτικα» το βράδυ...

    Ειρήνη Μουρτζούκου: Θετικός στη διενέργεια τεστ πατρότητας ο άνθρωπος που την μήνυσε

    Ανοιχτός στο ενδεχόμενο διενέργειας τεστ πατρότητας εμφανίζεται δια του...

    Σούπερ Μάρκετ: Μειώσεις από 5% μέχρι 24% στις τιμές 523 κωδικών

    Στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκονται ήδη τα καινούργια ταμπελάκια που...

    Έκρηξη στους Αμπελόκηπους – γιάφκα στο Παγκράτι: Η αντιτρομοκρατική ψάχνει λύση στον γρίφο

    Στο παρελθόν αναζητά απαντήσεις τόσο για την υπόθεση της...
    Best Shop