ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Κλείνει η «Πύλη της Κολάσεως»

    Ημερομηνία:

    Εντολή σε ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν μία φωτιά που καίει εδώ και πέντε δεκαετίες σε έναν τεράστιο κρατήρα φυσικού αερίου, που έχει ονομαστεί «η Πύλη της Κολάσεως», έδωσε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν.

    Ο Gurbanguly Berdymukhamedov εμφανίστηκε στην τηλεόραση το Σάββατο και ζήτησε από αξιωματούχους να σβήσουν τις φλόγες στον κρατήρα φυσικού αερίου Νταρβάζα, που βρίσκεται στη μέση της τεράστιας ερήμου Καρακούμ, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

     

    Το 2010, ο Berdymukhamedov είχε ζητήσει και τότε από ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν οι φλόγες, οι οποίες -σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη- καίνε αφότου μία σοβιετική επιχείρηση εξόρυξης πήγε στραβά, το 1971.

    Ο Berdymukhamedov είπε ότι ο κρατήρας «επηρεάζει αρνητικά τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά».

    «Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους, από τους οποίους θα μπορούσαμε να παίρνουμε σημαντικά κέρδη και να τους χρησιμοποιούμε για τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων μας», πρόσθεσε.

     

    Ο κρατήρας δημιουργήθηκε το 1971 όταν σημειώθηκε ατύχημα κατά τη διάρκεια σοβιετικών εξορύξεων για φυσικό αέριο. Η επιχείρηση έπεσε πάνω σε σπηλιά, μέσα στην οποία έπεσε το γεωτρύπανο, συμπαρασύροντας μεγάλο κομμάτι του εδάφους.

    Για να αποτρέψουν την απελευθέρωση επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να βάλουν φωτιά.

    Ο λάκκος καίει έκτοτε, ενώ προηγούμενες προσπάθειες να σβηστεί η φωτιά αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

    Ο κρατήρας, που έχει 70 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα βάθος, είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο του Τουρκμενιστάν.

    Το 2018, ο πρόεδρος του έδωσε επίσημα την ονομασία «Λάμψη του Καρακούμ».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα με τον δρόμο που οδηγεί στην Πλαζ

    Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα με τον δρόμο που...

    Annie: Το δημοφιλές μιούζικαλ έρχεται στο θέατρο Παλλάς

    Αnnie. Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ των Thomas Meehan, Charles Strouse και Martin Charnin, έρχεται να...

    Τα νέα για την κατάσταση υγείας του Bruce Willis είναι κακά

    Μία δυσάρεστη είδηση για τους θαυμαστές του Bruce Willis μοιράστηκαν τα...

    O Φίλιπ Πετρούσεφ ανακοινώθηκε από την Dubai BC

    Η Dubai BC συνεχίζει να δυναμώνει εντυπωσιακά ενόψει της πρώτης της...