Σε μια περιοχή που διαρκώς βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων, το Ισραήλ έχει αναπτύξει μια μοναδική κουλτούρα επιβίωσης και προετοιμασίας για έκτακτες καταστάσεις. Με αφορμή την επίθεση με πυραύλους από το Ιράν τα bomb rooms (καταφύγια εντός των κατοικιών) ήρθαν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο ως ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας του πληθυσμού.
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Ισραηλινού κράτους, η ανάγκη για άμυνα από εξωτερικές απειλές ήταν επιτακτική. Οι πυραυλικές επιθέσεις, κυρίως από το Ιράν και άλλες εχθρικές δυνάμεις, έχουν ωθήσει τις αρχές να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα που περιλαμβάνουν την κατασκευή αυτών των ειδικών δωματίων στα σπίτια των Ισραηλινών. Αυτά τα καταφύγια, γνωστά ως “mamad” (Μονάδα Προστασίας Κατοικίας), είναι υποχρεωτικά σε κάθε νέο σπίτι που χτίζεται στο Ισραήλ από το 1992.
Σε βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr Ισραηλινός πολίτης μιλά μέσα από bomb room όπου βρίσκεται με την οικογένειά του στο Τελ Αβίβ. Είναι πατέρας τριών παιδιών και το βλέμμα πόνου κι απόγνωσης είναι ξεκάθαρο. Αγωνιά για κάθε λεπτό που περνά και περιμένει τη στιγμή που θα σταματήσουν να ηχούν πυρά. Στον ειδικό χώρο, στο καταφύγιο όπου βρίσκεται με τα παιδιά του, υπάρχουν φαγητά, μπουκάλια νερού ενώ οι κόρες του κάθονται δίπλα του στο πάτωμα και το κρεβάτι του δωματίου.
Ο άνδρας μιλά στη κάμερα για τη σφοδρή ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, προτού οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα καταφύγια. Περιμένει πότε θα λάβουν ειδοποίηση από την ισραηλινή κυβέρνηση για λήξη συναγερμού και ελπίζει ο IDF να αποκρούσει τις επιθέσεις του Ιράν. Στο ειδικό δωμάτο βρίσκεται με τα παιδιά του και υπάρχουν νερό, φαγητό, κρεβάτια και τουαλέτα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά των bomb rooms
Τα bomb rooms είναι φτιαγμένα από ενισχυμένο σκυρόδεμα και μεταλλικές πόρτες που μπορούν να αντέξουν τις ισχυρές εκρήξεις και τη διάσπαση που προκαλούν τα θραύσματα πυραύλων. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένα με συστήματα αερισμού και φίλτρα αέρα για προστασία από χημικές ή βιολογικές επιθέσεις. Οι τοίχοι τους έχουν πάχος τουλάχιστον 20 εκατοστά, και είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια στους κατοίκους τους για αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, αν χρειαστεί.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα καταφύγια βρίσκονται συνήθως μέσα στο ίδιο το σπίτι, γεγονός που δίνει στους Ισραηλινούς κατοίκους την δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν άμεσα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ένα χαρακτηριστικό των βομβαρδιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ είναι η γρήγορη προειδοποίηση με σειρήνες, δίνοντας στους πολίτες μόλις λίγα δευτερόλεπτα να βρουν καταφύγιο.
Ο ρόλος των bomb rooms στην καθημερινότητα
Για τους Ισραηλινούς, τα bomb rooms έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Πολλές οικογένειες τα χρησιμοποιούν όχι μόνο ως καταφύγια, αλλά και ως παιδικά δωμάτια, αποθηκευτικούς χώρους ή ακόμα και γραφεία, κάτι που προσδίδει μία διπλή χρήση σε αυτούς τους χώρους. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία τους στις κατοικίες είναι μια διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων που καραδοκούν.
Η επίθεση από το Ιράν ανέδειξε ξανά τη σπουδαιότητα των bomb rooms, καθώς οι κάτοικοι έσπευσαν σε αυτά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Παρά την εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα του Ισραηλινού αμυντικού συστήματος Iron Dome, τα καταφύγια αυτά προσφέρουν μια επιπλέον γραμμή άμυνας, προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό από τους κινδύνους των πυραυλικών επιθέσεων που παρακάμπτουν το αμυντικό σύστημα.
protothema.gr/Φρίξος Δρακοντίδης