Δέκα χρόνια, 130 χώρες: Πώς πληρώνει τα ταξίδια του ένας πραγματικός νομάς

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    O Tom Grond ξεκίνησε για να κάνει τον γύρο του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2012. Και σχεδόν μία δεκαετία μετά, ταξιδεύει ακόμα.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Ολλανδός blogger, που παλιά ήταν δημόσιος υπάλληλος στη χώρα του, περιγράφει τον εαυτό του σαν νομά και λέει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην κανονική ζωή του.

    Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε περίπου 130 χώρες, μεταξύ αυτών η Συρία, η Ιορδανία, η Κολομβία και η Μπουρκίνα Φάσο. Αυτό σημαίνει ότι μία χρονιά, ταξίδεψε με 58 πτήσεις.

    Πριν να ξεκινήσει τα ταξίδια του, είχε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει την περιπέτειά του για τρία χρόνια. Και έθεσε στον εαυτό του ένα όριο εξόδων 30 δολαρίων την ημέρα.

     

    Όπως οι περισσότεροι backpackers, ο Grond έμενε σε hostels και ζούσε λιτά, για να περιορίσει τα κόστη.

    «Ο κόσμος υποθέτει ότι θα πρέπει να προέρχεσαι από μια πλούσια οικογένεια. Ναι, είμαι προνομιούχος. Είμαι από την Ολλανδία, επομένως έχω ένα πολύ καλό διαβατήριο», εξηγεί.

    «Και εξοικονόμησα πολλά χρήματα για να ταξιδέψω. Όμως περιορίζω τις δαπάνες μου σύμφωνα με το μπάτζετ. Αυτό  με κράτησε στον δρόμο για τόσο πολλά χρόνια».

    Με την άνοδο των social media και του Instagram, τη δεκαετία του 2010, ο Grond συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κερδίζει χρήματα γράφοντας και ποστάροντας για τις περιπέτειές του ανά τον κόσμο. «Έτσι και αλλιώς, ήδη ταξίδευα και ανέβαζα φωτογραφίες από ωραία μέρη», εξηγεί.

    Το 2014 άνοιξε τον λογαριασμό του στο Instagram και γρήγορα απέκτησε ένα μεγάλο κοινό. Την εποχή εκείνη, οι travel influencers βρίσκονταν ήδη σε άνοδο.

     

    Έτσι, ο Grond είδε ξενοδοχεία να τον προσεγγίζουν και να προσφέρουν δωρεάν διαμονή και δραστηριότητες με αντάλλαγμα τη διαφήμιση. «Δεν πίστευα την τύχη μου», λέει.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ξεκίνησε το blog του, το Traveltomtom, το 2016 και πλέον χρηματοδοτεί τα ταξίδια του από τα έσοδά του. «Το blog είναι το μυστικό για να είμαι ένας full-time νομάς. Είμαι πολύ χαρούμενος», εξηγεί.

    Όμως, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Instagram αλλά και το TikTok.

     

    Πλέον, δεν είναι πια backpacker, αλλά ένας μεσαίου επιπέδου ταξιδιώτης, κάτι που σημαίνει ότι δεν μένει πια σε hostels. «Είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να εξερευνήσεις χώρες. Ζεις τις πιο εκπληκτικές περιπέτειες. Μου λείπουν κάπως εκείνες οι μέρες. Αλλά δεν θέλω να κοιμάμαι σε κοιτώνα πια», ομολογεί.

    Βέβαια, η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τα ταξίδια του. Και ενώ ο κορωνοϊός τον ανάγκασε να μείνει σε ένα μέρος για μερικές εβδομάδες, μόλις μπόρεσε μπήκε ξανά στο αεροπλάνο και ταξίδεψε σε μέρη όπως το Μεξικό και η Τουρκία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν πιο χαλαρά.

    Βέβαια, η ζωή του νομά έχει και τα μειονεκτήματά της. Ο  Grond παραδέχεται ότι είναι αδύνατο να συντηρήσει μία σχέση. Και από την άλλη, του έχουν τύχει και αναποδιές, όπως όταν συνελήφθη από την αστυνομία μετανάστευσης στην Γκαμπόν λόγω μιας παρεξήγησης.

    Από όλα τα μέρη που έχει επισκεφθεί, ο Grond λέει ότι η Συρία του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Την επισκέφθηκε το 2019, αφότου βρήκε ένα ταξιδιωτικό γραφείο που μπόρεσε να του κανονίσει βίζα και ξενάγηση. «Ήταν ένα πολύ ακριβό ταξίδι. Έπρεπε να πληρώσω για ασφάλεια και πολλά άλλα, αλλά άξιζε. Κάποιες από τις πόλεις ήταν εντελώς κατεστραμμένες.  Αλλά βλέποντας την αποφασιστικότητα και την πίστη των ντόπιων, ήταν απλά απίστευτο», λέει. «Δεν τους είχε απομείνει τίποτα, αλλά ήταν αποφασισμένοι να χτίσουν τις ζωές τους ξανά. Και σίγουροι ότι όλα θα επέστρεφαν στην κανονικότητα. Ήταν ένα ταξίδι που σίγουρα με  άλλαξε με πολλούς τρόπους».

     

    Ο Grond αρνείται να ανταγωνιστεί τους άλλους ταξιδιώτες που έχουν βάλει στόχο να επισκεφθούν όλες τις χώρες του κόσμου και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γράψουν το επόμενο νούμερο στη λίστα τους. Όπως λέει, από τις 130 χώρες που έχει επισκεφθεί, έχει πάει τουλάχιστον στις 71 περισσότερες από μία φορά.

    «Έχω πάει στο Πακιστάν τέσσερις φορές. Πήγα στην Ταϊλάνδη 17 φορές και πηγαίνω στην Τουρκία 1-2 φορές τον χρόνο. Λατρεύω την Κωνσταντινούπολη», εξηγεί.

    «Ο κόσμος με ρωτά πότε θα πάω σπίτι. Αλλά δεν έχω σπίτι και δεν ξέρω πότε θα σταματήσω να ταξιδεύω», ομολογεί.

    Η Ελλάδα

    Η Ελλάδα ήταν η 80η χώρα την οποία επισκέφθηκε.

    deka-chronia-130-chores-pos-plironei-ta-taxidia-toy-enas-pragmatikos-nomas0
    φωτ.: Τraveltomtom

    «Αυτή τη φορά είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω την Αθήνα και να δω τα απίστευτα αρχαία που κάνουν αυτή την πόλη τόσο μοναδική. Αρχικά δεν ένιωσα έτσι όπως ήλπιζα ότι θα νιώσω. Το κέντρο είναι υπερβολικά πολύβουο και τουριστικό και οι τιμές για απλά πράγματα είναι αρκετά υψηλές. Όμως όταν τριγυρίσεις λίγο θα βρεις όμορφα μέρη για να πιεις καφέ, μικρές πλατείες και βολικά εστιατόρια ανάμεσα στους πολλούς εμπορικούς δρόμους και σταδιακά, άρχισε να μου αρέσει η Αθήνα!», έγραψε στο blog του.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ

    Toν δικό του ψηφιακό φάκελο με πλήρες εισοδηματικό και...

    Οταν τα κινητά κάνουν «φτερά» μαζί με τα προσωπικά δεδομένα

    Για τους περισσότερους, το smartphone αποτελεί πλέον οιονεί προέκταση...

    Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας

    Το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας είναι εμφανές στην...

    ΠΑΤΡΑ: Ο σχολικός τουρισμός στα καλύτερά του

    Η Πάτρα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην µορφή του...
    Best Shop