Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις φτάνει τους 8 με 10 μήνες. Οι κλίνες (και το προσωπικό) του τμήματος έχουν διατεθεί στην πλειονότητά τους για τις ανάγκες των περιστατικών COVID-19.
Στο Σισμανόγλειο αναβλήθηκαν χειρουργεία και τακτικά ιατρεία αφού το νοσοκομείο έχει χριστεί ως αποκλειστικά COVID.
Στη «σκιά του κορωνοϊού» παραμένουν πολλοί ασθενείς στη χώρα μας, η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις «μένει πίσω», αφού επείγουν οι ανάγκες των ασθενών με COVID-19.
Και όπως σημειώνουν κλινικοί γιατροί νοσοκομείων, ακόμα και εάν εξαφανιστεί αύριο η πανδημία, θα χρειαστούν τρεις με έξι μήνες προκειμένου τα νοσοκομεία και οι αναμονές των ασθενών να επανέλθουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα. «Γίνεται τεράστια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία μέσα από τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα», δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να διενεργούν χειρουργεία που αναβάλλονται λόγω κορωνοϊού σε ιδιωτικές κλινικές.
Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από το σύστημα BI-Health του υπουργείου Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν περίπου 97.000 λιγότερες επεμβάσεις από όσες θα γίνονταν εάν δεν υπήρχε πανδημία.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Ερευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, Ηλίας Κονδύλης, «οι τάσεις που είδαμε το 2020 με μείωση σε εισαγωγές, χειρουργεία και επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, επαναλαμβάνονται και το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Το 2020 έγιναν κατά 25% λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις (περίπου 120.000) από αυτές που έγιναν κατά μέσον όρο την τριετία 2017-2019. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, η μείωση σε σχέση με ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα προ πανδημίας έφτασε στο 36,74%, δηλαδή 97.128 λιγότερες επεμβάσεις. Και φαίνεται ότι κάποιες από αυτές αφορούσαν και ογκολογικά περιστατικά.
Αντίστοιχα, οι επισκέψεις στα ΤΕΠ ήταν κατά 30% λιγότερες και οι εισαγωγές για νοσηλεία κατά 22% που σε απόλυτους αριθμούς είναι 186.000 λιγότερες εισαγωγές». Αν και το καλοκαίρι, στην «ανάπαυλα» της πανδημικής πίεσης στο ΕΣΥ, έγινε προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, η ανάγκη για αναβολή τακτικών χειρουργείων επέστρεψε τον Νοέμβριο και ακόμα πιο έντονα στις αρχές του έτους.
Οπως λέει στην «Κ» ο καρδιοχειρουργός διευθυντής ΕΣΥ στο Χειρουργικό Τμήμα Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων του Ευαγγελισμού, Παναγιώτης Δεδεηλίας, «έχουμε σταματήσει από τις αρχές του έτους τα προγραμματισμένα χειρουργεία και αντιμετωπίζουμε μόνο τα επείγοντα περιστατικά που δεν μπορούν να διακομισθούν αλλού. Δηλαδή περίπου 1-2 χειρουργεία την εβδομάδα. Μέσα στην πανδημία ποτέ δεν φτάσαμε σε πλήρη λειτουργία. Πέρυσι το τμήμα είχε αναστείλει τη λειτουργία του από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τον Μάιο. Εκτοτε και έως τον Δεκέμβριο λειτουργούσαμε στο 60%. Η λίστα αναμονής για τα χρόνια καρδιοχειρουργικά περιστατικά έχει φτάσει πλέον τους 8-10 μήνες. Οταν κάποιος περιμένει σχεδόν ένα χρόνο, χειρουργείται με πολύ χειρότερες συνθήκες από αυτές που είχε όταν προγραμμάτισε το χειρουργείο», σημειώνει ο κ. Δεδεηλίας.
Θάνος Πλεύρης στην «Κ»: Γίνεται τεράστια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία μέσα από τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.
Το Σισμανόγλειο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο για COVID-19 περιστατικά. «Αναβλήθηκαν εκατοντάδες χειρουργεία, τακτικά ιατρεία και διαγνωστικές εξετάσεις. Μας καλούν στο τηλέφωνο οι ασθενείς, μας ρωτάνε τι θα γίνει, εάν έχουμε κάποιο νέο. Δεν μπορείς όμως να λες στον ασθενή περίμενε». Είναι η δεύτερη φορά που το νοσοκομείο γίνεται αποκλειστικά COVID. Η πρώτη ήταν το 2021, από τις 10 Μαρτίου έως τις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Κώστα Λιβαδά, ουρολόγο-χειρουργό, σε εκείνη τη φάση οι μισοί από τους ασθενείς που κλήθηκαν να περιμένουν, αναζήτησαν βοήθεια αλλού. «Ο κόσμος απογοητεύεται και επιλέγει να πάει αλλού, συχνά στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό υποβαθμίζει το νοσοκομείο και είναι ένα είδος παθητικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος», επισημαίνει ο κ. Λιβαδάς. Και στο Θριάσιο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι εννέα κλινικές του χειρουργικού τομέα έχουν περιοριστεί σε συνολικά 60 κλίνες και τουλάχιστον 1.500 ασθενείς είναι σε αναμονή για χειρουργική επέμβαση.
Στη συνεργασία ιδιωτικού – δημόσιου τομέα «επενδύει» το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Οπως λέει στην «Κ» ο Θάνος Πλεύρης, «το ΕΣΥ σε αυτή τη φάση δεν είναι μονοθεματικό καθώς τα έκτακτα και τα ογκολογικά χειρουργεία προχωρούν χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν και τα τακτικά χειρουργεία μέσα από τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό πήραμε 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς αυτούς και δώσαμε τη δυνατότητα να χειρουργούν οι γιατροί του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές ώστε να μπορεί ο ασθενής να παραμείνει με τον θεράποντα ιατρό του. Προετοιμάσαμε το θεσμικό πλαίσιο ώστε τα χειρουργεία που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του ΕΣΥ λόγω της πανδημίας να μπορούν να πραγματοποιούνται σε συνεργαζόμενες ιδιωτικές κλινικές που έχουν προσφέρει κλίνες για non COVID χειρουργικά περιστατικά. Δηλαδή για να το πούμε με απλά λόγια, θα μπορεί ο ιατρός του ΕΣΥ να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κλινικής γιατί ενδεχομένως σε μια χειρουργική κλινική του Δημοσίου να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είτε λόγω έλλειψης χειρουργικών κλινών είτε λόγω έλλειψης κλίνης στη ΜΕΘ, αφού πολλά από τα κρεβάτια αυτά καταλαμβάνονται από διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19».
Εκτός από τα χειρουργεία καθυστερήσεις καταγράφονται και στις τακτικές εξετάσεις. Στον Ευαγγελισμό έχουν μειωθεί κατά 50% τα απογευματινά ιατρεία και κατά 30% τα τακτικά πρωινά ιατρεία. «Πριν από μία εβδομάδα μου είπε ασθενής ότι θέλησε να προγραμματίσει ραντεβού για το πνευμονολογικό ιατρείο και το σύστημα του έλεγε ότι είναι κλεισμένα όλα έως το τέλος του μήνα. Εκ των πραγμάτων εάν δεν παρακολουθείς τους ασθενείς στο ιατρείο, κάποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει», σημειώνει στην «Κ» ο συντονιστής διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος. «Ο φόβος μας είναι μήπως αντιμετωπίσουμε παραμελημένα περιστατικά. Τους προηγούμενους μήνες είδαμε με έκπληξη πνευμονίες που είχαν μείνει χωρίς θεραπεία και καρκίνους που δεν είχαν διαγνωστεί».
Η εξάπλωση της «νέας Ομικρον»
Μία νέα υποομάδα της παραλλαγής «Ομικρον», που φαίνεται να εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και έχει ήδη εντοπιστεί και στη χώρα μας, απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα. Η νέα υποομάδα έχει πολλά κοινά αλλά και διαφορές σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει με τον κλάδο της «Ομικρον» που έχει επικρατήσει παγκοσμίως, χωρίς ωστόσο ακόμα να είναι γνωστό εάν αυτές της δίνουν τη δυνατότητα διαφυγής από την υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Σε ό,τι αφορά πάντως τη γνωστή υποομάδα της «Ομικρον», όλα κατατείνουν ότι προκαλεί ηπιότερη νόσηση. Σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικής μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ασθενείς που είχαν προσβληθεί από «Ομικρον» είχαν κατά 47% μικρότερες πιθανότητες να προσέλθουν σε ΤΕΠ νοσοκομείου σε σχέση με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη «Δέλτα», και κατά 41% μικρότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία έστω και για μία νύχτα. Το 83% των ασθενών με «Ομικρον» που νοσηλεύονταν, έμεινε λιγότερο από δύο ημέρες στο νοσοκομείο.