Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Νέο Δελχί προχώρησαν το Σάββατο σε μαζικές προσαγωγές διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Αμπιτζίτ Ντίπκε, ιδρυτής του πολιτικού σχηματισμού Janta Cockroach Party. Η επιχείρηση της αστυνομίας εκτυλίχθηκε υπό συνθήκες αυστηρής επιτήρησης στην ινδική πρωτεύουσα, όπου είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση νεαρών πολιτών με αίτημα την απομάκρυνση του επικεφαλής της εθνικής εκλογικής αρχής.
Αιτήματα και περιοριστικά μέτρα
Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, υπό την καθοδήγηση του κινήματος «Κατσαρίδα», ζητούν επιτακτικά την παραίτηση του Γκιανές Κουμάρ. Το αίτημα εστιάζει στη διαδικασία αναθεώρησης των εκλογικών μητρώων, μια ενέργεια που, κατά τους επικριτές της, ευνοεί άμεσα το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συγκέντρωση, οι αρχές προχώρησαν σε κλείσιμο σταθμών του μετρό στο Δελχί και διέκοψαν τη σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών στην ευρύτερη περιοχή.
Επιχείρηση συλλήψεων
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο Reuters, υπολογίζεται ότι προσήχθησαν περίπου 200 άτομα. Μεταξύ των προσώπων που τέθηκαν υπό κράτηση έξω από το Δελχί βρίσκεται και ο Ντρουβ Ραθί, γνωστός δημιουργός περιεχομένου στο YouTube και υποστηρικτής των κινητοποιήσεων, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η σύλληψη του Αμπιτζίτ Ντίπκε πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης αμέσως μετά την άφιξή του από τη Βομβάη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές του ζήτησαν να ακυρώσει τη διαμαρτυρία, επικαλούμενες την απαγόρευση που είχε επιβληθεί για τη διεξαγωγή της. Παράλληλα, το κίνημα Janta Cockroach Party κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ότι δύο ακόμη ηγετικά στελέχη του συνελήφθησαν αμέσως μόλις αποβιβάστηκαν από την πτήση τους.
Το πλαίσιο της αντιπαράθεσης
Η κινητοποίηση, την οποία οι διοργανωτές ονομάζουν προσπάθεια για τη «διάσωση της δημοκρατίας», στοχεύει να καταστεί η μεγαλύτερη από μια σειρά διαδηλώσεων που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Indian Express, το οποίο ανέφερε ότι συνεργάτες του Γκιανές Κουμάρ είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία αναθεώρησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή περίπου 130 εκατομμυρίων εγγραφών από τους εκλογικούς καταλόγους.
- Η αντιπολίτευση καταγγέλλει απόπειρα χειραγώγησης των καταλόγων υπέρ της κυβέρνησης.
- Ο Γκιανές Κουμάρ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια επί των καταγγελιών.
- Η Εκλογική Επιτροπή και το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα απορρίπτουν τις κατηγορίες ως αβάσιμες.
Από την πλευρά του, το Μπαρατίγια Τζανάτα υποστηρίζει ότι η εκλογική του ισχύς πηγάζει από τη δημοφιλία του Ναρέντρα Μόντι και την πρόοδο της οικονομίας της χώρας, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της αντιπολίτευσης ως προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης λόγω αδυναμίας επικράτησης στις κάλπες. Οι συνεχείς διαδηλώσεις αποτελούν νέα πρόκληση για τον πρωθυπουργό, ακολουθώντας την αναγκαστική παραίτηση του υπουργού Παιδείας λόγω διαρροής θεμάτων, ενώ το πολιτικό σκηνικό προετοιμάζεται για μια σειρά κρίσιμων πολιτειακών εκλογών που ξεκινούν στις αρχές του 2027.


