Ο γνωστός Τούρκος γεωλόγος, καθηγητής Τζελάλ Σένγκιορ, υποστήριξε ότι ο αναμενόμενος μεγάλος σεισμός στη Θάλασσα του Μαρμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, το ύψος του οποίου θα έφτανε τα επτά μέτρα στις δυτικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία της Ηράκλειας στην Ανατολική Θράκη, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι «το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας εκτείνεται από την Κωνσταντινούπολη έως την Ηράκλεια και η κίνηση αυτού του ρήγματος επηρεάζει άμεσα τον σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή. Στην περιοχή αναμένεται σεισμός 7,6 Ρίχτερ, ως εκ τούτου η Ηράκλεια βρίσκεται στο στόμα του λύκου».
Όπως είπε, η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί τσουνάμι κοντά στα 7 μέτρα ως αποτέλεσμα μιας πιθανής μετάπτωσης του εδάφους. Στον ‘Αγιο Στέφανο, όπου βρίσκεται η Σχολή Πολέμου της Αεροπορίας, το ύψος του κύματος θα μπορούσε να φτάσει και τα 7 μέτρα» σημείωσε ο Τούρκος καθηγητής.