«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη», δηλώνει ο Σουηδός πρωθυπουργός

    Ημερομηνία:

    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν βρίσκεται σε πόλεμο», αλλά ούτε και σε ειρήνη, αναφερόμενος στις υβριδικές επιθέσεις και έναν πόλεμο «δια αντιπροσώπων» στο έδαφός της.

    «Η Σουηδία δεν είναι σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη. Η πραγματική ειρήνη σημαίνει ελευθερία και απουσία σοβαρών συγκρούσεων μεταξύ των χωρών», δήλωσε στο ετήσιο Φόρουμ για την Άμυνα που διεξάγεται στο Σάλεν.

    «Εμείς και οι γείτονές μας δεχόμαστε υβριδικές επιθέσεις που δεν γίνονται με πυραύλους ή με στρατιώτες αλλά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με χρήματα, με παραπληροφόρηση, με απειλές δολιοφθοράς», συνέχισε. «Αυτή η κατάσταση και το γεγονός ότι παράξενα πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν στη Βαλτική Θάλασσα μας οδηγούν στη σκέψη ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εχθρικές προθέσεις», πρόσθεσε.

    Πολλά υποθαλάσσια καλώδια, τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, υπέστησαν βλάβη τους τελευταίους μήνες στη Βαλτική. Πολιτικοί και εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η καταστροφή των καλωδίων εντάσσεται στον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Μόσχα εναντίον των δυτικών χωρών.

    Ο Κρίστερσον δεν κατηγόρησε ευθέως καμία χώρα στην ομιλία του. Μιλώντας ωστόσο γενικότερα για τις υβριδικές επιθέσεις στην περιοχή, είπε: «Η ρωσική απειλή ενδέχεται να είναι μακροπρόθεσμη. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε για την άμυνά μας». Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με «μεγάλη σοβαρότητα» την κατάσταση καθώς θεωρεί ότι η χώρα ζει «στην εποχή των πολέμων δια πληρεξουσίων».

    «Το Ιράν καταφεύγει σε βίαιες, οργανωμένες συμμορίες εγκληματιών στη Σουηδία για να πραγματοποιεί επιθέσεις στη χώρα μας», υποστήριξε.

    Στα τέλη Μαΐου, η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Säpo κατηγόρησε το Ιράν ότι στρατολογεί μέλη σουηδικών συμμοριών, μεταξύ των οποίων και ανηλίκους, για να διαπράττουν «βίαιες ενέργειες» εναντίον των ισραηλινών συμφερόντων και άλλων στόχων στη Σουηδία. Η Τεχεράνη διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Αυτά είναι τα σχολεία που δεν λειτούργησαν λόγω προβλημάτων

    Μακριά από τις σχολικές αίθουσες, μία ημέρα μετά την...

    Καλάβρυτα: Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίζονταν οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 ήθελε να πουλήσει ο ηγούμενος

    Ανάμεσα στα 2 Ευαγγέλια που ετοίμαζαν να πουλήσουν ο ηγούμενος της...

    Πιθανά 200 δισεκατομμύρια κυβικά στο Ιόνιο

    Σημαντικές προσδοκίες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες δημιουργούν οι εξελίξεις...

    Αυτή είναι η Πατρινή εταιρεία από την οποία το Δημόσιο ζητά επιστροφή 332.000 ευρώ!

    Σχεδόν καθημερινά, εδώ και περίπου έναν μήνα, στη Διαύγεια...