Ανακαλύπτουμε τα αυθεντικά σιτσιλιάνικα ζυμαρικά φούρνου με μελιτζάνα και ντομάτα. Μια παραδοσιακή συνταγή που μας ταξιδεύει στη Σικελία με κάθε μπουκιά.


Υλικά για τα ζυμαρικά φούρνου
-
450 γρ. ριγκατόνι (άβραστα)
-
2 μικρές μελιτζάνες (περίπου 700 γρ.), άπλυτες, χωρίς κοτσάνι, κομμένες σε ροδέλες 0,5 εκ.
-
5 ½ κ.γ. αλάτι kosher, χωρισμένο
-
6 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο
-
340 γρ. χοιρινός κιμάς
-
1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 280 γρ.), ψιλοκομμένο (1 ¾ φλ.)
-
8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (περίπου 3 κ.σ.)
-
2 κονσέρβες ντομάτες San Marzano, ολόκληρες, αποφλοιωμένες (28 oz/800 γρ. η καθεμία), θρυμματισμένες με το χέρι, με τον χυμό τους
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
2 κ.γ. ζάχαρη
-
1 φλ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος, προαιρετικά)
-
12 μεγάλα φύλλα βασιλικού, κομμένα σε λεπτές λωρίδες (περίπου ⅓ φλ.), συν επιπλέον για γαρνίρισμα
-
225 γρ. κατσιόκαβαλο ή προβολόνε, τριμμένο (περίπου 2 φλ.)
-
70 γρ. παρμεζάνα Reggiano, τριμμένη (περίπου ½ φλ.)
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε ταψί για να κρυώσουν.
-
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: τις απλώνουμε σε ταψί με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε 2 κ.γ. αλάτι και τις αφήνουμε 10 λεπτά. Τις σκουπίζουμε καλά.
-
Ψήνουμε τις μελιτζάνες: αλείφουμε 2 ταψιά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, στρώνουμε τις φέτες, τις αλείφουμε με άλλο τόσο λάδι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (20’). Κατεβάζουμε τον φούρνο στους 175°C.
-
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι, σοτάρουμε τον κιμά με ½ κ.γ. αλάτι μέχρι να ροδίσει (8’). Προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο (4’). Ρίχνουμε ντομάτες, πελτέ, ζάχαρη και τα υπόλοιπα 3 κ.γ. αλάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (20’). Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια, τον αρακά (αν βάλουμε) και τον βασιλικό.
-
Στρώνουμε το φαγητό: σε ταψί 33×23 εκ. απλώνουμε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών, τη μισή μελιτζάνα και 1 φλ. κατσιόκαβαλο. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Τελειώνουμε με την παρμεζάνα.
-
Ψήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για 30’. Αφαιρούμε το κάλυμμα και ψήνουμε για 10–12’ μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.
-
Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό.