Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας

    Ημερομηνία:

    Ανακαλύπτουμε τα αυθεντικά σιτσιλιάνικα ζυμαρικά φούρνου με μελιτζάνα και ντομάτα. Μια παραδοσιακή συνταγή που μας ταξιδεύει στη Σικελία με κάθε μπουκιά.

    Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας

    Υλικά για τα ζυμαρικά φούρνου

    • 450 γρ. ριγκατόνι (άβραστα)

    • 2 μικρές μελιτζάνες (περίπου 700 γρ.), άπλυτες, χωρίς κοτσάνι, κομμένες σε ροδέλες 0,5 εκ.

    • 5 ½ κ.γ. αλάτι kosher, χωρισμένο

    • 6 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο

    • 340 γρ. χοιρινός κιμάς

    • 1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 280 γρ.), ψιλοκομμένο (1 ¾ φλ.)

    • 8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (περίπου 3 κ.σ.)

    • 2 κονσέρβες ντομάτες San Marzano, ολόκληρες, αποφλοιωμένες (28 oz/800 γρ. η καθεμία), θρυμματισμένες με το χέρι, με τον χυμό τους

    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

    • 2 κ.γ. ζάχαρη

    • 1 φλ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος, προαιρετικά)

    • 12 μεγάλα φύλλα βασιλικού, κομμένα σε λεπτές λωρίδες (περίπου ⅓ φλ.), συν επιπλέον για γαρνίρισμα

    • 225 γρ. κατσιόκαβαλο ή προβολόνε, τριμμένο (περίπου 2 φλ.)

    • 70 γρ. παρμεζάνα Reggiano, τριμμένη (περίπου ½ φλ.)

      Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας

    Εκτέλεση

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε ταψί για να κρυώσουν.

    2. Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: τις απλώνουμε σε ταψί με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε 2 κ.γ. αλάτι και τις αφήνουμε 10 λεπτά. Τις σκουπίζουμε καλά.

    3. Ψήνουμε τις μελιτζάνες: αλείφουμε 2 ταψιά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, στρώνουμε τις φέτες, τις αλείφουμε με άλλο τόσο λάδι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (20’). Κατεβάζουμε τον φούρνο στους 175°C.

    4. Φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι, σοτάρουμε τον κιμά με ½ κ.γ. αλάτι μέχρι να ροδίσει (8’). Προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο (4’). Ρίχνουμε ντομάτες, πελτέ, ζάχαρη και τα υπόλοιπα 3 κ.γ. αλάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (20’). Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια, τον αρακά (αν βάλουμε) και τον βασιλικό.

    5. Στρώνουμε το φαγητό: σε ταψί 33×23 εκ. απλώνουμε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών, τη μισή μελιτζάνα και 1 φλ. κατσιόκαβαλο. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Τελειώνουμε με την παρμεζάνα.

    6. Ψήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για 30’. Αφαιρούμε το κάλυμμα και ψήνουμε για 10–12’ μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.

    7. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η «μίζα» και η αποκάλυψη του Στασινού: Φακελάκι 50.000 ευρώ για άδεια του ΤΕΕ

    -Εξίσου αποκαλυπτικός για τις πολεοδομίες αποδείχτηκε και ο πρόεδρος...

    Τραγικό τέλος για τον 21χρονο Γρηγόρη που είχε εξαφανιστεί τον Ιούνιο

    Τραγικό φινάλε στην αναζήτηση του Γρηγόρη Πανόπουλου, 21 ετών,...

    Πάτρα – ΣΟΚ: “Εφυγε” η δικηγόρος Τέτη Τζαμαλούκα

    Εφυγε ξαφνικά από την ζωή μετα από ολιγόμηνη μάχη...

    Ελένη Πετρουλάκη: «Οκτώμισι χρόνια προσπαθούσα να γίνω μητέρα, έκανα 13 εξωσωματικές – Με υποστήριξε ο Ίλια»

    Η Ελένη Πετρουλάκη μίλησε ανοιχτά για τη δύσκολη διαδρομή που πέρασε...