Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας

    Ημερομηνία:

    Ανακαλύπτουμε τα αυθεντικά σιτσιλιάνικα ζυμαρικά φούρνου με μελιτζάνα και ντομάτα. Μια παραδοσιακή συνταγή που μας ταξιδεύει στη Σικελία με κάθε μπουκιά.

    GLEARNET

    Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας

    Φλίγκος

    Υλικά για τα ζυμαρικά φούρνου

    • 450 γρ. ριγκατόνι (άβραστα)

    • 2 μικρές μελιτζάνες (περίπου 700 γρ.), άπλυτες, χωρίς κοτσάνι, κομμένες σε ροδέλες 0,5 εκ.

    • 5 ½ κ.γ. αλάτι kosher, χωρισμένο

    • 6 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο

    • 340 γρ. χοιρινός κιμάς

    • 1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 280 γρ.), ψιλοκομμένο (1 ¾ φλ.)

    • 8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (περίπου 3 κ.σ.)

    • 2 κονσέρβες ντομάτες San Marzano, ολόκληρες, αποφλοιωμένες (28 oz/800 γρ. η καθεμία), θρυμματισμένες με το χέρι, με τον χυμό τους

    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

    • 2 κ.γ. ζάχαρη

    • 1 φλ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος, προαιρετικά)

    • 12 μεγάλα φύλλα βασιλικού, κομμένα σε λεπτές λωρίδες (περίπου ⅓ φλ.), συν επιπλέον για γαρνίρισμα

    • 225 γρ. κατσιόκαβαλο ή προβολόνε, τριμμένο (περίπου 2 φλ.)

    • 70 γρ. παρμεζάνα Reggiano, τριμμένη (περίπου ½ φλ.)

      Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας

    Εκτέλεση

    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε ταψί για να κρυώσουν.

    2. Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: τις απλώνουμε σε ταψί με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε 2 κ.γ. αλάτι και τις αφήνουμε 10 λεπτά. Τις σκουπίζουμε καλά.

    3. Ψήνουμε τις μελιτζάνες: αλείφουμε 2 ταψιά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, στρώνουμε τις φέτες, τις αλείφουμε με άλλο τόσο λάδι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (20’). Κατεβάζουμε τον φούρνο στους 175°C.

    4. Φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι, σοτάρουμε τον κιμά με ½ κ.γ. αλάτι μέχρι να ροδίσει (8’). Προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο (4’). Ρίχνουμε ντομάτες, πελτέ, ζάχαρη και τα υπόλοιπα 3 κ.γ. αλάτι. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (20’). Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια, τον αρακά (αν βάλουμε) και τον βασιλικό.

    5. Στρώνουμε το φαγητό: σε ταψί 33×23 εκ. απλώνουμε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών, τη μισή μελιτζάνα και 1 φλ. κατσιόκαβαλο. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Τελειώνουμε με την παρμεζάνα.

    6. Ψήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για 30’. Αφαιρούμε το κάλυμμα και ψήνουμε για 10–12’ μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.

    7. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίας Σοφίας σήμερα και αύριο – Το πρόγραμμα

    Με λαμπρότητα θα εορτάσει η μεγάλη ενορία του Ιερού Ναού...

    Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Πως κυκλοφόρησε η Πατρινή σταρ στους δρόμους της Ν. Υόρκης -(Βίντεο)

    Με ένα ανατρεπτικό look βγήκε στους δρόμους της Νέας...

    Πάτρα: Γιατί δεν λειτουργεί ο νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων; Πότε αναμένεται να “ανοίξει”

    Αγνωστο παραμένει πότε θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος...