Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που μοιράστηκε ο ίδιος με περηφάνια τα πλάνα από το Κέντρο Εγκλεισμού της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT) στην Τεκολούκα – 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ – απάντησε με ειρωνικό τόνο στα δημοσιεύματα που σχολιάζουν τη γύμνια και τη μεταχείριση των νέων κρατουμένων της αμφιλεγόμενης φυλακής.
«Γυμνόστηθοι; Παραπονιούνται που οι κακοί δικτάκτορες δεν φόρεσαν σμόκιν στους κρατουμένους; Ξυπόλυτοι; Αυτή τη στιγμή παίρνουμε λεφτά από το κονδύλι για τα παιδικά νοσοκομεία για να τους αγοράσουμε παπούτσια! Ποια μάρκα προτιμάτε;» έγραψε ο Μπουκέλε σχολιάζοντας δημοσιεύμα της El Pais που επέκρινε τις συνθήκες μεταγωγής των 2000 ανδρών στη φυλακή-φρούριο.
Μέσα στο τελευταίο έτος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης κατά των συμμοριών, σύμφωνα με το Associated Press. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των συλληφθέντων και την ενδεχόμενη παράνομη κράτηση αθώων, κάτι που δεν φαίνεται να πτοεί ούτε στο ελάχιστο τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος έχει δει τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται λόγω της μείωσης της εγκληματικότητας.
Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ παρέτεινε χθες για άλλον έναν μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο «πόλεμος» του οποίου εναντίον των συμμοριών, ή «μάρας», έχει οδηγήσει σε πάνω από 65.000 συλλήψεις και προφυλακίσεις. Η παράταση που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο είναι η 12η κατά σειρά από τον Μάρτιο του 2022.
Ο Γουστάβο Βιλατόρο, υπουργός Δικαιοσύνης του Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε εχθές ότι οι συμμορίτες που έχουν συλληφθεί «δεν θα επιστρέψουν ποτέ στους δρόμους», παρόλο που 57.000 από αυτούς δεν έχουν περάσει καν από τη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών ή δίκης. «Δεν θα γυρίσουν ποτέ στις κοινωνίες, στις γειτονιές και τις πόλεις του αγαπημένου μας Ελ Σαλβαδόρ» είπε χαρακτηριστικά ο Βιλατόρο.
Μόνο 3.500 άτομα από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί μέχρι στιγμής ελεύθεροι.
Υπνος σε «μεταλλικά ράφια», καμία ηλεκτρονική συσκευή ή οθόνη
H διαβόητη φυλακή CECOT που άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τη δυνατότητα να στεγάσει έως και 40.000 τροφίμους. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μαζική μεταγωγή 2.000 κρατουμένων, και τα πλάνα των ημίγυμνων και ξυπόλητων ανδρών που έτρεχαν με κατεβασμένο βλέμμα υπό το αυστηρό βλέμμα των φρουρών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τον διεθνή Τύπο.
Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία της χώρας αποκαλύπτουν κάποιες από τις συνθήκες κράτησης στην φυλακή-φρούριο, που έχει φτάσει ήδη το 10% της χωρητικότητάς της μετά από έναν μόλις μήνα λειτουργίας.
Σύμφωνα με τη Sun, περίπου 250 αστυνομικοί και 600 στρατιώτες, οπλισμένοι σαν αστακοί, περιφρουρούν τις high tech εγκαταστάσεις του Κέντρου Εγκλεισμού της Τρομοκρατίας και επιβλέπουν τις κινήσεις των κρατουμένων.
Όπως αποκάλυψε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, 1.200 στρατιώτες και τρία ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν στη χθεσινή επιχείρηση μεταγωγής των 2.000 κρατουμένων. Στο βίντεο που πόσταρε στα social media o Μπουκελε, οι κρατούμενοι εμφανίζονται να καταφθάνουν τρέχοντας στο νέο τους «σπίτι» απο τσιμέντο και μέταλλο, να γονατίζουν όλοι μαζί σε μια μεγάλη αίθουσα, περιτριγυρισμένοι από φρουρούς, κατόπιν να χωρίζονται σε ομάδες και να στέκονται δίπλα στα «κρεβάτια» τους, που δεν είναι παρά μεταλλικά «ράφια» χωρίς στρώματα.
Σε κάθε κελί υπάρχουν 80 κουκέτες (που αντιστοιχούν σε 100 κρατούμενους) και μόλις δύο νιπτήρες και δύο τουαλέτες για το σύνολο των κρατουμένων.
«Δεν θα υπάρξουν στρώματα στα κελιά» είχε δηλώσει λίγο καιρό πριν, κατά τα εγκαίνια της φυλακής, ένας από τους δεσμοφύλακες. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το κελί τους παρά μόνο εάν χρειάζεται να παρευρεθούν στο δικαστήριο ή να τιμωρηθούν με τον εγκλεισμό τους στην απομόνωση.
Ο ίδιος ο Μπουκέλε είχε διαβεβαιώσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι οι τρόφιμοι της νέας φυλακής, που αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε «ιερόδουλες, Playstation, οθόνες, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές». Ειδικός εξοπλισμός των φυλακών θα μπλοκάρει το σήμα των κινητών ώστε να αποτρέπεται η επικοινωνία από τη φυλακή.
«Όλοι οι τρομοκράτες που προκάλεσαν θλίψη και πόνο στο λαό του Ελ Σαλβαδόρ θα εκτίουν τις ποινές τους υπό τις πιο αυστηρές συνθήκες» είχε τονίσει εξάλλου ο αναπλητωτής υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, διευκρινίζοντας ότι θα εξαναγκάζονται και να εργάζονται, προκειμένου να αποζημιώσουν την κοινωνία για «μέρος της ζημιάς» που έχουν προκαλέσει.
Με πληροφορίες από Associated Press, Sun, Mirror