ΔΕΘ 2023: Ο Μητσοτάκης για ανασχηματισμό, ακρίβεια, καταστροφές σε Θεσσαλία και Εβρο- Ολες οι απαντήσεις – BINTEO

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. 

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ισχυρή προσωπική δέσμευση για την συνολική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που υποβλήθηκε στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ από δημοσιογράφο Θεσσαλικού ΜΜΕ είπε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος το ζήτημα αυτό να το λύσω δραστικά. Προχωρούμε στην δημιουργία Οργανισμού, που θα λειτουργεί φανταστείτε όπως η Αττικό Μετρό , και θα έχει βοήθεια από το εξωτερικό. Εχω ζητήσει βοήθεια από χώρα που έχει εμπειρία στην διαχείριση των υδάτων. Δεν αφορά μόνο τα φράγματα που θα φτιάξουμε αλλά και τις καλλιέργειες, Θα την κάνουμε την συζήτηση σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα θα αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα και μελέτες και θα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση».

    Πέραν αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αρχικές προβλέψεις των μετεωρολόγων έδειχναν πως ο Ντανιελ θα έχει ένταση ανάλογη με τον Ιανό ωστόσο όπως είπε «αυτό που έγινε δεν ήταν Ιανός».

    «Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον ΙΑΝΟ» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένα αλλά το πρωτόκολλο στην φωτιά είναι διαφορετικό από την πλημμύρα. Ενώ στην φωτιά η εντολή είναι να φύγουν οι κάτοικοι στην πλημμύρα η σύσταση είναι να κατευθυνθούν σε ψηλότερα σημεία. Λειτούργησε το σχέδιο γι αυτό και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα»

    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Διακινείται ένα ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει. Βρέθηκα στο κέντρο συντονισμού και σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΕΔ είπαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως όταν οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να πετάξουν σε συνθήκες κεραυνικές με κίνδυνο την ζωή των πιλότων μας . Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα»

    «Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το δεύτερο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό ήταν και πάλι για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. «Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Χτυπά την πατρίδα μας και όλη την Μεσόγειο
    τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προοπτική καταστροφικών πλημμυρών.

    Δεν θέλω να πω πού παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία και πού βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και απαιτεί συστράτευση σε όλες τις εκφάνσεις του» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, γίνεται και μια δικαστική έρευνα και νομίζω ότι καλώς γίνεται».

    «Μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα έργα ή στη ροή των νερών όπως ήρθαν. Δεσμεύομαι ότι θα το λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών».

    «Ουδέποτε η χώρα μας είχε στη διάθεσή της τόσο μεγάλους πόρους», είπε για το πρόγραμμα «Αιγίς» επισημαίνοντας ότι «η δικιά μου απαίτηση είναι το πρόγραμμα αυτό είναι να τρέξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα». «Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα καινούρια Canadair το 2026, τα καινούρια Canadair δεν υπάρχουν ακόμη» είπε ο πρωθυπουργός.

     

     

    Σε ερώτηση του Γρηγόρη Τζιοβάρα από το protothema.gr για το αν ήταν μόνο η κλιματική κρίση που προκάλεσε τα προβλήματα και αν υπήρξαν λάθη στον κρατικό μηχανισμό και κυβερνητικά στελέχη που θα ληφθούν υπόψη σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά» και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να κάνει ανασχηματισμό.

    «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε τις αλλαγές στη Πολιτική Προστασία:

    Μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα.
    Αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
    Εκπαίδευση των στελεχών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, για να δουλεύουν συντονισμένα με τις κεντρικές Αρχές.
    Περισσότερα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως χάρη στην κινητοποίηση της κυβέρνησης εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. «Δεν θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω του εταίρους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια κατηγορία ενέταξε και την ενίσχυση του αποθεματικου για τη Γεωργία.

    Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα γίνει με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η Ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.

    «Έχω απαίτηση από τον εαυτό μου πρώτα να κάνω αυτοκριτική. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου».

    «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος»

    Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος προσέγγισης και συντονισμού της κυβέρνησης, δεν υποκαθιστά τον υπουργό, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως εξήγησε, το επιτελικό κράτος λειτούργησε, όμως είχαμε να κάνουμε με έναν φαινόμενο στην Θεσσαλία «πέραν του ακραίου». «Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος, να μην υπάρχει συντονισμός;»

    Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που εμφάνισε η κρατική μηχανή κατά τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα ο πρωθυπουργός είπε ότι απαιτείται καλύτερος «κάθετος» συντονισμός και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

    «Χρειάζεται πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο προστασίας και σε επίπεδο παρέμβασης που δεν θα είναι σε σχέδια επι χάρτου αλλά θα στηρίζονται σε κανονικές ασκήσεις . Να περάσουμε από την γραφειοκρατία ενός σχεδίου στην πράξη για το τι θα κάνουμε αν συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Πρέπει να γίνει προσομοίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Μας είπαν γιατί δεν είχαμε περισσότερες βάρκες. Εμαθα και εγώ ότι οι εξωλέμβιες δεν λειτουργούν σε τέτοιες καταστάσεις λόγω των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα ποτάμια. Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε γι αυτά στο πεδίο και σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Υπάρχει μεγάλη τοπική σοφία στις περιοχές αυτές και εμπειρία. Οι συμπολίτες μας που σώθηκαν δε σώθηκαν μόνο από το 112 αλλά και λόγω της δικής τους εμπειρίας . Να εξασφαλίσουμε λοιπόν ότι οι επικοινωνίες μας δουλεύουν όπως πρέπει κα να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο».

    Υπό τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας η επέμβαση του Στρατού

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των Ενοπλων Δυνάμεων σε έκτακτες καταστάσεις φυσικών φαινομένων δεν θα γίνεται αυτόνομα αλλά υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: «Ολο αυτό θέλει καλύτερη οργάνωση υπο την Πολιτική Προστασία και οι δυνάμεις του Στρατού που θα κληθούν να υποστηρίξουν την προσπάθεια θα βρίσκονται υπο τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό το σημείο θέλω να εξάρω την σημαντική δουλειά του μηχανικού του Στρατού που έστησαν γέφυρες σε λίγες ώρες και έκαναν αποκομιδή νεκρών ζώων».

    «Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα»

    Ερώτηση του Γιώργου Ευγενίδη (για το STAR): Με εξέπληξε το ότι στη χθεσινή σας ομιλία δεν υπήρχε αναφορά στα εθνικά θέματα. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες προσέγγισης με την Τουρκία; Έχετε χαράξει ρότα για τη Χάγη; Πώς γίνεται διάλογος με απειλή πολέμου;

    «Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

    «Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».

    «Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα» διεμήνυσε. «Τα υπόλοιπα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης.

    «Δεν έγινε στην τύχη το rotation των υπουργών»

    Σε ερώτηση για τις επιδόσεις των υπουργών και την εναλλαγή τους σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι περίεργος τις ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμία αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο και έμεναν όλοι οι υπουργοί στη θέση τους. Δεν είναι rotation (σσ αναφέρεται στην εναλλαγή των υπουργών) που έγινε στην τύχη. Δεν σημαίνει ότι έκανα πάντα τις σωστές επιλογές. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν».

    Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Οι υπουργοί δεν είναι πιόνια για να κάνουν αυτό που τους λέμε κεντρικά. Συζητάμε μαζί τους, έτσι καταλήγουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς για να δίνω έναν χρόνο στους υπουργούς να αποδεικνύουν τις ικανοτητες τους. Αν κρίνω ότι μια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο».

    Κατά την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη «την κριτική μας την προσάπτουν γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυο μεγάλες κρίσεις. Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές και οι πλημμύρες η πρώτη είδηση της ΔΕΘ θα ήρταν ότι πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα πάρουμε επενδυτική βαθμίδα και την πήραμε. Ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, η Ελλάδα έχει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, φέρνουμε σημαντικά νομοσχέδια που φέρνουν λύσεις στην αγορά εργασίας. Καλή η κριτική αλλά ξέρετε μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Το έλεγα και την προηγούμενη 4ετία. Είναι λογικό να μας ασκείτε επιμέρους κριτική αλλά η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κρίθηκε και αύξησε το εκλογικό της ποσοστό στο 41%. Έχω υποχρέωση να ακούω την κριτική και να απαντώ αλλά έχω υποχρέωση να παρουσιάζω και την μεγάλη εικόνα γιατί αυτη η εικόνα θα κριθεί από τους πολίτες».

    Για αισχροκέρδεια: «Θα τσακίσουμε όποιον πατήσει στην καταστροφή και αυξήσει τις τιμές»

    Την πρόθεσή του να συγκρουστεί με εταιρείες, προμηθευτές και εμπόρους που αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

    «Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή Θεσσαλίας επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε.

    Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω

    Δεν μπορείς να αυξάνεις κατά ένα ευρώ το προϊόν σου και μετά να λες ότι κάνω έκπτωση για να το ξανα πας στην αριχκή τιμή που είχες. Αυτό είναι κοροϊδία».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ραφι των σουπερ μαρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού. «Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Ο πρώτος – επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε.

    Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

    Ενας εργαζόμενος που του έλειπε μια ημέρα για να συμπληρώσει τριετία όταν πάγωσαν το 2012 τη μια ημέρα θα την πάρει 1.1.2024 και θα δεί αύξηση στον μισθό του

    Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη στήριξη εισοδήματος. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά η αυξήσεις θα μείνουν. Αν δεν συγκλίνουμε με την υπόλοιπη ευρώπη πάντα θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μισθούς Ελλάδας και τιμές Ευρώπης».

    Για φοροδιαφυγή: Ερώτημα πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ

    Στο επόμενο ερώτημα ο πρωθυπουργός εκλήθη να απαντήσει πότε θα δούμε αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

    «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Έχουμε κάνει βήματα και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Έχουμε την τεχνογνωσία και την πολιτική βούληση. Υπάρχουν ερωτήματα για το πώς κάποιοι ζουν με εισόδημα 200 ή 300 ευρώ. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ στον εντοπισμό της φορολογικής παραβατικότητας» απάντησε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα το ότι από του χρόνου θα μπορούμε να δούμε ακόμη και τον χώρο που κάποιος μισθώνει σε μία παραλία.

    «Νομιμότητα παντού! Είναι ένα αίτημα των καιρών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν κάποιοι αισθάνονται κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν στην ίδια συμπεριφορά. Το είδαμε και στη δόμηση. Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφορών» κατέληξε.

    «Πιστεύω τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική» 

    «Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς η συζήτηση αυτή είναι απαραίτητη» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναλύοντας τον σχεδιασμό του για την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσιών έναντι φυσικών φαινομένων.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ πήρε επιπρόσθετα κονδύλια 500 εκατ ευρώ εξηγώντας πως οι δυνατότητες της πολιτείας δεν είναι απεριόριστες.

    «Έχουμε υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική. Θα δούμε και τον τρόπο που θα βοηθήσει το κράτος. Οσο περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο πέφτει το ασφάλιστρο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως επιχειρήσεις μένουν ανασφάλιστες και πως οι επιχειρηματίες αφήνουν ακάλυπτες την εταιρεία του. Εχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε την συζήτηση. Σχεδιάζουμε μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να προσαρμόσουμε την αγροτική ασφάλιση στις απαιτήσεις των καιρών. Το πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι του 1950 άλλες εποχές. Πρέπει να δούμε τον τρόπο που οι αγρότες θα καταβάλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ»

    «Δεν είναι στις προθέσεις μου να αλλάξω τον εκλογικό νόμο»

    Ερώτηση Αλεξάνδρα Καϋμένου (Παραπολιτικά): Σκοπεύετε να αλλάξετε το σύστημα εκλογής ευρωβουλευτών ή του εκλογικού νόμου; Ανεβάζοντας το όριο εισαγωγής στη Βουλής στο 5%;

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    «Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από το πείραμα της απλής αναλογικής. Δεν θεωρώ ότι η απάντηση στα ακραία κόμματα είναι η αύξηση του πρίσου εισόδου στη Βουλή. Οι πολίτες θα κρίνουν την ορθότητα των επιλογών», τόνισε

    «Για τις ευρωεκλογές αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ο πρωθυπουργός.

    «Να δώσουν περισσότερα και θα βρουν εργαζόμενους»

    Την αισιοδοξία του για την συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως παρά τα σύννεφα που παρατηρούνται στην Ε.Ε. η ανάπτυξη της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2%.

    Ο ίδιος επανέλαβε τον προεκλογικό στόχο για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ εξηγώντας πως «Η αγορά καθορίζει τον μέσο μισθό. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι μισθοί αυξάνονται γιατί μειώνεται η ανεργία και υπάρχει ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό. Φαίνεται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων ότι μπορούν να το κάνουν και να υποστηρίξουν λελογισμένες αυξήσεις. Ολοι παρατηρούμε τα σύννεφα στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά εμείς δείχνουμε ανθεκτικότητα με ανάπτυξη που φαίνεται ότι θα είναι στο 2%. Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και λέω στους επιχειρηματίες που δεν βρίσκουν εργαζόμενους να δώσουν περισσότερα και θα βρουν. Γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος μισθοδοσίας που μπορούν να υποστηρίξουν»

    «Τον απολογισμό στις περιφερειακές εκλογές θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών» 

    Σοφία Φασουλάκη (OPEN): Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην πάει καλά σε συγκεκριμένες περιφέρειες εξαιτίας των καταστροφών; Υπάρχει σκέψη μετεγκατάστασης οικισμών στα ορεινά;

    «Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές γιατί απαιτείται συντονισμός με την κεντρική πολιτική. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Έχουμε δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις υποψήφιους δημάρχους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Σε ό,τι αφορά στη μετεγκατάσταση δεν θεωρώ ότι μια τέτοια λύση μπορεί να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε ο πρωθυπουργός για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης.

    Για Στυλιανίδη και 112

    «Προσωπικοί λόγοι» κράτησαν τον κ Χρήστο Στυλιανίδη έξω από το αρχικό κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

    «Η επιλογή πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας ανήκει στον πρωθυπουργό ο οποίος και κρίνεται από τις επιλογές του. Επειδή έχει γίνει συζήτηση σας λέω ότι ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν ήθελε να συμμετέχει στο αρχικό κυβερνητικό σχήμα και πρέπει να το σεβαστούμε. Τώρα μετά από συζήτηση που είχαμε μαζί του δέχθηκε να μπει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πέραν αυτού απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και όσα ο ίδιος είχε πει τότε για την λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας είπε «το 2018 έχει καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ώς έτος ταυτισμένο με την τραγωδία του Ματιού.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει πρόοδος. Μας ασκείται κριτική ότι δίνουμε έμφαση στο 112. Δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες ορισμένες πιο οργανωμένες από εμάς. Στο Μάουι ή στην Καλιφόρνια έχασαν την ζωή τους σε τραγικές συνθήκες γιατί η πολιτεία δεν κατάφερε να τους εκκενώσει. Δεν ήταν αυτονόητο να μπορούμε εμείς να το πετύχουμε αυτό. Δεν αναφέρομαι στην Λιβύη καθώς δε είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα. Στην Γερμανία δεν έχουν 112 και πιλοτικά το εφαρμόζουν τώρα μετά από πνιγμό 170 ατόμων από μικτότερη πλημμύρα από την δική μας.

    Το 112 δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά συνεννόηση Πολιτικής Προστασίας, τοπικών κοινωνιών, Λιμενικού Στρατού κ.α.»

    Δημήτρης Κρικέλας (Action 24): Τι μέτρα θα πάρετε για την κάθοδο Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές, μετά και τις εξελίξεις στους «Σπαρτιάτες»;

    Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη

    «Τα σχήματα αυτά απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών, είμαι διατεθειμένος να μιλήσουμε στη Βουλή για τη χρηματοδότηση κομμάτων που συνδέονται με καταδικασμένους» σημείωσε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για παραπλάνηση του ανώτατου δικαστηρίου.

    «Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται νέα ρύθμιση, όποιος είναι πρωτόδικα καταδικασμένος θα εκπέσει του αξιώματος αν εκλεγεί» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο θέμα της υποψηφιότητας Κασιδιάρη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την λήψη στοχευμένων μέτρων και δράσεων για την περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων με στήριξη του εισοδήματος και αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Αντιμετώπιση ανισοτήτων και ανεργίας

    «Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε.

    Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει διευρυνθεί και ενισχυθεί και θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική η επιδοματική πολιτική.

    Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε κυρίως το ζήτημα της ανεργίας. Η ανεργία αποκλιμακώθηκε αλλά ακόμα δεν είναι στο σημείο που θέλουμε

    Εχει αποκλιμακωθεί όμως και γι αυτό φέραμε πιο γρήγορα το ξεπάγωμα της τριετίας.

    Δεν θεωρώ ότι μπορουμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος ούτε να δεχθώ την λογική καπιταλισμού χωρίς όρια που συγκεντρώνει τον πλούτο σε χέρια ελάχιστων»

    «Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει»

    Βαγγέλης Πλάκας (TV100): Προβληματίζεστε από τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες; Θα συνεχίσετε την προσπάθεια να εξηγήσετε την πολιτική σας σε όσους αντιδρούν;

    «Είναι λίγο δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο. Μια ταυτότητα από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στον 21ο αιώνα. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μια σύγχρονη ταυτότητα. Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες απαντήσεις. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε σε όσους σπεύδουν να εκδώσουν νέες ταυτότητες: «Τους λέω κατηγορηματικά ότι οι νέες ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026, μπορούμε να συζητήσουμε να τις κρατήσουν για συναισθηματικούς λόγους».

    Εντός του 2024 η αύξηση στον φόρο διαμονής 

    Εντός του 2024 θα επέλθει η αύξηση στον φόρο διαμονής σε τουριστικά καταλύματα προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια του αποθεματικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

    «Αυξάνουμε εκτάκτως το αποθεματικό για τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και κατ επέκταση πρέπει να βρούμε τους πόρους. Είναι λογική η επιλογή της αύξησης του φόρου διαμονής κυρίως σε ξενοδοχεία πολυτελούς διαμονής που θα πληρωνουν οι ξένοι επισκέπτες. Θεωρώ ότι μια επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει εως 5 ευρώ δεν είναι μεγάλο κόστος. Αντίθετα θα μας επιτρέψει το αποθεματικό να κρατήσουμε την Ελλάδα όσο ασφαλής και όμορφη είναι σήμερα».

    Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία 

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την τύχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και απαντώντας είπε πως «Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Ενισχύεται με την λογική της πιο οργανικής ένταξης στην ζωή των πανεπιστημίων αλλά απαιτείται πιο δυναμική συνεργασία των πρυτάνεων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι υποκατάστατο της κανονικής αστυνομίας και όποτε απαιτείται παρεμβαίνει για αντιμετώπιση καταλήψεων. Επιμένουμε στην πολιτική επιστροφής της κανονικότητας στα πανεπιστήμια αλλά απαιτείται πιο ενεργή συνεργασία από τους πρυτάνεις. Συνολικά η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι καλύτερη από πριν 4 χρόνια».

    Δεν θα σταματήσω να θέτω σε ΕΕ και τον κ. Ράμα το ζήτημα Μπελέρη

    Άγγελος Αγγελίδης (Ελεύθερος Τύπος): Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στη φυλάκιση Μπελέρη;

    «Το θέμα σκιάζει τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που είχαμε πετύχει. Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι και σήμερα ακόμη η Αλβανία αρνείται να του δώσει τη δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος. Αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια της Αλβανίας να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή οικογένεια» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Εύχομαι και ελπίζω να βρεθεί σύντομα λύση, δεν θα σταματήσω να θέτω το ζήτημα και στην ΕΕ και στον κ. Ράμα» προσέθεσε.

    Θα συναντήσω «τον ή την νέα αρχηγό» του ΣΥΡΙΖΑ 

    Την πρόθεσή του να συναντηθεί με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διορθώνοντας μάλιστα την ερώτηση του δημοσιογράφου που ρώτησε αν θα συναντήσει «τον νέο αρχηγό». «Τον ή την νέα αρχηγό» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

    «Όταν θα έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα»

    Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν θα αποτελέσει άλλοθι για την αναβολή των αλλαγών στο κράτος. «Όταν θα έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Δεν είναι όμως προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζουμε στο Κράτος. Τίποτα άπο όσα εξαγγείλαμε για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη, στην επιλογή στελεχών δημόσιας διοίκησης όπως στα νοσοκομεία, για την λογοδοσία, τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές στο κράτος προχωρούν και θα προχωρήσουν. Δεν θέλω να τοποθετηθώ σε ένα ζήτημα που θα ανοίξει το 2025. Μόνο για το άρθρο 16 θα σας πω χωρίς ταυτόχρονα να εκλαμβάνεται ως άλλοθι για να μην προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου» είπε.

    Η ακρίβεια «καίει» τους πολίτες, δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα

    Τάσος Τασούλας (voria.gr): Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για τον πολίτη; Πότε θα δούμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης;

    «Θα ήθελα να το εγκαινιάσουμε το πρώτο εξάμηνο, αλλά θα χρειαστεί να πάμε στο δεύτερο, γιατί απαιτείται περισσότερος χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

    «Η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει νέες πηγές χρηματοδότησης» απάντησε ο πρωθυπουργός «μειώνει το κόστος δανεισμού, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων».

    «Από την άλλη, αναγνωρίζω απόλυτα ότι το ζήτημα που καίει τους πολίτες είναι η ακρίβεια, δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα» συνέχισε. «Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια έκρηξη τιμών».

    Αναθεώρηση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης για περισσότερους πόρους στην Θεσσαλία

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως θα υπάρξει νέα αναθεώρηση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στις πληγείσες περιοχές ιδίως στην Θεσσαλία.

    «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα εως το 2026 και αν θεωρούμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πρέπει να βρούμε άλλους πόρους. Αν κάτι απενταχθεί δε σημαίνει ότι δεν θα γίνει» είπε σχολιάζοντας παλαιότερη αναθεώρηση του προγράμματος πριν τις καταστροφές στην Θεσσαλία από το οποίο είχαν απενταχθεί αντιπλημμυρικά έργα. «Θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της αναθεώρησης για να στρέψει περισσότερα κονδύλια προς τις πληγείσες περιοχές» πρόσθεσε και συμπλήρωσε «Η ιστορία των αντιπλημμυρικών έργων είναι ιστορία ταλαιπωρημένη. Θέλει αρκετό χρόνο ωρίμανσης για τα έργα και αρκετό χρόνο εκδίκασης προσφυγών κ.ά. Επιμένω ότι στην συζήτηση για τα έργα της Θεσσαλίας θα δώσουμε εξίσου μεγάλη προσοχή στα μικρά έργα που ωριμάζουν πιο γρήγορα και πραγματοποιούνται τάχιστα ενώ εχουν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα με τα μεγάλα φράγματα»

    Για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα

    Πένυ Αβραμίδη (Απογευματινή): Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα; Θα συνεχίσουμε να έχουμε οδηγούς να τρέχουν με 140 χιλιόμετρα, να σκοτώνουν και να είναι ελεύθεροι; Είναι λογική η αυστηροποίηση των ποινών κάθε φορά που μία υπόθεση απασχολεί την κοινή γνώμη;

    «Δεν πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης και στις προτάσεις που θα φέρει» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Είναι δύσκολο να εξηγηθεί το περιστατικό που αναφέρατε» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας την κατεύθυνση των αλλαγών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τι είναι η «επιδημία της ανδρικής μοναξιάς»;

    Οι αρνητικές συνέπειες αυτού που έχει ονομαστεί «επιδημία της...

    Δημόσιο: «Πάγο» σε επαναφορά των δώρων βάζει η κυβέρνηση

    Την πάγια θέση της κυβέρνησης, να μην οδηγήσει τη...

    Χαράλαμπος Μπονάνος: Αυτοψία στο έργο της παραλιακής του Ρίου

    Σε ανάρτησή του ο αν. Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος σημείωσε: Οι...

    ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ – ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ “ΓΝΩΜΗ”: Υπάρχει φόβος για νέα πανδημία;

    Και το όνομα αυτού: Μεταπνευμονοϊός (HMPV). Ένας ιός του...
    Best Shop