Το ότι δεν μείναμε «ασφαλείς στο σπίτι», στη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν, το ξέρουμε, είτε γιατί πολλοί το κάναμε ή το διαπιστώσαμε εύκολα από τον περίγυρό μας.
Αλλά, άλλο να το λέμε εμείς κι άλλο να μας το λένε και να μας το πιστοποιούν.
Και μην πάει ο νους σας στους αστυνομικούς ελέγχους – σους τέλος πάντων έγιναν- και στα πρόστιμα που έπεσαν σε χιλιάδες οδηγούς και πεζούς της Πάτρας, αλλά αυτοί που μας «πρόδωσαν» – χωρίς καν να το αντιληφθούμε – ήταν σεισμογράφοι, τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της μεγαλούπολής μας.
Τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξε, μέχρι και λίγο πριν από τις γιορτές (φανταστείτε δηλαδή τι θα κατέγραφε μέσα σε αυτές) το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δείχνουν πως, παρά το γενικευμένο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων και νυχτερινών απαγορεύσεων, η μείωση της κίνησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων δεν καταγράφηκε παρά ελάχιστα -στο 5%- σε σχέση με το πρώτο λοκντάουν που στην Πάτρα τα ίδια σήματα κατέγραψαν πειθαρχία στα μέτρα και πτώση της κινητικότητάς μας κατά 50%.
Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Ευθύμιος Σώκος είναι αποκαλυπτικός στην «Πελοποννησο». Αρκούσαν μόνο δύο φράσεις του για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συνέβη. «Δεν μείναμε και πολύ μέσα» μας είπε και ότι «ο κόσμος ήταν και είναι έξω και όχι μέσα»!
Πώς όμως προκύπτουν αυτά τα δεδομένα, θ’ αναρωτιέστε.
Διάσπαρτοι «επιταχυνσιογράφοι», κατά την ακριβή επιστημονική τους ονομασία, που έχουν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση του «χορού» των ρίχτερ στην πόλη, «τρελάθηκαν» να καταγράφουν δονήσεις, καθότι επιστημονικά θεωρούνται και πολύ ευαίσθητοι στον θόρυβο που παράγουν οι άνθρωποι.
Σε σημεία «κλειδιά», όπως η ΔΕΗ της Ακτής Δυμαίων, το Πανεπιστήμιο, η Αγία Τριάδα, η περιοχή του Αγίου Αλεξίου κ.ά. έδειξαν υψηλή καταγραφή από κινούμενα αυτοκίνητα, ανθρώπους πεζούς, αλλά και οικοδομικές εργασίες, λειτουργία βιομηχανιών και επιχειρήσεων ή άλλες δραστηριότητες.
Η Πάτρα μάλιστα συγκαταλέγεται σε πόλεις που έδωσαν τέτοια στοιχεία για το τελευταίο λοκντάουν, ενταγμένη σε μία παγκόσμια μελέτη, στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που ήδη με κάθε λεπτομέρεια και σχεδιαγράμματα δημοσιεύτηκε σε διεθνές ειδικό περιοδικό.
«Παρηγοριά στον άρρωστο» αποτελεί το συμπέρασμα πως η Πάτρα ακολούθησε απλά, αυτό που κατεγράφη σχεδόν σε όλες τις πόλεις της υφηλίου, στις οποίες αφορούσε η μελέτη των Σεισμολογικών Κέντρων, κάτι που οδήγησε και στο αβίαστο συμπέρασμα περί κοινής «χαλαρής» συμπεριφοράς των πολιτών, η οποία αποδίδεται στην κούραση αλλά και στην ελπίδα του εμβολίου, που πρόωρα επέφερε έναν εμφανή εφησυχασμό.
Μία ακόμα εργασία, με τέτοιο περιεχόμενο, από το Σεισμολογικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Πατρών, θα επαναληφθεί και τα στοιχεία της θα είναι έτοιμα περί τα τέλη Φεβρουαρίου,
Τι θα δείξουν άραγε;