Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 524

    Ημερομηνία:

    Τουλάχιστον 524 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τέσσερις μήνες αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, αναφέρει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ.

    Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 71 ανήλικοι και 68 αστυνομικοί ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, διευκρίνισε η HRANA (Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», την ίδρυσαν ιρανοί εξόριστοι το 2009), δίνοντας στη δημοσιότητα νέα έκθεση χθες Κυριακή.

     

    Σχεδόν 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 110 εξ αυτών αντιμετωπίζουν κατηγορίες οι οποίες επισύρουν τη θανατική ποινή δυνάμει του ισλαμικού νόμου, πρόσθεσε η ΜΚΟ. Ήδη, τέσσερις διαδηλωτές εκτελέστηκαν.

    Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε πάνω από 160 πόλεις της χώρας από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που εναντιώνονται στο θεοκρατικό καθεστώς.

    Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα αναλυτικό απολογισμό των διαδηλώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν ταραχές υποκινούμενες από εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις της HRANA.

    Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων ήταν ο θάνατος νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι… πιπεράτες αποκαλύψεις της Ντιλέτα Λεότα: «Μου βάζω άριστα 10 στο κρεβάτι, είμαι ηφαίστειο σαν την Αίτνα»

    Η Ντιλέτα Λεότα είναι από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην αθλητική δημοσιογραφία....

    Καλύτερη ταινία η «μία μάχη μετά την άλλη» στα BAFTA, η λίστα των νικητών

    Η ταινία «Μια μάχη μετά την άλλη», η μαύρη κωμωδία του...

    Κοντοσούβλι 130 μέτρων για ρεκόρ Γκίνες στην Αμφίκλεια

    Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στην Αμφίκλεια, όπου στήθηκε μία γιγάντια σούβλα...

    Νομικοί στηρίζουν τον Πατρινό γιατρό Δημήτρη Ζιαζιά

    Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει...