
Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διαγραφή αναδρομικών οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται.
Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες αγνοούν την υποχρέωση δήλωσης της διακοπής ηλεκτροδότησης στον δήμο, η οποία απαιτείται για να σταματήσουν οι χρεώσεις δημοτικών τελών. Αυτό οδηγεί συχνά σε χρέη που οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν.
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η υποβολή δήλωσης διακοπής ρευματοδότησης ακινήτου στον οικείο δήμο απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνο από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων και μετά και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος! Δηλαδή σήμερα, όταν γίνεται διακοπή ρευματοδότησης ενός ακινήτου και παύει αυτόματα η έκδοση λογαριασμών ρεύματος, δημιουργείται διαχρονικά στους πολίτες η εύλογη πεποίθηση ότι παύει αυτομάτως και η χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον θεωρούν καλόπιστα ότι με τη διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται.
Στον Δήμο Αθηναίων, π.χ., τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φτάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φτάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 330 ευρώ τον χρόνο. Ετσι αν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ. ξενοίκιαστη για μια πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας, θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ x 5 = 8.125 ευρώ συν το πρόστιμο!

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. στην Καλλιθέα, που διέκοψε την ηλεκτροδότηση χωρίς να ενημερώσει τον δήμο, βρέθηκε μετά από δύο χρόνια με χρέος εκατοντάδων ευρώ σε δημοτικά τέλη και πρόστιμα. Αντίστοιχα, σε περίπτωση επαγγελματικού ακινήτου 120 τ.μ. στον Πειραιά που παρέμεινε κλειστό για μια τριετία χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης έλαβε χρέωση αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Η ρύθμιση που έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κεφαλαιαγορά έρχεται να διορθώσει αυτή την αδικία. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν, μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης στον δήμο και μιας επιβεβαίωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, να απαλλαγούν πλήρως από τέτοιες οφειλές. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων διευκολύνοντας και απλοποιώντας τη διαδικασία.
Μέσω της πλατφόρμας, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους και να αναρτούν τη βεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να απαιτείται πλέον φυσική παρουσία στον δήμο ή τον ΔΕΔΔΗΕ. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων, ενώ η διαδικασία θα γίνει πιο διαφανής και εύκολα προσβάσιμη σε όλους.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που χρήζουν προσοχής: τυχόν ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται. Επίσης, αν οι οφειλές είχαν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα διαγράφεται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης στον δήμο.
