Διαγράφονται 6.000 αιώνιοι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών!

    Ημερομηνία:

    Μισοί µισοί σχεδόν είναι οι αιώνιοι φοιτητές σε σχέση µε τους ενεργούς.

    Σύµφωνα µε τα στοιχεία, περισσότεροι από 300.000 (330.000) «λιµνάζοντες» φοιτητές παραµένουν εγγεγραµµένοι στα µητρώα των πανεπιστηµίων προκαλώντας «συνωστισµό», χωρίς όµως οι περισσότεροι από αυτούς να παρουσιάζουν κάποια κινητικότητα που θα τους οδηγήσει στη συνέχιση των σπουδών τους και τη λήψη πτυχίου.

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο νόµος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρµοστεί

    Το υπουργείο Παιδείας έχει νοµοθετήσει από το 2022 τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών, ωστόσο τα εκπαιδευτικά ιδρύµατα εµφανίζουν διστακτικότητα να προχωρήσουν στις διαγραφές.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνει ότι ο νόµος θα εφαρµοστεί. Το 2025 τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα (ΑΕΙ) της χώρας καλούνται να εκκινήσουν τις προβλεπόµενες διαδικασίες για την εκκαθάριση των µητρώων.

    Οι φοιτητές έχουν δικαίωµα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσουν µερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειµένου να µη διαγραφούν.

    Τι προβλέπεται από τον νόμο

    Σύµφωνα µε τα όσα έχουν ψηφιστεί: η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε έ να πρόγραµµα σπουδών πρώτου κύκλου µε ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδηµαϊκών εξαµήνων για την απονοµή του τί τλουσπουδών είναι ο χρόνος αυτό ς προσαυξηµένος κατά τέσσερα (4) ακαδηµαϊκά εξάµηνα.

    Σε πρόγραµµα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδηµαϊκά εξάµηνα, η ανώ τατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελά χιστος χρό νος σπουδών προσαυξηµένος κατά έ ξι (6) ακαδηµαϊκά εξάµηνα. Μετά τη συµπλήρωση της ανώ τατης διάρκειας φοίτησης, µε την επιφύ λαξη των επόµενων παραγράφων, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Τµήµατος εκδίδει πράξη διαγραφής.

    Με τον εσωτερικό κανονισµό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος (ΑΕΙ) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτοµέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοί τησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθµού εξ αίµατος ή συζύγου ή προσώπου µε το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύ µφωνο συµβίωσης.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών Χρήστος Μπούρας µιλώντας στην «Απογευµατινή» λέει ότι οι αιώνιοι φοιτητές στο Πανεπιστήµιο Πατρών είναι περί τις 6.000. Επισηµαίνει ότι όσοι πραγµατικά θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους µπορούν να επιλέξουν τη µερική φοίτηση που παρατείνει για συγκεκριµένο διάστηµα τον χρόνο σπουδών.

    Ο αριθµός των αιώνιων φοιτητών που θα διαγραφούν από τα ΑΕΙ ανέρχεται σε περισσότερους από 300.000, ενώ σε κάθε ίδρυµα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, αναγράφεται και ο αριθµός όλων όσοι µετείχαν στις επαναληπτικές εξετάσεις.

    Τα «σκήπτρα» φαίνεται ότι κρατά το Πανεπιστήµιο Αθηνών, στο οποίο εκτιµάται ότι περί τις 65.000 «αιώνιους» φοιτητές θα διαγραφούν, ενώ ο αριθµός αυτός ανέρχεται σε περίπου 17.000 όσον αφορά το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών.

    Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπολογίζεται ότι περί τις 4.000 φοιτητές θα χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα και άλλοι 9.000 στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Σε ό,τι αφορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, αναµένεται να διαγραφούν περίπου 37.000, από τα µητρώα του Πανεπιστηµίου Πειραιά εκτιµάται ότι θα πρέπει να διαγραφούν περίπου 10.000 αιώνιοι φοιτητές, ενώ στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων περισσότεροι από 3.500 φοιτητές αναµένεται να χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα.

    Στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας εκτιµάται ότι 10.000 αιώνιοι φοιτητές θα διαγραφούν. Στο Πανεπιστήµιο Κρήτης υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 4.000 και αναµένεται να διαγραφούν βάσει του νόµου 4957/2022.

    Σύµφωνα µε τα στοιχεία που αποστέλλουν τα πανεπιστήµια στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στα µητρώα των ελληνικών πανεπιστηµίων είναι εγγεγραµµένοι περισσότεροι από 700.000 φοιτητές εκ των οποίων 330.000 έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2 ή ν+3 χρόνια).

    Στα πανεπιστήµια στα µεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό των µη ενεργών φοιτητών είναι πολύ υψηλότερο, όπως στο ΕΚΠΑ που ανέρχεται σε 57% και στο ΑΠΘ 50%.

    Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δηλώνει αποφασισµένος να προχωρήσει στην εφαρµογή του νόµου, είπε πως ο νόµος θα εφαρµοστεί, έχει ψηφιστεί από το 2022 και περιελάµβανε τη σχετική διάταξη, την οποία χαρακτήρισε «πλήρη».

    Όπως τόνισε «δεν υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει και να διαγράφεται», ωστόσο «είναι ένα θέµα που πρέπει να λυθεί».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση

    Χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ)...

    Αναδιώτης και Τσιρώνης με τον Μεντβέντεφ σε σύνοδο των BRICS στο Σότσι

    Ελληνική παρουσία είχε το συμπόσιο των BRICS με βουλευτές και ευρωβουλευτές...

    Eιρήνη Μουρτζούκου: Πώς πέρασε το βράδυ στα κρατητήρια – «Έβλεπα εφιάλτες ότι έχω χειροπέδες συνέχεια στα χέρια μου»

    Δύσκολη νύχτα πέρασε στα γυναικεία κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος...

    Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται 324 θέσεις γιατρών 12 ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας της χώρας

    Υπεγράφη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και αναρτήθηκε η απόφαση...
    Best Shop