Διάταγμα του Πούτιν αποκλείει από τη ρωσική αγορά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα – Πώς ευνοείται η Τουρκία

    Ημερομηνία:

    Με την υπογραφή του στο υπ’ αριθμόν 730 διάταγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» για ακόμη μία χρονιά έξω από τα σύνορα της χώρας του, τους Έλληνες παραγωγούς: Τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα αποκλείονται από την πολυπληθή ρωσική αγορά και η χώρα μας είναι αναγκασμένη και πάλι να μετρά.. πληγές.

    GLEARNET
    Έως το τέλος του 2021 θα συνεχιστεί το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Μοιραία λοιπόν και οι Έλληνες παραγωγοί – για άλλον έναν χρόνο- χάνουν τις ελπίδες που έτρεφαν για δυναμική «επιστροφή» τους στη ρωσική αγορά. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία έρχεται ως «απάντηση» στις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Δυτικοί για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το… μακρινό 2014.

    Βαρύ πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς

    Η Ελλάδα παραδοσιακά εξήγαγε αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, η οποία μάλιστα για ορισμένα από αυτά ήταν μακράν ο κύριος αγοραστής τους: Λίγο πριν «ενεργοποιηθεί» η απαγόρευση, οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία άγγιζαν τα 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% ήταν αγροτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια το ρωσικό «μπλόκο» στέρησε από τους Έλληνες παραγωγούς ποσό που ξεπερνούσε τα 178,4 εκατ. ευρώ. Η ρωσική αγορά απορροφούσε σχεδόν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Άλλα ελληνικά προϊόντα που είχαν «πέραση» στην Ρωσία ήταν τα νωπά ακτινίδια, βερίκοκα-κεράσια, νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια, ελαιόλαδο και κλάσματά του, πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες, ιχθυρά, αγγούρια νωπά και διατηρημένα και ελιές.

    Η Τουρκία … έσπευσε να καλύψει τα κενά

    Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η Τουρκία, ο Ισημερινός, η Κίνα, η Αίγυπτος και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο σε βάρος των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, μαζί με άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις εισαγωγές των φρουτο-λαχανικών στη Ρωσία ένα έτος πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών (2013) και τα αντίστοιχα του 2019, όπως τα κατέγραψε η Ομοσπονδιακή τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας.

    Το σίγουρο είναι πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί καθώς το νέο Προεδρικό Διάταγμα 730 «για την διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της», με ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του, προβλέπει την επέκταση των «αντίμετρων» από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πονούσε στο σεξ και ανακάλυψε ότι έχει δύο κόλπους – Η σπάνια πάθηση που έχει μία στις 30.000 γυναίκες! (ΦΩΤΟ)

    Μια γυναίκα πονούσε απίστευτα κάθε φορά που έκανε σεξ, μέχρι που ανακάλυψε...

    Σεξ: Ποιοι άνδρες δυσκολεύονται να απολαύσουν την ερωτική συνεύρεση

    Τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Psychology & Sexuality δεν είναι...

    Αυγά: Aυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να τα τρώτε, σύμφωνα με μελέτες – Η αλήθεια για τον κρόκο

    Τα αυγά είναι μια υγιεινή και θρεπτική τροφή που μπορεί να...

    Μητέρα δύο παιδιών έφυγε από τη ζωή αφήνοντας σημείωμα

    Η 43χρονη με καταγωγή από τη Βοιωτία, εργαζόταν σε...