Οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως απάντηση στους νέους δασμούς που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύοντας τις διαφορές εντός της ΕΕ σχετικά με τη στρατηγική αντιμετώπισης.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, κάλεσε σε ψυχραιμία, ενώ ο Ισπανός ομόλογός του, Κάρλος Κουέρπο —που είναι και επικεφαλής εμπορίου της χώρας— προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας «χασούρας για όλους» σε περίπτωση κλιμάκωσης, διατυπώνοντας έναν πιο ήπιο τόνο σε σύγκριση με την επιθετική στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Δεν πρέπει να πατήσουμε το κουμπί του πανικού», δήλωσε ο Τζορτζέτι σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο, στις όχθες της λίμνης Κόμο. «Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, να αξιολογήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε μια πολιτική αντιποίνων που θα ήταν επιζήμια για όλους —και ιδιαίτερα για εμάς», όπως μεταδίδει το bloomberg.
Ο Ισπανός Κουέρπο, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση το Σάββατο, τόνισε ότι η ΕΕ σωστά επιδιώκει μια συμφωνία για να διατηρήσει τη «δυνατότερη οικονομική και εμπορική σχέση στον κόσμο». Αναφέρθηκε μάλιστα στη σημαντική πτώση των αγορών μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ως ένδειξη των αρνητικών συνεπειών.
«Συνεχίζουμε να καλούμε για διαπραγμάτευση», σημείωσε. «Η αύξηση των δασμών και του προστατευτισμού είναι μια χαμένη μάχη για όλους. Αρκεί να δούμε την αντίδραση των αγορών τις τελευταίες δύο ημέρες.»
Το θέμα του διεθνούς εμπορίου αναμένεται να κυριαρχήσει την ερχόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις των υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών της ΕΕ.
Ο Φαμπρίτσιο Παγκάνι, πρώην σύμβουλος Ιταλού πρωθυπουργού και παρών στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν με καλή πίστη αλλά και με έτοιμο οπλοστάσιο αντιμέτρων, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών, όπου οι ΗΠΑ καταγράφουν εμπορικά πλεονάσματα.
Ο Τζορτζέτι προειδοποίησε τέλος ότι οι δασμοί είναι μόνο η αρχή: «Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους φορολόγησης των αμερικανικών εταιρειών σε άλλες χώρες. Αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα», κατέληξε.
Ο Τζορτζέτι μίλησε λίγες ώρες αφότου ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την Ιταλία σε θετική προοπτική. Αυτή η κίνηση θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Μελόνι για τη φιλοδοξία της να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το δύσκολο εμπορικό περιβάλλον και την πίεση για αυξημένες αμυντικές δαπάνες.
«Το δημόσιο χρέος και ο περιορισμένος δημοσιονομικός μας χώρος είναι μια πραγματικότητα και ένας περιορισμός», δήλωσε ο Τζορτζέτι. «Αυτός ο περιορισμός, που οφείλεται στα τεράστια χρέη του παρελθόντος, δεν μπορεί να αγνοηθεί — και δεν πρόκειται να αγνοηθεί.»
