Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών θα καθίσουν και πάλι οι έξι από τους εννέα εμπλεκομένους στον θάνατο του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον έξω από μπαρ στον Λαγανά της Ζακύνθου, τον Ιούλιο του 2017. Και αυτό γιατί το ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, αφού έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) για έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, καθώς και για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή της ουσιαστικής ποινικής διάταξης.
Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου του 2017 στον Λαγανά της Ζακύνθου, ο Μπακαρί Χέντερσον από το Τέξας «διασκέδαζε μαζί με τους φίλους του C.W. και C.M.S., ομοίως υπηκόους ΗΠΑ, στον εσωτερικό χώρο του μπαρ “B”». Εκείνο το βράδυ το μαγαζί διοργάνωνε πάρτυ κυρίως για Σέρβους τουρίστες, γι’ αυτό και η πλειονότητα των θαμώνων, περίπου 150, ήταν Σέρβοι.
«Μιλάς με έναν μαύρο;»
Ο καβγάς άρχισε όταν ο 21χρονος Σέρβος S.S. άρχισε να βγάζει φωτογραφίες (selfies) μαζί με τον Χέντερσον και την παρέα του. Τη στιγμή εκείνη, η επίσης Σέρβα υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του μπαρ θέλησε να τραβήξει μια selfie με τον Αμερικανό, αλλά ο ομοεθνής της D.R., 33 ετών, «που συνδιασκέδαζε στο ίδιο κατάστημα, την πλησίασε και με έντονο ύφος τη ρώτησε: “Υπάρχουν τόσοι Σέρβοι εδώ στο μπαρ, γιατί μιλάς με έναν μαύρο;”, ταυτόχρονα πέταξε ένα ποτήρι με νερό πάνω στο τραπέζι προς το μέρος της».
Αμέσως ο Αμερικανός με ήρεμο ύφος απηύθυνε τον λόγο στον D.R., αλλά ο τελευταίος τον χαστούκισε δυνατά στο πρόσωπο. Τότε ο Χέντερσον τον χτύπησε στο κεφάλι με ένα μπουκάλι μπίρας και στη συνέχεια του έδωσε δύο γροθιές στο κεφάλι.
Οι διαπληκτισμοί και ο καβγάς γενικεύτηκαν, καθώς ενεπλάκησαν και οι άλλοι θαμώνες του μπαρ, ενώ ο Αμερικανός σιγά-σιγά απομακρυνόταν και πήγε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τότε βγήκε από το μπαρ ο υπεύθυνος ασφαλείας και πορτιέρης του μπαρ, ο 32χρονος Α.Ο., βοσνιακής καταγωγής με αγγλική υπηκοότητα, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε καμία ανάμειξη στα επεισόδια. Ο 32χρονος συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, ο οποίος «έβγαλε το χέρι του από την τσέπη και του παρέδωσε με μεγάλη προφύλαξη ένα αντικείμενο μικρού μεγέθους».
Φονικά χτυπήματα
Στη συνέχεια ο A.O. «κατευθύνθηκε τρέχοντας προς τον Χέντερσον, ο οποίος, αντιληφθείς ότι καταδιώκεται, άρχισε να τρέχει στο πεζοδρόμιο». Ωστόσο, σε κάποιο σημείο το θύμα εγκλωβίστηκε και ένας από τους εμπλεκομένους τού έδωσε μια γροθιά στο πρόσωπο. Στο μεταξύ, κατέφτασε και ο Α.Ο., ο οποίος του έδωσε μια δυνατή γροθιά στο πρόσωπο, χωρίς ωστόσο «να φαίνεται στο βιντεοληπτικό υλικό αν έφερε στο χέρι του οποιοδήποτε αντικείμενο».
Εκείνη την ώρα προσέτρεξαν δύο ακόμη από τους εμπλεκομένους και ενώ ήδη ο Αμερικανός είχε πέσει στο έδαφος, άρχισαν να τον κλοτσούν στο σώμα και το κεφάλι. Μάλιστα, μια κλοτσιά που δέχτηκε στον αυχένα ήταν τόσο δυνατή, που «τον ανασήκωσε από το έδαφος». Παρ’ όλα αυτά, ο Βόσνιος συνέχισε και σκύβοντας «από πάνω του τον χτύπησε με αλλεπάλληλες γροθιές στο κεφάλι».
Μόλις, δε, διαπίστωσαν ότι ο Αμερικανός δεν αντιδρούσε, «εγκατέλειψαν το θύμα τους αιμόφυρτο στον δρόμο και επέστρεψαν στο μπαρ», όπου αφηγήθηκαν τι έκαναν. Οπως υπογραμμίζεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, «ουδείς εκ των εμπλεκομένων και εν γένει των επιτιθέμενων δεν έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο θύμα, ούτε κάλεσε ασθενοφόρο ή την Αστυνομία».
ΚλείσιμοΣύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή, το θύμα «υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, διά θλώντος οργάνου προκληθείσες οι οποίες, τόσο αυτές στο πρόσωπο όσο και αυτές στο τριχωτό της κεφαλής και την τραχηλική χώρα, συνέβαλαν, τόσο μεμονωμένα όσο και αθροιστικά, συνολικά στην εκτεταμένη βλάβη του εγκεφάλου (αιμορραγία, θλάσεις κ.λπ.), η οποία οδήγησε ταχέως στον θάνατο».
Η δίκη στο Εφετείο
Σε δεύτερο βαθμό, στο ΜΟΔ Πατρών καταδικάστηκαν, κατά πλειοψηφία, ο Βόσνιος, ο οποίος ήταν ο βασικός κατηγορούμενος και κύριος δράστης της εγκληματικής πράξης, σε κάθειρξη οκτώ ετών για σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη από κοινού και οι υπόλοιποι πέντε καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από πέντε έως οκτώ έτη για θανατηφόρα σωματική βλάβης από κοινού.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΜΟΔ, οι έξι από τους εννέα εμπλεκομένους στο τραγικό περιστατικό χρειάστηκαν μόλις 11 δευτερόλεπτα για να αφαιρέσουν τη ζωή του Αμερικανού.
Τώρα θα δικαστούν και πάλι οι έξι στις 14 Οκτωβρίου στο ΜΟΔ Πατρών, αντιμετωπίζοντας αυτή τη φορά βαρύτερες ποινές. Αναλυτικότερα, οι πέντε αντιμετωπίζουν πλέον ποινή κάθειρξης έως 15 έτη και ο έκτος ποινή μέχρι 10 έτη.




