ΔΙΚΗ ΑΧΑΪΚΗΣ: Συνεχίζεται στις 2 Οκτωβρίου – Τι είπε ο πρώην Δήμαρχος στην απολογία του

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Επιχειρηματίες της Πάτρας, οι οποίοι θήτευσαν στα διοικητικά συμβούλια της Αχαϊκής Τράπεζας, αμισθί, όπως χαρακτηριστικά είπαν, υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους και αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, κυρίως αυτής της απιστίας σε βαθμό  κακουργήματος, απολογούμενοι χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην πολύκροτη δίκη.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Υποστήριξαν πως δεν προέκυψε καμία ζημία από το κλείσιμο της Αχαϊκής Τράπεζας, ανέφεραν πως όλες οι δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν ήταν εξασφαλισμένες και πως ήταν προειλημμένη η απόφαση να μπει «λουκέτο» στις Συνεταιριστικές Τράπεζες. Ο καθένας περιέγραψε με έκδηλη μάλιστα συγκινησιακή φόρτιση καθώς η προσωπική επιχειρηματική του διαδρομή και κοινωνική προσφορά που δεν συνάδει με την ιδιότητα του κατηγορούμενου.
    Οι απολογίες ξεκίνησαν, χθες το πρωί, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αχαϊκής Τράπεζας, Ευάγγελο Φλωράτο να παίρνει πρώτος τον λόγο και για μιάμιση περίπου ώρα εξήγησε διεξοδικά στο Δικαστήριο πως λειτουργούσε η Αχαϊκή Τράπεζα δίνοντας έμφαση στην προσφορά της τοπικής οικονομίας στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στο πόσο αιφνιδιαστικά έκλεισε στις 12 Μαρτίου του 2012.

    «ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ»

    «Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στην Τράπεζα, ήταν πλασματικά τα στοιχεία τα οποία παρουσίασαν για να γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής. Είχαμε 19 εκατομμύρια και εμπράγματες εγγυήσεις. Πήγαμε να βρούμε τον τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, να του εξηγήσουμε και αυτός δεν εμφανιζόταν», είπε ο κ. Φλωράτος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως είχε μεταβεί μαζί με επιφανείς επιχειρηματίες που είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν άμεσα το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που υπολειπόταν για να συνεχιστεί η λειτουργία της Τράπεζας.

    Στην αρχή της απολογίας του, ο κ. Φλωράτος ανέφερε πως η όλη υπόθεση ξεκίνησε από την PQH, η οποία κράτησε μια επιφύλαξη για το εάν υπάρχει ζημία της Τράπεζας ή όχι και πως μέχρι και σήμερα δεκατέσσερα χρόνια μετά ούτε έχει τελειώσει η εκκαθάριση και ούτε γνωρίζει εάν εμμένει στην εκδοχή της όποιας ζημίας. Υποστήριξε κατηγορηματικά πως «όλα τα δάνεια ήταν πλήρως εξασφαλισμένα, με τον ίδιο τρόπο που εξασφαλίζονταν τα δάνεια και από τις άλλες τράπεζες, δηλαδή με εμπράγματες εξασφαλίσεις και με προσωπικές εγγυήσεις», επισημαίνοντας πως γνώριζαν όλους τους δανειολήπτες καθώς η Τράπεζα είχε τοπικά χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε πως το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκε από την Αχαϊκή ανέρχονταν στο ποσό των 130 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων ήταν 330 εκατ. ευρώ και η εμπορία αξία 540 εκατ. ευρώ, για να καταδείξει πως «τα δάνεια που χορηγήθηκαν ήταν υπερεξασφαλισμένα». Επίσης, ανέφερε πως όταν έκλεισε η Τράπεζα τα διαθέσιμα μαζί με τις προβλέψεις υπερέβαιναν τα 19 εκατ. ευρώ, γεγονός που μαρτυρούσε πως θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας της. «Το 2011 η Τράπεζα είχε κέρδη, είχαμε προσφορά για να πωλήσουμε το κεντρικό κατάστημα της Ρήγα Φεραίου και είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε τρεις μέτοχοι από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Μας είπαν ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν απόφαση της Ευρώπης να μείνουν τέσσερις συστημικές τράπεζες», συνέχισε.

    Σε ερώτηση του Προέδρου εάν υπέστησαν ζημία και ποιοί, ο κ. Φλωράτος απάντησε κατηγορηματικά: «Ήταν υγιέστατη η Αχαϊκή και θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα η λειτουργία της. Οι καταθέτες πήραν όλα τα λεφτά τους και με τους τόκους». «Και για τους μεριδιούχους;», συνέχισε ο Πρόεδρος, με τον απολογούμενο να δηλώνει: «Δεν ζημιώθηκαν οι μεριδιούχοι. Στα 17 χρόνια έχουν πάρει πίσω την αξία των μεριδίων που είχαν αγοράσει. Δεν έχασαν τίποτα μέχρι τις 19 Μαρτίου του 2012», ενώ τόνισε πως τα περί επιβάρυνσης του τριπλασίου δεν ισχύουν και πως η αγωγή που έγινε από τον Σύλλογο Μεριδιούχων απερρίφθη.
    Κλείνοντας, έκανε μια αναφορά στην προσωπική του διαδρομή, ενώ αναφέρθηκε στην δημιουργία Εταιρεία Λαϊκής Βάσης που δημιούργησε με την συμμετοχή όλων των φορέων του Δημοσίου για την δημιουργία αυτοκινητοδρομίου στη Χαλανδρίτσα και στις προσπάθειες που συνεχίζει ακόμα και σήμερα για να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο Ανάπτυξης.

    «ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΑΜΙΣΘΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ»

    Δεύτερος απολογήθηκε ο πρώην Β΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αχαϊκής ο Π. Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «είχαμε πάρει τα κατάλληλα στελέχη με γνώσεις, είχαμε διευθυντές για να οργανώσουν την Τράπεζα, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το Δ.Σ. ενέκρινε τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπαλλήλων, οι οποίοι εξέταζαν όλα τα στοιχεία και αν ήταν σωστά τα υπογράφαμε. Συμφωνούσαμε με τις εισηγήσεις των στελεχών, εάν υπήρχαν επιφυλάξεις οι υπάλληλοι έφεραν νέα εισήγηση στο Δ.Σ. Προσωπικά δεν είχα καμία επαφή με δανειολήπτες. Εγκρίναμε τα δάνεια όταν πληρούνταν οι προϋποθέσεις, γιατί μια Τράπεζα δεν στηρίζεται μόνον από καταθέσεις», ανέφερε, ενώ για τα δύο δάνεια που πήρε η εταιρεία του είπε εξοφλούνταν οι δόσεις με συνέπεια μέχρι που έκλεισε η Τράπεζα.

    «ΕΙΧΑΜΕ ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ»

    Ο Ανδρέας Μανωλόπουλος υπογράμμισε πως «λειτουργούσαμε ως τοπική τράπεζα, προσφέραμε πολλές υπηρεσίες στην κοινωνία, είμαστε έντιμα πρόσωπα και επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλαμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Είχαμε έμπειρα στελέχη που μας έκαναν εισηγήσεις για να εγκρίνουμε τα δάνεια. Όλες μας οι αποφάσεις εγκρίνονταν από την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν μας είχε γίνει καμία παρατήρηση και οι εγκρίσεις γίνονταν από τη Γενική Συνέλευση. Η τοπική κοινωνία μας εμπιστευόταν και λυπούμαστε που είμαστε εδώ».

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    «ΡΥΘΜΙΣΑΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ»

    Ο βιομήχανος Γιώργος Κεπενός υπηρέτησε στο Δ.Σ. της Αχαϊκής από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 και μιλώντας χθες στο Δικαστήριο είπε μεταξύ άλλων πως «η ενασχόλησή μου στις επτά συνεδριάσεις του Δ.Σ. ήταν να ρυθμίσουμε τα δάνεια που είχαν πάρει οι πελάτες της Τράπεζας, όπως έκαναν όλες οι τράπεζες την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

    «ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ»

    «Ως εταιρεία είχαμε όλες μας τις καταθέσεις και τους τόκους στην Αχαϊκή, ένα πιστωτικό ίδρυμα στήριζε τις μικρές επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία, γιατί είναι στη φιλοσοφία μας να προσφέρουμε στην πόλη μας. Μου προτάθηκε να μπω στο Δ.Σ. για να προσφέρω, δεν είχα κανένα όφελος. Σε όλα τα συμβούλια που συμμετείχα οι αποφάσεις ήταν με βάσει τις παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν συνάψαμε νέα δάνεια, αλλά κάναμε διορθωτικές κινήσεις στα υπάρχοντα μη εξυπηρετούμενα, τα οποία είχαν εξασφαλίσεις και επιπλέον εχέγγυα, γιατί είχαμε μπει σε βαθιά κρίση», ανέφερε ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Αχαϊκής κατά την περίοδο Απρίλιος 2011 έως Μάρτιο του 2012.

    «Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ… ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»

    Το 2011 εξελέγη στο Δ.Σ. της Αχαϊκής και ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργιόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως το δάνειο που είχε λάβει από το 2005 η εταιρεία του είχε εξοφληθεί και πως ένα ακόμα δάνειο που είχε ληφθεί το 2010 αποπληρώνεται από την Ανώνυμη Εταιρεία. «Από τη μέρα της εκλογής μου δεν δώσαμε κανένα νέο δάνειο, μόνον κάναμε ρυθμίσεις στα υπάρχοντα. Η τράπεζα έκλεισε με υπογραφή… Βενιζέλου. Έπεσα από τα σύννεφα όταν πήγα στην Τράπεζα και την βρήκα κλειστή τον Μάρτιο του 2012. Εάν μας είχαν αφήσει η Τράπεζα θα λειτουργούσε μέχρι σήμερα»

    «ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ»

    «Συμμετείχα στο Δ.Σ. δύο εταιρειών μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα μου, το 2008, χωρίς όμως να ασχολούμαι με τη διαχείρισή τους. Γνωρίζω ότι είχαν ληφθεί δύο δάνεια από την Αχαϊκή, για το ένα υπήρχαν εξασφαλίσεις του Δημοσίου και προσωπικές εγγυήσεις και το άλλο εξυπηρετείται κανονικά μέχρι και σήμερα», ανέφερε στην απολογία της η κόρη του προέδρου της Αχαϊκής, Μάρια Φλωράτου.

    «ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

    Τελευταίος απολογήθηκε ο Αβέρκιος Παπαδόπουλος, που ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε πως «δεν υπάρχει ζημία της Τράπεζας, η οποία προσέφερε στην τοπική κοινωνία».

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ 2/10

    Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 2 Οκτωβρίου του 2024 οπότε θα κληθούν να απολογηθούν κι άλλοι από τους 87 συνολικά κατηγορούμενους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νεκρός 55χρονος από πνιγμό στο γιορτινό τραπέζι

    Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας το απόγευμα...

    Επίδομα ανεργίας: Εντός των πρώτων μηνών του 2025 ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του – Περισσότερα κίνητρα για εργασία

    Tίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας. Tο πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιες ενισχύσεις θα πληρωθούν τέλη Ιανουαρίου µε αρχές Φεβρουαρίου του 2025

    Καθυστερούν και άλλο οι καταβολές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους...
    Best Shop