Για έναν εφιάλτη μιλούσε η μικρή Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο. Για έναν εφιάλτη που είχε δει το βράδυ. Ούτε σπασμούς ούτε τίποτα. Η κατάθεση του νευρολόγου Αδαμάντιου Κατερέλου, καταλυτική: «Η μητέρα μας περιέγραψε δυο επεισόδια με τρομώδεις κινήσεις σπασμών, κάναμε εγκεφαλογράφημα και άλλες νευρολογικές εξετάσεις και όταν όλες καλές. Από νευρολογικής πλευράς ήταν όλα καλά και θα έπαιρνε εξιτήριο από εμένα εκείνη την ημέρα» είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του και σημείωσε: «Δεν υπήρχε κάτι παθολογικό και συζητώντας με όλους τους συναδέλφους παιδιάτρους δεν δικαιολογούνταν το γεγονός της ανακοπής. Δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για να φτάσει το παιδί σε ανακοπή». Μάλιστα ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για τον αν γνωρίζει για κάποιο άλλο παρόμοιο περιστατικό, είπε: «Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου για ανακοπή άλλου παιδιού σε αυτή την ηλικία».
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αυτό που ήθελαν να εξετάσουν οι ιατροί ήταν εάν επρόκειτο για επιληπτικό επεισόδιο ωστόσο, όπως είπε, τα όσα περιέγραψε η κατηγορούμενη παρέπεμπαν περισσότερο σε παραϋπνία, δηλαδή διαταραχή ύπνου.«Η μητέρα είχε μια ανησυχία για το τι γίνεται. Κάναμε το εγκεφαλογράφημα το οποίο ήταν φυσιολογικό. Με ρώτησε γιατί έπαθε αυτό το παιδί μου κι εγώ το απέδωσα σε διαταραχή ύπνου. Δεν με ρώτησε κάτι άλλο, μίλησε με τους παιδιάτρους για τα περαιτέρω» είπε, επίσης, ο μάρτυρας στην κατάθεση του.
Ο νευρολόγος κατέθεσε επίσης πως οι σπασμοί φαίνονται στις εξετάσεις μόνο όταν πρόκειται για επιληπτικό επεισόδιο και απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν από κατάποση χαπιών, επισημαίνοντας πως εάν είχε συμβεί αυτό η Τζωρτζίνα θα συνέχιζε να είχε σπασμούς. Επιπλέον, τόνισε πως εάν οι σπασμοί είχαν προκληθεί από υπογλυκαιμικό επεισόδιο, αυτό θα προέκυπτε από τις εξετάσεις αίματος.
Λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει ειδικευόμενη γιατρός στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, η οποία εξέτασε τη Τζωρτζίνα κατά τη δεύτερη ημέρα της νοσηλείας ενώ είχε βάρδια και την ημέρα που έπαθε ανακοπή! Η μάρτυρας, Ελένη Στογιαννίδου, όπως και άλλοι συνάδελφοι της που έχουν καταθέσει στο δικαστήριο περιέγραψε πως η πρωτότοκη κόρη της Ρούλας Πισπιρίγκου δεν αντιμετώπιζε κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα υγείας, που να προμηνύει την ανακοπή που υπέστη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της.
Η ειδικευόμενη γιατρός περιέγραψε πως στην πρώτη εξέταση της μικρής στην οποία ήταν παρούσα, η παιδίατρος, Κατερίνα Τριάντου, είπε στη Ρούλα Πισιπιρίγκου πως η μικρή μπορεί να πάρει εξιτήριο. «Περάσαμε επίσκεψη με την κ. Τριάντου, η οποία εξέτασε τη μικρή και είπε στη μητέρα ότι μπορεί να πάρει εξιτήριο. Κάποια στιγμή η νοσηλεύτρια μας είπε ότι η μητέρα παραπονέθηκε πως το παιδί έκανε εμετό. Πήγαμε και ρωτήσαμε την μητέρα τι συμβαίνει. Μας είπε ότι το παιδί εμφάνισε κοιλιακό άλγος, έκανε εμετό και βήχα και μας ρώτησε: “Εσείς θα δίνατε εξιτήριο σε αυτό το παιδί;”» περιέγραψε η μάρτυρας.
Στη συνέχεια όπως είπε αποφασίστηκε η μικρή να κάνει περαιτέρω εξετάσεις.
Η μάρτυρας περιέγραψε και τι συνέβη κατά την επίμαχη ημέρα που η Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή, αναφέροντας πως πριν συμβεί το ο, τιδήποτε κοιμόταν ήρεμη. «Γύρω στις έξι και τέταρτο το απόγευμα είδα ότι κοιμόταν ήρεμη στο κρεβάτι χωρίς να παρουσιάζει σημεία δυσχέρειας. Ρώτησα τη μητέρα αν είναι καλά και μου είπε πως ναι και πως είχε παραγγείλει κάτι να φάει το παιδί» τόνισε η μάρτυρας. Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής μάλιστα η μάρτυρας ανέφερε πως η μικρή έπαιζε στο τάμπλετ, ενώ την είχε επισκεφθεί και ο πατέρας της.
Μετά ωστόσο όλα άλλαξαν. Η Ρούλα Πισπιρίγκου «ψύχραιμη», όπως την χαρακτήρισε η μάρτυρας ενημέρωσε την ίδια και δύο ακόμα ιατρούς πως κάτι συμβαίνει. «Μας είπε ότι χτυπάει το οξύμετρο αλλά δεν φάνηκε κάτι επείγον, όποτε εγώ δεν πήγα στο δωμάτιο. Όταν πήγα είδα ένα παιδί νεκρό και γινόταν προσπάθεια ανάνηψης. Μου είπαν να καλέσω αναισθησιολόγο, όπως και έκανα. Το παιδί επανήλθε μετά από 50 λεπτά» κατέθεσε η μάρτυρας.
Η μάρτυρας πρόσθεσε πως η κατηγορούμενη τους χτύπησε απλά την πόρτα και τους είπε «ελάτε γιατί χτυπάει το οξύμετρο».
Η δίκη συνεχίζεται στις 8 Μαρτίου 2023.