Εχοντας κλείσει 20 χρόνια λειτουργίας και 22 χρόνια από την ίδρυσή της, το 2025 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω επέκταση της DIMAND σε μεγαλύτερης κλίμακας έργα μέσα από τα δύο mega projects, συνολικού κόστους επένδυσης 800 εκατ. ευρώ, σε Γούρνες Κρήτης και κτήμα Καμπά στην Αττική, με εκκίνηση το 2026.
«Στόχος, να δημιουργήσουμε για την εταιρεία και τους μετόχους τη νέα γενιά των έργων για τα επόμενα χρόνια», δηλώνει o κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία πέραν των αναπλάσεων και των «πράσινων» επενδύσεων, παράλληλα σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στους κλάδους της κατοικίας και της φιλοξενίας, επιδιώκοντας και συμμαχίες με τρίτους επενδυτές.
«Πράσινες» επενδύσεις
«Mέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει το 35% του συνόλου των πιστοποιημένων κατά LEED BD+C «πράσινων» κτιρίων της χώρας και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται -ενδεικτικά- εκτός από το πρώτο «πράσινο» κτίριο γραφείων στη χώρα και το πρώτο LEED Gold ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεσοσταθμικά μειώσει σε όλα μας τα κτίρια τα τελευταία 16 χρόνια κατά 43% περίπου την κατανάλωση νερού. Επίσης, τα κτίριά μας με βάση τις μετρήσεις των ίδιων των χρηστών καταναλώνουν περίπου 86 kWh ανά τ.μ., ενώ τα συμβατικά περίπου 356 kWh ανά τ.μ. την ώρα. Αρα είναι σημαντική η συμβολή στην κατανάλωση νερού και ενέργειας, μειώνοντας αφενός τα έξοδα των χρηστών, αφετέρου τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, που είναι πολύ μικρότερος. Αυτά τα πιστοποιημένα κτίρια, εκτός από την εξοικονόμηση, έχουν βελτιώσει και τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων – και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον», δηλώνει ο κ. Ανδριόπουλος. Και συνεχίζει: «Το 2024 εντάξαμε προς πιστοποίηση ακόμη 87.000 τ.μ. κτιρίων που αφορούν έργα σε εξέλιξη. Επίσης, προχωρήσαμε πρόσφατα σε μία σοβαρή κίνηση, με τη συμφωνία για το κτήμα Καμπά και το ακίνητο των Γουρνών στην Κρήτη, ώστε να δημιουργήσουμε για την εταιρεία και τους μετόχους τη νέα γενιά των έργων. Συνδυαστικά τα έργα αυτά είναι 170.000 τ.μ. ανωδομών, με ένα συνολικό ύψος επενδύσεων άνω των 800 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Τα δύο αυτά έργα είναι από τα μεγαλύτερα (εκτός Ελληνικού) που έχουν γίνει και η κίνησή μας αυτή σηματοδοτεί και την εξέλιξη της εταιρείας την τελευταία 15ετία, από το 2010 με τα πρώτα μικρά έργα, περνώντας στη συνέχεια στα μεσαίου μεγέθους και τώρα στα μεγαλύτερα. Χρειαζόμαστε τέσσερα χρόνια από σήμερα για την κατασκευή και παράδοσή τους σε λειτουργία».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει πρωταρχικό στόχο να πουλήσει εντός του 2025 συμμετοχές, όπως αυτές στο πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ, στο ΜΙΝΙΟΝ και στον Πύργο Πειραιά. «Και για τα τρία έχουμε ενεργές εις βάθος συζητήσεις», σημειώνει. Mε τις πωλήσεις των ακινήτων και τα νέα έργα η DIMAND στο τέλος του 2027 θα έχει αυξήσει σημαντικά το NAV (Καθαρή Αξία Ενεργητικού) της.
Στα λοιπά έργα που «τρέχει» η εταιρεία αυτή την περίοδο, στο Μαρούσι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο ακίνητο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών), που θα παραδοθεί την επόμενη χρονιά. Αντίστοιχα, η ανάπλαση του παλιού εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό βρίσκεται «σε πλήρη κατασκευαστικό χρονισμό», ενώ προχωρά μία ακόμη ανάπλαση, για το πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους Foster & Partners, «ένας πολύ ενδιαφέρων σχεδιασμός και εκπονούνται οι μελέτες για να ξεκινήσει η κατασκευή τέλος του 2025», λέει ο κ. Ανδριόπουλος.
Στην Κοραή 4, που προορίζεται για γραφεία της Πειραιώς, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και το κτίριο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026.
Αντίστοιχα, μεγάλο ενδιαφέρον για την εταιρεία παρουσιάζει και ο κλάδος της φιλοξενίας, με δεδομένα αφενός το «θεματικό» ενδιαφέρον των μεγάλων funds, αφετέρου τον κρίσιμο -πλέον- όγκο ξενοδοχειακών ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο νέων υπό σχεδιασμό ξενοδοχείων στις Γούρνες Ηρακλείου.
Η αγορά
Σε σχέση με την εικόνα της αγοράς αυτή τη στιγμή, με την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό, «η σημερινή κατάσταση μάς απασχολεί, όπως μας έχουν απασχολήσει όλες οι κρίσεις στη διάρκεια των τελευταίων ετών (δημοσιονομική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση κ.ά.). Είμαστε συνηθισμένοι στην ανάλυση των ρίσκων και πολύ προσεκτικοί. Οι συνθήκες εσωτερικά στη χώρα είναι θετικές για την ανάπτυξη των έργων και έχουμε πάντα εναλλακτικά πλάνα για οτιδήποτε συμβεί», λέει ο κ. Ανδριόπουλος.