Ανησυχία προκαλούν στις κινεζικές αρχές τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, η οποία πιστοποιεί την επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού και τη μείωση του ποσοστού πολιτών παραγωγικής ηλικίας την τελευταία δεκαετία, απειλώντας τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια της κινεζικής ηγεσίας. Με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά το 1,41 δισ. κατοίκους, αυξημένο κατά 72 εκατ. σε σχέση με το 2010, η αύξηση του πληθυσμού υπήρξε αναιμική για τα κινεζικά δεδομένα. Αυτό ανησυχεί την ηγεσία, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει κοινωνία ευμάρειας, αυξάνοντας παράλληλα τη διεθνή επιρροή της Κίνας. Η κινεζική τεχνολογία αιχμής απαιτεί, όμως, ισχυρή εσωτερική ζήτηση, η οποία δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί σε μία χώρα με δημογραφική κρίση, σύμφωνα με το περιοδικό Time.
Ο αριθμός Κινέζων παραγωγικής ηλικίας (15 έως 59) υποχώρησε πέρυσι στα 894 εκατ., ποσοστό μείωσης 5% από το 2011, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Πεκίνου. Το ποσοστό παιδιών στον γενικό πληθυσμό αυξήθηκε ελαφρά, ενώ η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι αυτή που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία δεκαετία. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον αριθμό παιδιών (επιτρέπονται πλέον δύο, από ένα που ίσχυε επισήμως μέχρι το 2015) και άλλα μέτρα ευνοϊκά προς τους νέους γονείς βοήθησαν στη μικρή ανάκαμψη στον αριθμό των γεννήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας Νινγκ Ζε, ανέφερε όμως ότι 12 εκατ. μωρά γεννήθηκαν πέρυσι στην Κίνα, μια μείωση της τάξεως του 18% σε σχέση με το 2019.
Η Κίνα και η Ταϊλάνδη, μεταξύ άλλων ασιατικών χωρών, αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού τους, με ορισμένους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η Κίνα αποτελεί δημογραφική ωρολογιακή βόμβα. Η μελλοντική έλλειψη εργατικού δυναμικού, απαραίτητου για τη διατήρηση των σημερινών αναπτυξιακών ρυθμών και η απώλεια κρατικών εσόδων, θα συμπέσουν με το φιλόδοξο και ιδιαίτερα δαπανηρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων και την κινεζική προσπάθεια επικράτησης στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων τεχνολογιών αιχμής.
Τα στοιχεία της απογραφής είναι ευαίσθητο ζήτημα για το κινεζικό καθεστώς. Η απόφαση της στατιστικής υπηρεσίας να αρκεστεί να ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, προκάλεσε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, με τους Financial Times να εικάζουν –ορθώς όπως αποδείχθηκε– ότι η απογραφή έδειξε απρόσμενη επιβράδυνση της αύξησης πληθυσμού.
«Ανησυχούμε πιο πολύ για την ταχεία υποχώρηση του ποσοστού πληθυσμού στις παραγωγικές ηλικίες, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό», λέει ο Λου Τζιεχουά, καθηγητής πληθυσμιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Αν ο πληθυσμός γεράσει υπερβολικά, θα είναι πια αδύνατο να διορθωθεί η δημογραφική κρίση μέσω της μετανάστευσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στα αρχικά του στάδια», λέει ο δρ Λου.