Πάγιο πρόβλημα αποτελεί τα τελευταία χρόνια για τις δημοτικές αρχές η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων της Ηλείας αλλά και των πολεοδομιών της, με τους νέους δημάρχους που αναλαμβάνουν από την αρχή του έτους να εκφράζουν τους φόβους τους για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση αυτή σε ότι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και να καθιστούν αναγκαία και επιτακτική την ανάγκη άμεσης στελέχωσης τους.
Ως γνωστόν, οι ελλείψεις σε κάθε υπηρεσία είναι τεράστιες τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όπως οι μηχανικοί, όσο και σε γραμματειακή υποστήριξη. Ο πολύ μικρός αριθμός υπαλλήλων στις υπηρεσίες αυτές επιβαρύνεται με πολυάριθμες αρμοδιότητες, ενώ καθιστά αδύνατη και την εύρυθμη λειτουργία τους.
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ-ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
«Οι υπηρεσίες αφέθηκαν υποστελεχωμένες, με ορατές επιπτώσεις στην υλοποίηση των δημοτικών έργων»
«Το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και απασχολεί τόσο τους Δήμους όσο και την ΚΕΔΕ. Ιδίως στις Τεχνικές Υπηρεσίες όπου οι αρμοδιότητες έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξάνονται καθημερινά, η μείωση του προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα απαραίτητα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, έργα περιβαλλοντικής προστασίας κ.λπ. να κινδυνεύουν να απενταχθούν και να μην μπορούν να υλοποιηθούν εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων παραμένοντας ανολοκλήρωτα.
Δυστυχώς, στον Δήμο Πύργου ιδιαίτερα κατά την τελευταία δημοτική θητεία εμφανίστηκε αθρόα αποχώρηση υπαλλήλων και έμπειρων στελεχών από όλες τις Διευθύνσεις του. Ο Δήμος μας δεν παρουσίασε ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον που θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων. Με βάση τα έως σήμερα στοιχεία, έχουν μείνει χωρίς κάλυψη πάνω από το 50% των θέσεων των μηχανικών που προβλέπεται να έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, επομένως δημιουργήθηκαν επιπρόσθετα προσκόμματα στο να δρομολογηθούν έργα, να γίνουν επιβλέψεις ή να ωριμάσουν μελέτες. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι καθημερινά με την εικόνα στασιμότητας που βλέπουμε στην πόλη και τις κοινότητές μας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η νέα Δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση να πρωταγωνιστήσει σε μία ευρύτερη πρωτοβουλία που θα πρέπει να αναληφθεί από τους Δήμους όλης της χώρας για τη διεκδίκηση στελέχωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών και κυρίως των Τεχνικών με επαρκές προσωπικό αλλά και να αξιοποιήσει κάθε υπάρχον θεσμικό εργαλείο για την αύξηση του προσωπικού.
Αποκλειστικός γνώμονας και κύριος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ικανότητα του Δήμου Πύργου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες εξόδου από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
«Δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία»
«Οι ελλείψεις σε μηχανικούς και όλες τις ειδικότητες του κλάδου, αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, σε σχέση με τη λειτουργικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκηση.
Είναι φυσικό επακόλουθο ανάλογο πρόβλημα να αντιμετωπίζει και ο δήμος μας από συστάσεώς του, καθότι παρουσιάζεται υποστελέχωση τόσο στις τεχνικές υπηρεσίες, όσο και στη νευραλγική υπηρεσία της Πολεοδομίας Αμαλιάδας, όπου ανήκει στο Δήμο μας και καλύπτει τον δήμο Ήλιδας, τον δήμο Πηνειού, τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και το μισό δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται κάθε φορά ζητήματα και σε σχέση με τα έργα, τον πρόγραμματισμό τους, αλλά και στις μελέτες που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς δήμου, έτσι ώστε να είναι έτοιμος από κάθε άποψη για τη διεκδίκηση των νέων έργων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Πολιτεία ζητάει μελέτες και άρτιους φακέλους για τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως αφήνει τους δήμους ακάλυπτους σε σχέση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπαλλήλους, που είναι οι μηχανικοί.
Δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και-εν προκειμένω- τα απαραίτητα στελέχη.
Άρα, οι τεχνικές υπηρεσίες για ένα δήμο είναι κορυφαίας σημασίας και δεν πρέπει να τις αγνοούμε.
Η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι η στελέχωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε ένα δήμο εξυπηρετεί και τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες στο να προχωρούν τα προγράμματα τους, να γίνονται τα έργα και να διεκπεραιώνονται πιο ευέλικτα οι τεχνικές υποθέσεις εν συνόλω στην περιοχή μας μέσω της πολεοδομίας.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και του τμήματος πολεοδομίας του δήμου Ήλιδας με το απαραίτητο επιστημονικό και το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κάτω από ομαλές συνθήκες, σε σχέση με αυτές που επικρατούν κατά τη δεκαετία της κρίσης».
ΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
«Η υποστελέχωση μας δένει τα χέρια»
«Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι οι περισσότεροι δήμοι υφίστανται σοβαρή υποστελέχωση στις τεχνικές υπηρεσίες τους, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο όλων των δημάρχων, πόσω μάλλον των νέων που θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου. Η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευτούμε γιατί αυτή η κατάσταση μας δένει τα χέρια και ενώ θα έπρεπε η διαδικασία να είναι πιο ευέλικτη, τώρα μέχρι να μπούμε στο κλίμα, να δούμε ποια έργα είναι ώριμα, ποια έργα τρέχουν και ποια έργα έχουν κολλήσει θα χρειαστεί χρόνος.
Το πρόβλημα και στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι έντονο αφού ενώ πριν λίγο διάστημα ήρθε μηχανικός, τελικά έφυγε και πλέον έχουμε έλλειψη με αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν να αναγκαστούμε να προσλάβουμε μηχανικούς ως ειδικούς συνεργάτες, την στιγμή που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις θέσεις προσλαμβάνοντας άτομα με άλλες ιδιότητες που έχει ανάγκη ο δήμος και τώρα θα τις στερηθεί».
ΑΛΕΞΗΣ ΑΘ. ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ-ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ
«Να δοθεί προτεραιότητα στην στελέχωση τεχνικού προσωπικού στους Δήμους»
«Οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό είναι σημαντικές κυρίως στους περιφερειακούς μικρούς και μεσαίους Δήμους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι δεν είναι ούτε οι μισοί από όσους προβλέπονται στους ΟΕΥ τους. Και όταν μιλάμε για Τεχνικές Υπηρεσίες δεν αναφερόμαστε μόνο στις υπηρεσίες που μελετούν και επιβλέπουν έργα αλλά και στις Υπηρεσίες Ύδρευσης, Δόμησης, Πληροφορικής, Πολιτικής Προστασίας αλλά και στις υπηρεσίες Προγραμματισμού που η παρουσία μηχανικών είναι επιβεβλημένη. Συγχρόνως οι μηχανικοί στους Δήμους έχουν να αντιμετωπίσουν μια απαιτητική γραφειοκρατική καθημερινότητα και παράλληλα έχουν επιβλέψεις έργων, μελέτες, συντηρήσεις υποδομών, έλεγχο του τεχνικού εξοπλισμού, διαγωνισμούς και άλλα πολύ σοβαρά καθήκοντα.
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από την πλευρά της Κεντρικής διοίκησης στην στελέχωση τεχνικού προσωπικού στους Δήμους. Θεωρώ ότι η εντοπιότητα θα πρέπει να είναι βασικό κριτήριο στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση, γιατί δυστυχώς ακόμη και οι λίγες προσλήψεις που υλοποιούνται μέχρι σήμερα έχουν ως στόχο μετά την παρέλευση της υποχρεωτικής διετούς εργασίας να επιστρέψουν οι επιτυχόντες στον τόπο καταγωγής τους ή να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε μεγαλύτερους Δήμους που έχουν οργανωμένες υπηρεσίες. Οι τελευταίοι γραπτοί Διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ αποτρέπουν την συμμετοχή ειδικά του επιστημονικού προσωπικού στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την στελέχωση των Δήμων. Θεωρώ πρέπει να διεκδικήσουμε προσωπικό και πόρους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αρμοδιότητες μας και να πετύχουμε την υλοποίηση σημαντικών έργων στους Δήμους μας.
Η λεγόμενη Κινητικότητα δεν ωφέλησε τους Δήμους και κυρίως τους μικρούς και μεσαίους. Κάθε άλλο δε, συνέβαλε στην σημερινή υποστελέχωσή τους αλλά και στην ταυτόχρονη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών. Με τον Καποδιστρία επιμορφώθηκε σημαντικό επιστημονικό προσωπικό και με αυτό στελεχώθηκαν πολλοί Δήμοι και ενώ θα έπρεπε η Κινητικότητα να επιτρέπει την μετάταξη μεταξύ Δήμων έδωσε την δυνατότητα για μετατάξεις σε υπηρεσίες του κράτους με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για την άσχημη κατάσταση στελέχωσης των Δήμων και φυσικά δεν μιλάμε για Δήμους της Αττικής, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης κλπ.
Η έλλειψη προσωπικού γενικότερα στον Δήμο Πηνειού είναι μεγάλη στους περισσότερους κλάδους, ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές απαιτήσεις λειτουργίας του και οι άνθρωποι που στελεχώνουν σήμερα τις υπηρεσίες του να υπερβαίνουν τους εαυτούς τους.
Θα πρέπει να καταλάβουν οι πάντες και ιδιαίτερα το αρμόδιο Υπουργείο και οι άνθρωποι της Κυβέρνησης, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά γιατί πολύ απλά είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Σημειώνω δε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού αποτελεί το εγγύτερο στον πολίτη διοικητικό επίπεδο και βασικό θεσμό της δημοκρατίας και της ανάπτυξης».
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
«Με αυτές τις συνθήκες, διαδικασίες και νοοτροπίες, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση»
«Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δοκιμάζονται από σειρά προβλημάτων. Δύο όμως είναι τα σημαντικότερα που όσο παραμένουν άλυτα, η λειτουργία των Δήμων θα δυσκολεύεται. Το πρώτο είναι η υποχρηματοδότησή τους, αφού οι χρηματοδοτήσεις που μειώθηκαν με την κρίση εξακολουθούν να είναι μειωμένες και το δεύτερο η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, κυρίως των δύο νευραλγικών υπηρεσιών, τεχνικής και οικονομικής.
Στο Δήμο μας μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών είχαμε καταφέρει να έχουμε τις δύο αυτές υπηρεσίες ικανοποιητικά στελεχώσει. Στην τεχνική υπηρεσία διαθέταμε δύο πολιτικούς μηχανικούς, έναν χημικό μηχανικό, δύο εργοδηγούς, έναν τοπογράφο και έναν μηχανολόγο. Οι κυβερνητικοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία τότε, εφάρμοσαν την κινητικότητα χωρίς ο φορέας στον οποίο υπηρετούσε ο υπάλληλος να έχει λόγο. Έτσι λοιπόν οι περιφερειακοί Δήμοι αποψιλώθησαν από προσωπικό, ποιός άλλωστε εργαζόμενος θα έμενε σε περιοχές που δεν διαθέτουν υποδομές μεγάλων πόλεων;
Κινηθήκαμε άμεσα για την κάλυψη των θέσεων, μας εγκρίθηκε μία θέση χημικού μηχανικού και τοπογράφου, την μία ημέρα παρουσιάστηκαν, την άλλη δήλωσαν παραίτηση και έφυγαν. Κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη, η Κρέστενα είναι μακριά από την Θεσσαλονίκη!!…
Εξανακινήθηκε η διαδικασία για την πρόσληψη των επόμενων. Αναμένουμε τον ΑΣΕΠ για την απόφαση πλήρωσης των θέσεων. Έχει περάσει ένας χρόνος και οδεύουμε στον δεύτερο.
Με αυτές τις συνθήκες, διαδικασίες και νοοτροπίες, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση!!…
Σε αυτό λοιπόν το αρνητικό περιβάλλον οι Δήμοι προσπαθούν να συμβάλλουν στην απορρόφηση πόρων και στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΝΤΖΑΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ
«Τεράστια προβλήματα στη διαχείριση τεχνικών έργων και καθημερινότητας»
«Η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και γενικότερα όλων των υπηρεσιών του δήμου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των τεχνικών έργων αλλά και της καθημερινότητας σε όλους τους δήμους της Ηλείας. Ο δικός μας δήμος έχει τεχνική υπηρεσία που αποτελείται από τρεις μηχανικούς, αλλά τελευταία βάση της καινούργιας νομοθεσίας πρέπει ένας από αυτούς τους μηχανικούς να παραχωρηθεί στην ΥΔΟΜ Αμαλιάδος προκειμένου να λειτουργήσει η υπηρεσία. Επίσης, έχουν γίνει προκηρύξεις από το 2020 για τη στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας με έναν μηχανικό, έναν τοπογράφο και έναν αρχιτέκτονα, αλλά δυστυχώς ακόμα – γιατί οι διαδικασίες είναι πολύ αργές, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές- δεν έχει τακτοποιηθεί καμία από αυτές τις τρεις θέσεις προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία.
Ταυτόχρονα, ο δήμος μας έχει ένα πολύ μεγάλο, το μεγαλύτερο σχεδόν τεχνικό έργο στο νομό, περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ, άρα αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί την πραγματοποίηση/εκτέλεση των έργων, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να κάνει ενέργειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και για να προχωρήσουμε σε νέα έργα, μελέτες, υποβολή προτάσεων, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε σύγχρονο δήμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνέχεια να τρέχουμε να ζητάμε τεχνικές βοήθειες από υπηρεσία τεχνικών συμβούλων, αλλά είναι κοστοβόρα η “ενοικίαση τεχνικών συμβούλων” προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μελέτες. Το παλεύουμε, προσπαθούμε καθημερινά και ευελπιστούμε ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε τους μηχανικούς αυτούς τους οποίους πρέπει να έχουμε. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων που αφορούν το τεχνικό προσωπικό, για να μπορέσουν να γίνουν οι δήμοι αποδοτικότεροι και να δουλεύουν προς επωφελεία των δημοτών».
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ
«Αιτία για την χαμηλή απορροφητικότητα πόρων και τον ελλιπή προγραμματισμό»
«Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση. Ειδικά στις Τεχνικές Υπηρεσίες, το πρόβλημα είναι οξύ και αποτελεί την αιτία για την χαμηλή απορροφητικότητα πόρων αλλά και τον ελλιπή προγραμματισμό και υλοποίηση βασικών έργων συντήρησης υποδομών στους Δήμους. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, έχουν δοθεί θεσμικά εργαλεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως η δυνατότητα σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού αλλά και η Προγραμματική Συμφωνία Τεχνικής Υποστήριξης απο την ΕΕΤΑΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε και εμείς, προσπαθώντας παράλληλα να προσελκύσουμε προσωπικό μέσω του Συστήματος Κινητικότητας υπαλλήλων».