Ο θερμός χειμώνας, οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και η καλύτερη του αναμενομένου πορεία των κρατικών εσόδων, ανοίγουν διάδρομο για νέο πακέτο παροχών έως και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για παροχές.
Για το 2023 είχαν προϋπολογιστεί 600 εκατ. ευρώ επιπλέον κονδύλια για αυξημένες ανάγκες πληρωμών ή επιδοτήσεων για φυσικό αέριο και ρεύμα, έναντι του 2022. Νοέμβριο προς Δεκέμβριο που γίνονταν τα σχέδια αυτά για δεσμεύσεις αυξημένων κονδυλίων τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονταν διεθνώς από τα 110 προς τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν και είχαν πέσει πολύ από τα 320 ευρώ που είχε φτάσει τον Αύγουστο, κανείς ίσως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι τιμές θα κατρακυλούσαν μέχρι τα 60 ευρώ σήμερα!
Ακόμα και αν οι τιμές αυξηθούν κάπως ξανά, η πρόβλεψη ότι η μέση ετήσια τιμή πάνω θα ξεπερνούσε φέτος τα 120 ευρώ μπορεί να διαψευστεί. Και έτσι τότε τα επιπλέον 600 ευρώ θα βρεθούν να περισσεύουν, δημιουργώντας περιθώρια για να διατεθούν για παροχές.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πρόωρη κάθε εκτίμηση, πριν καν τα μέσα Ιανουαρίου. Ως τον Μάρτιο όμως –και πιο κοντά στις εκλογές πάντως- μπορεί να έχει φανεί μια ισχυρή τάση στο πρώτο τρίτο ή τέταρτο της χρονιάς, που περιλαμβάνει μάλιστα και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης του χειμώνα.
Ταυτόχρονα και η παρατεταμένη κακοκαιρία έχει ανακόψει τις ανάγκες εισαγωγών αερίου στη χώρα. Κάθε ευρώ που εξοικονομείται, είναι κέρδος για το ΑΕΠ της χώρας αφού οι πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων –και δη πανάκριβου αερίου- από το εξωτερικό, αφαιρούνται αυτομάτως από την ελληνική οικονομία και το εθνικό εισόδημα.
Υψηλότερο ΑΕΠ σημαίνει μεγαλύτερη Ανάπτυξη και μικρότερο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Προκύπτει δηλαδή και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, πέραν από τα 600 εκατ. ευρώ που θα έχουν περισσέψει. Μένει φυσικά αυτό να αποτυπωθεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που, πάντως, για το γ΄ τρίμηνο του 2022 ήταν ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών, αλλά υπόκεινται σε εκ των υστέρων αναθεώρηση σε 40 μέρες από σήμερα.
Ωστόσο ανακύπτει και ενδεχόμενο για επιπλέον «περίσσευμα» έως και 600 εκατ. ευρώ, εφόσον συνεχιστεί και διατηρηθεί η καλύτερη του αναμενομένου πορεία του κρατικού προϋπολογισμού! Ήδη με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, τα πρώτα στοιχεία για την έδειξαν ότι στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 το έλλειμμα ήταν 1,7 δισεκατομμύρια χαμηλότερο από όσο προϋπολογιζόταν.
Η χρονιά δεν έκλεισε ακόμα, αφού μέχρι τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να εισπραχθούν και τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ επιπλέον για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ που πήραν παράταση -αλλά “μετράνε” στα έσοδα του 2022. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η χρονιά θα κλείσει τελικά με έως και 0,3% του ΑΕΠ μικρότερο έλλειμμα.
Εδώ πλέον υπεισέρχεται και πάλι ο παράγων Ανάπτυξη. Με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 190 δισ. ευρώ, προκύπτει ένα «περίσσευμα» περίπου 570-600 εκατ. ευρώ που -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- θεωρείται διατηρήσιμο και επαναλαμβανόμενο και το 2023. Και όσο υψηλότερο αποδειχθεί, τόσο ανεβαίνει το ποσόν στον «κουμπαρά» της κυβέρνησης, βάζοντάς την σε σκέψεις και για νέες παροχές.
Πρώτες ανακοινώσεις δεν πρέπει να αναμένονται πάντως πριν τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Και μέχρι τότε μπορεί να ανακύψουν και άλλες δυνατότητες, καθώς δεν αποκλείεται να εγγραφούν σαν έσοδα του 2023 (αντί του 2022) η τελευταία δόσης από τα ANFA’s και SMP’s ύψους 767 εκατ. ευρώ, για τα οποία η απόφαση του Eurogroup για την απόδοσή τους στη χώρα μας ελήφθη μεν τον Δεκέμβριο αλλά δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα.