flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 47%

Στις 7,5 μονάδες με αναγωγή επι των εγκύρων καταγράφει την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ η μέτρηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Skai. Η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία παρέμεινε σταθερή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο – στις 11 μονάδες. Αμετάβλητη και η παράσταση νίκης,  στις 30 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι όλα τα  κόμματα της Βουλής πλην ΚΚΕ εμφανίζουν απώλειες στην πρόθεση ψήφου – καθώς διαπιστώνεται μία μικρή αποσυσπείρωση μετά από το οριστικό ξεκαθάρισμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η ατμόσφαιρα δεν έχει πλέον προεκλογικά χαρακτηριστικά: η ΝΔ χάνει μία μονάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μισή όπως και το ΠΑΣΟΚ. Μισή μονάδα είναι το κέρδος του ΚΚΕ, ενώ απώλεια μισής μονάδας έχουν τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜεΡΑ25, που μένει στο 2,5% και με την αναγωγή επί των εγκύρων.

Στο 70% μετρήθηκε η συσπείρωση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο 65% εμφανίζεται η συπείρωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ αυξήθηκε κατά μία μονάδα το ποσοστό των αναποφάσιστων.  Σημειώνεται ότι πάν από ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ  και 7 στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ επιθυμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εθνικές κάλπες.

Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα

Σημαντική αποδοχή της τάξης του 41% – χωρίς να είναι πλειοψηφική – καταγράφεται στα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα και 37% για το φυσικό αέριο.Είναι ωστόσο ενδιαφέρον ότι τα μέτρα αυτά κρίνονταΙ ως θετικά τόσο από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, όσο και τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, ενώ από τον  ΣΥΡΙΖΑ μόνον οι δύο στους δέκα τα επικροτούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες – ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης – δηλώνουν ότι προβληματίζονται κυρίως για τα έξοδα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα, παρότι η ανησυχία για τους λογαριασμούς έχει υποχωρήσει σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ έχει ανέβει εντυπωσιακά για τα έξοδα του σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, αυξάνεται ο προβληματισμός για τις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης.

pulseektimisipsifou-600x366.jpg

pulseproeleusiprothesispsifou-600x368.jpg

pulseparastasinikis-600x360.jpg

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα με 39%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει το 28%, ενώ το ίδιο ποσοστό (28%), συγκεντρώνει η απάντηση «κανένας από τους δύο».

pulsekataliloteros-600x352.jpg

H ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά 

Το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά – πρόκειται για ένα ποσοστό υψηλό, αλλά ελαφρά μειωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς έχουν λιγοστέψει το τελευταίο διάστημα οι προκλητικές δηλώσεις των Τοιύρκων αξιωματούχων, ενώ και η έξοδος του Oruc  Reis στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι στιγμής δεν συνοδεύτηκε από ένταση.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτοδυναμία ή συνεργασία

Στην ερώτηση αν προτιμούν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ήτοι το 47%, απάντησε ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας προτιμά το 35%.

Όπως είναι φυσικό το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και μόλις το 18% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Αντίθετα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (53%) δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ενώ το 35% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που τάσσονται κατά 44% υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης και κατά 49% υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ανησυχία

Σημαντική είναι η ανησυχία των ερωτηθέντων για τα ελληνοτουρκικά και την ένταση που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα η Τουρκία. Το 73% ανησυχεί, ενώ μόλις το 20% δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Δυσαρέσκεια για τα μέτρα για την ακρίβεια

Δυσαρέσκεια εκφράζεται για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ακρίβειας καθώς στο ερώτημα για το πώς αξιολογούνται τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, κυριαρχεί η αρνητική αξιολόγηση. Τα ποσοστά αρνητικών απαντήσεων ξεπερνούν σε όλες τις κατηγορίες (ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα) το 50% (κυμαίνονται από 51% έως 58%). Σε αντίθεση με αυτή τη γενική τάση οι ψηφοφόροι της ΝΔ αξιολογούν θετικά τα ίδια μέτρα που θετικές απαντήσεις που ξεπερνούν το 60% και φτάνουν το 68% για τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων (ρεύμα, τρόφιμα, καύσιμα).

Συντριπτικά αρνητική είναι η αξιολόγηση των μέτρων για την ακρίβεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά από 73% έως 78%, ενώ εντελώς διαφορετική είναι η στάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι τελευταίοι, με εξαίρεση τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο όπου υπερτερούν οι αρνητικές αξιολογήσεις, κρίνουν θετικά τα μέτρα για τις άλλες κατηγορίες καυσίμων και το ρεύμα.

Τα έξοδα για ρεύμα και τρόφιμα προβληματίζουν περισσότερο

Στο ερώτημα για το ποιες κατηγορίες εξόδων προβληματίζουν περισσότερο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις και ακολουθούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.