Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ο καινούριος σχεδιασμός για τους ΦΟΔΣΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρος. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μανώλη Γραφάκο.
Όπως τονίστηκε, στόχος του Υπουργείου είναι να έχει η χώρα ισχυρούς φορείς διαχείρισης αποβλήτων, που να μπορούν να υλοποιήσουν τους περιφερειακούς σχεδιασμούς, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και να δουλέψουν μαζί με τους Δήμους για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αποβλήτων.
Απομακρύνονται μέσα στο 2025 τα δεματοποιημένα απόβλητα από Ποτόκι-Κονιδέικα
Το κρίσιμο αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα παρακολουθεί στενά η Δρ. Αυγερινοπούλου, τόσο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής της δράσης όσο και μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και έχει θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για τη διευθέτησή του, τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να δοθεί λύση, να απομακρυνθούν τα δέματα στερεών απορριμμάτων και να προχωρήσει η αποκατάσταση των περιοχών.
Ο Γενικός Γραμματέας, που είχε προαναγγείλει την θετική εξέλιξη σε συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας την ρητή απόφαση του Υπουργείου να συνδράμει με κάθε τρόπο, ώστε να δοθεί οριστικά τέλος στο περιβαλλοντικό αυτό θέμα.
Η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε στον κ. Γραφάκο το θέμα της αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Ζαχάρως, καθώς όπως είπε θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο συγκεκριμένο έργο ενώ ενημερώθηκε εξάλλου για όλα τα υπό εξέλιξη έργα διαχείρισης λυμάτων του Νομού Ηλείας, μεταξύ αυτών την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Βάρδας, στη Μανωλάδα και την Γαστούνη. Επίσης, η Ηλεία Βουλευτής έθεσε το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων που προκύπτουν κάθε χρόνο κατά την συγκομιδή της ελιάς και επεξεργασίας από τα ελαιοτριβεία όλου του Νομού. Όπως τόνισε, το σημαντικότερο πρόβλημα σε ότι αφορά την διάθεση αυτών των αποβλήτων, είναι το ιδιαίτερα υψηλό οργανικό φορτίο τους το οποίο δεν βιοαποικοδομείται εύκολα, ενώ από την άλλη, οι υψηλές συγκεντρώσεις οξέων και πολυφαινολικών ενώσεων οδηγούν στην εμφάνιση φυτοτοξικών φαινόμενων, προσδίδουν ανεπιθύμητες φυσικοχημικές και βιολογικές ιδιότητες και υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον.
Η κα. Αυγερινοπούλου και ο κ. Γραφάκος απευθύνουν πρόκληση στους Δήμους για συνάντηση ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου αναμένεται, μετά από πρόσκληση της Βουλευτού Ηλείας, να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ηλεία.