Διπλωμάτης της «σκληρής γραμμής» ο νέος υποδιοικητής της ΕΥΠ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ανακατατάξεις στην ΕΥΠ γίνονται αυτές τις ημέρες, μετά την αποχώρηση του υποδιοικητή της Υπηρεσίας, Γιάννη Ραπτάκη. Θυμίζω ότι ο Ραπτάκης είναι ο διπλωμάτης που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή πλάι στον διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη τον Ιανουάριο του 2023, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη – και η επιλογή είχε παρουσιαστεί ως μέρος κυβερνητικής πρωτοβουλίας για «ριζική αναδιάρθρωση» της ΕΥΠ, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις. Γιατί τα θυμίζω αυτά; Διότι μου λένε ότι ο αντικαταστάτης του είναι άλλου… στυλ και προφίλ. Ο Κυριάκος Λουκάκης είναι και αυτός διπλωμάτης, πρέσβης, πολύ έμπειρος, με εντυπωσιακή προϋπηρεσία. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ξεκίνησε την καριέρα του στη Διεύθυνση Ελληνοαμερικανικών Σχέσεων, ότι έχει περάσει από τη Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών Σχέσεων και έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, έχει κάνει δυο θητείες στο Ισραήλ (υπογραμμίστε το αυτό), ήταν διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου υπουργού Εξωτερικών το 2007 επί Ντόρας Μπακογιάννη (έπειτα ακούω πως ήταν άλλης πολιτικής προσέγγισης) και από το 2019 ήταν γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων. Πηγή μου με μεγάλη εμπειρία στα διπλωματικά μου λέει ότι, σε σχέση με τον Ραπτάκη και τον Δεμίρη, είναι της πιο σκληρής γραμμής και προσέγγισης. Ενδιαφέρουσα επιλογή. Σε ακόμη πιο ενδιαφέρον τάιμινγκ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Απόφαση – πιλότος

    για τις υποκλοπές

    Τα μαντάτα από την Ευρώπη είναι κακά για όσους θεωρούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών και των αθρόων παρακολουθήσεων θα παραμείνει για πάντα ατιμώρητη. Το ίδιο νόμιζαν κι άλλες χώρες και απεδείχθη πως έκαναν λάθος και πλέον έχουμε τρεις αποφάσεις-πιλότους του Στρασβούργου που θα τις βρούμε μπροστά μας. Το ΕΔΔΑ εξέδωσε κι άλλη μια καταδικαστική απόφαση, για την Ουγγαρία αυτή τη φορά, για παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών δημοσιογράφου από κρατική αρχή για λόγους «ασφάλειας» δίχως, όπως έκρινε το Δικαστήριο, «επαρκείς διαδικαστικές διασφαλίσεις». Οπως προέκυψε, ήταν πολύ «αφηρημένη» η αιτιολογία της παρακολούθησης, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και περιθώρια δικαίωσης από την τοπική δικαιοσύνη, παρά μόνο «γενικές διαβεβαιώσεις» ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη με βάση την εθνική νομοθεσία. Που ήταν. Αλλά το ΕΔΔΑ δεν πείστηκε, επιμένοντας πως σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους η στάθμιση των εθνικών αρχών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρή αφού η παρακολούθησή τους απειλεί την ελευθερία της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

    «Καμπανάκι» για

    την Κυβερνοασφάλεια

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Σας έγραφα τις προηγούμενες μέρες για τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει σε νομικούς κύκλους και στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών  το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ). Το οποίο ενσωμάτωσε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (NIS2) προκαλώντας ένα μικρό μπάχαλο στο εγχώριο οργανόγραμμα αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΑΔΑΕ, της ΕΑΚ, της ΕΥΠ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι θα χρειαζόταν να επανέλθω στο θέμα μέχρι που πληροφορήθηκα ότι η Κομισιόν έστειλε επίσημη επιστολή στην Ελλάδα με την οποία τής ανακοινώνει ότι ξεκινά διαδικασία επιβολής κυρώσεων εξαιτίας της καθυστέρησης στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η καθυστέρηση, εξ όσων μαθαίνω, ήταν γνωστή στην κυβέρνηση. Ισως γι’ αυτό και την κατάρτιση του νομοσχεδίου δεν την έκαναν οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπουργείων και γραμματειών κ.λπ., όπως θα ήταν το λογικό. Αλλά ανατέθηκε (με το αζημίωτο) σε δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται στο δημόσιο δίκαιο και συνεργάζεται, μάλιστα, με σχετικό φορέα του γαλλικού κράτους.

    Η ρωσική άσκηση

    είχε υπερηχητικούς πυραύλους

    Υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ, ανάμεσά τους και έναν ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, εκτόξευσαν οι φρεγάτες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στις ασκήσεις που πραγματοποιούν από κοινού με τις ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, στα όρια ελληνικής περιοχής. Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που έκανε λόγο για συμμετοχή περισσότερων από 1.000 στρατιωτικών, 10 φρεγατών, 24 αεροσκαφών και τουλάχιστον τριών τύπων σύγχρονων πυραύλων. Πρόκειται για τις ασκήσεις που ανέδειξαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», για τις οποίες γίναμε πάλι… μαλλιά κουβάρια με την Αγκυρα, εξαιτίας της αντι-NAVTEX που εξέδωσε υποστηρίζοντας ότι είναι δική της περιοχή και άρα από αυτήν έπρεπε να πάρει την τυπική άδεια η Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια άσκηση επίδειξη ισχύος στην περιοχή μας και μάλιστα λίγα 24ωρα μετά τις, αρνητικές για τη Μόσχα, εξελίξεις στη Συρία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Από μηχανές μία στις τρεις εργασίες στην Ελλάδα το 2030

    To 2023 η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF)...

    Το κλειδί για μειώσεις φόρων – Το στοίχημα για έσοδα άνω των 70 δισ.

    Τη δοκιμασμένη συνταγή των τελευταίων ετών θα επιχειρήσει να...

    Ζάκερμπεργκ: Δεχθήκαμε πιέσεις από τον Μπάιντεν για τα εμβόλια Covid

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms Μαρκ Ζάκερμπεργκ εκμυστηρεύθηκε...

    Wall Street: Θετικά στοιχεία για την οικονομία, αρνητικά για τις αγορές

    Δεν έπρεπε να είναι έτσι. Με την οικονομία να...
    Best Shop