«Έσπασαν» σήμερα τα ισόβια με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την 31χρονη κατηγορουμένη, η οποία φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δολοφονία ενός νέου άνδρα, ενεχυροδανειστή, στη Δάφνη το 2014. Αντίθετα, για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους της υπόθεσης το δικαστήριο, του επέβαλλε και πάλι ισόβια για τη στυγερή δολοφονία. Στο άκουσμα της απόφασης συγγενείς των κατηγορουμένων που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο άρχισαν να φωνάζουν και να ξεσπούν σε κατάρες.
Ειδικότερα, με σημερινή απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, επέβαλλε στους τρεις βασικούς κατηγορούμενους για τη δολοφονία του νεαρού ενεχυροδανειστή, ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και επιπλέον δέκα έτη κάθειρξης για το αδίκημα της ληστείας. Δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό, όπως είχε ζητήσει άλλωστε λίγο νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας.
Να σημειωθεί ότι σε δεύτερο βαθμό οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν καταδικασθεί και πάλι σε ισόβια για την ανθρωποκτονία, ενώ για το αδίκημα της ληστείας τους είχε επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών.
Σε ό,τι αφορά στην μοναδική γυναίκα κατηγορούμενη της υπόθεσης, αυτή κρίθηκε ένοχη για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και για το αδίκημα αυτό της επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών. Επίσης, καταδικάσθηκε σε πέντε έτη φυλάκισης για το αδίκημα της ληστείας. Στο Εφετείο, η ίδια είχε καταδικασθεί σε ισόβια για συναυτουργία στη δολοφονία και σε κάθειρξης 12 ετών για το αδίκημα για τη ληστεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δίκης και οι τέσσερις κατηγορούμενοι δήλωσαν μετανιωμένοι για τις πράξεις τους και ζήτησαν μια δεύτερη ευκαιρία.
Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για την επανεξέταση της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης άνοιξε, με απόφασή που είχε εκδώσει το Ζ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κατόπιν αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε η κατηγορουμένη και ένας ακόμη εκ των τριών υπολοίπων καταδικασθέντων. Με την αίτησή της, την οποία ο Άρειος Πάγος έκανε εν μέρει δεκτή η καταδικασθείσα, είχε στραφεί κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που την καταδίκασαν σε ισόβια.
Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το Εφετείο «εσφαλμένα» χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κατηγορούμενης στην πράξη της ανθρωποκτονίας «ως συναυτουργία», καθώς ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της συμμετοχή της στο έγκλημα θα πρέπει να είναι «απλή συνέργεια στην πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία».
Όπως έκριναν οι αρεοπαγίτες, η συνδρομή της νεαρής γυναίκας στο έγκλημα ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών. Οι τελευταίοι με χτυπήματα ακινητοποίησαν το θύμα, το έδεσαν και το φίμωσαν με κολλητική ταινία, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο από ασφυξία.
Με το σκεπτικό αυτό, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο ώστε η 31χρονη να δικαστεί για απλή συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας, όπως και δικάστηκε.
Το έγκλημα
Η δολοφονία του 30χρονού ενεχυροδανειστή είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Οι γονείς και η αδελφή του νεαρού άνδρα τον είχαν βρει ημίγυμνο, φιμωμένο και δεμένο με μονωτική ταινία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του μέσα στο σπίτι τους στη Δάφνη.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η 31χρονη φέρεται να αντάλλασσε ερωτικά μηνύματα με το θύματα λειτουργώντας ως δόλωμα.
Η ίδια στην απολογία της στο Εφετείο, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία του 30χρονου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, βοήθησα να κλέψουν, να μπουν μέσα στο διαμέρισμά του. Τα δέχομαι όλα. Όμως δεν τον ακούμπησα. Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, ούτε καν φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ήμουν εντελώς χαμένη, μπορεί να είχα οικονομική ανάγκη, δε θα αφαιρούσα όμως μια ζωή. Δεν έχω βοηθήσει στο φόνο. Δε ξέρω ποιος τον σκότωσε, δεν ήμουν εκεί. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω, σας λέω την αλήθεια, έτσι έχει συμβεί. Όσο ζω μέχρι να πεθάνω θα κουβαλάω αυτές τις τύψεις γιατί πότε αυτοί οι γονείς δε θα με συγχωρήσουν».