«Δολοφονικές σφήκες» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη!

    Ημερομηνία:

    Ερευνητές στην Ισπανία πασχίζουν να διαπιστώσουν αν οι πρώτες ασιατικές «δολοφονικές σφήκες» που εντοπίζονται στην Ευρώπη πρόλαβαν να χτίσουν φωλιά.

    Επιθετικό αρπακτικό έντομο, η ασιατική σφήκα του είδους Vespa soror έχει αποκτήσει τη φήμη του δολοφόνου όχι τόσο για το επώδυνο τσίμπημά της όσο για την ικανότητά της να εξοντώνει ολόκληρα μελίσσια σε διάστημα ωρών. Τα θύματα μεταφέρονται στην υπόγεια αποικία της σφήκας και γίνονται τροφή για τις προνύμφες της.

    Με μήκος που φτάνει τα 3,5 εκατοστά, το μεγαλόσωμο έντομο προέρχεται από χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

    Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση Ecology and Evolution, πέντε ισπανοί ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν και συνέλαβαν τέσσερις από τις ξενόφερτες σφήκες στην πόλη του Σιέρο στην περιοχή της Αστούριας, δύο τον Μάριο του 2022 και ακόμα δύο τον Μάρτιο του 2023.

    Η ομάδα εκτιμά ότι οι σφήκες πρέπει να έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον μία αποικία, η οποία δεν έχει όμως εντοπιστεί.

    Ένα συγγενικό είδος, η «ασιατική δολοφονική σφήκα» Vespa mandarinia, η μεγαλύτερη του κόσμου με μήκος 4,5 εκατοστά, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2019. Μια πρώτη αποικία που βρέθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον καταστράφηκε τον Οκτώβριο του 2020, το επόμενο έτος όμως ανακαλύφθηκε ακόμα μία. Μέχρι σήμερα πάντως το είδος δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Όμαρ Σάντσεθ, καθηγητή Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο, η Vespa soror είναι πιθανό να διαταράξει το τοπικό οικοσύστημα επειδή κυνηγούν άλλες σφήκες, μέλισσες, πεταλούδες και μύγες. Η μείωση των μελισσών, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει καλλιέργειες που απαιτούν επικονίαση από έντομα.

    «Εδώ στη βόρεια Ισπανία έχουμε και ένα άλλο είδος ασιατικής σφήκας που λέγεται Vespa veluntina και προκαλεί σοβαρές ζημιές στη μελισσοκομία» σχολίασε ο Σάντσεθ.  «Η παρουσία μιας ακόμα ασιατικής σφήκας μπορεί να μεγεθύνει το πρόβλημα».

    «Στο προσεχές μέλλον αυτό το είδος πιθανότατα θα εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας και πιθανώς της Ευρώπης».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φάκελος με λευκή σκόνη από Ρωσία και παραλήπτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή – Κινητοποίηση της ΕΜΑΚ

    Φάκελος 10 γραμμαρίων με σκόνη εντοπίστηκε στον προαύλιο χώρο της Βουλής σήμερα (08/7), λίγο...

    Σούπερ μάρκετ: Σημαντική αποκλιμάκωση σε κρέας και σοκολάτα – Τι δείχνει έρευνα

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών...

    Wood and Pickett: Η νέα συλλεκτική έκδοση του Mini Cooper είναι για λίγους

    Υπήρξε αγαπημένο αυτοκίνητο πολλών από τους διασημότερους ανθρώπους της...

    930 «φρέσκα» πρόσωπα πιάστηκαν σε 5 μήνες από ΑΑΔΕ και Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Σε παρτίδα «σκάκι» εξελίσσεται το «κυνηγητό» της μεγάλης φοροδιαφυγής και του μαύρου...