Πολλοί είναι οι εργοδότες που σκαρφίστηκαν απίστευτα τρικ για να γλιτώνουν την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για μη καταβολή του ενώ τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται υπό τον φόβο της απόλυσης.
«Μου είπε ότι θα μου βάλει το δώρο, αλλά επειδή “δεν βγαίνει οικονομικά” θα πρέπει να πάμε στο ΑΤΜ να του το δώσω πίσω».
«Δεν είναι ωραίο να μου λες θα σου δώσω δώρο, αλλά θα κρατήσεις μόνο 200 ευρώ και το υπόλοιπο θα μου το δώσεις πίσω».
Σε άλλες περιπτώσεις έχουν γίνει καταγγελίες για εργοδότες οι οποίοι κατέθεταν κάθε προηγούμενο μήνα ένα υπερβάλλον ποσό στους λογαριασμούς των εργαζομένων, εν συνεχεία το ζητούσαν πίσω με πρόσχημα λογιστικό λάθος και όταν ήρθε η ώρα για το δώρο, επικαλέστηκαν εκείνα τα ποσά, τα οποία οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν ποτέ κανονικά, για να τους κάνουν συμψηφισμό με το δώρο.
Οι μέχρι στιγμής καταγγελίες για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων ανέρχονται στις 1.050, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Ένας στους τέσσερις εργοδότες είναι υπότροποι, ενώ πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται καν, λόγω του φόβου της απόλυσης.
«Δεν το κατήγγειλα, διότι αρχικά δεν θα γινόταν τίποτα. Αυτός θα έπαιρνε ένα πρόστιμο, αλλά μέχρι εκεί, εγώ θα έχανα τη δουλειά μου».
Υπάρχουν και εκείνοι οι εργοδότες που θρασύτατα δηλώνουν ότι δεν θα καταβάλουν το δώρο και δεν διστάζουν μάλιστα να δείξουν ακόμα και την πόρτα της εξόδου σε όσους αντιδράσουν. Πλέον δεν λείπουν ούτε οι καταγγελίες για απειλές κατά της ζωής εργαζομένων.
Συγκεκριμένα εστιάτορας στην Κρήτη παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενη και όταν εκείνη του ζήτησε δώρο Χριστουγέννων, άρχισε τις απειλές για τη ζωή της.
Σε κάθε περίπτωση η μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων αποτελεί ποινική αδίκημα και ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά.