Δύο και 36 μηδενικά: Το αστρονομικό πρόστιμο που επέβαλε η Ρωσία στην Google

    Ημερομηνία:

    Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στην Google ένα αστρονομικό πρόστιμο: ένα δύο ακολουθούμενο από 36 μηδενικά  σε ρούβλια για τον περιορισμό των καναλιών των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στο YouTube.

    Σε δολάρια αυτό σημαίνει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας καλείται να πληρώσει 20.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.

    Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου, το ποσό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που αξίζει η Google.

    Στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο υπολογίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε 110 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Το πρόστιμο έχει φτάσει σε τέτοιο γιγαντιαίο επίπεδο επειδή -όπως υποστηρίζει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass- διπλασιάζεται κάθε μέρα που δεν καταβάλλεται.

    Σύμφωνα με το Tass, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί καν να διαβάσει αυτόν τον αριθμό», αλλά κάλεσε «τη διοίκηση της Google να δώσει προσοχή».

    Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει δημοσίως ούτε έχει απαντήσει σε αίτημα του BBC για δήλωση.

    Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RBC αναφέρει ότι το πρόστιμο στην Google αφορά τον περιορισμό του περιεχομένου 17 ρωσικών καναλιών μέσων ενημέρωσης στο YouTube.

    Ενώ η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2020, κλιμακώθηκε μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δύο χρόνια αργότερα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες αποσύρθηκαν από τη Ρωσία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα εκεί να περιορίζεται επίσης αυστηρά από τις κυρώσεις.

    Το 2022, η τοπική θυγατρική της Google κηρύχθηκε σε πτώχευση και η εταιρεία σταμάτησε να προσφέρει τις εμπορικές της υπηρεσίες στη Ρωσία, όπως η διαφήμιση. Ωστόσο, τα προϊόντα της δεν έχουν απαγορευτεί εντελώς στη χώρα.

    Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την τελευταία κλιμάκωση μεταξύ της Ρωσίας και του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

    Τον Μάιο του 2021, η ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας Roskomnadzor κατηγόρησε την Google ότι περιόρισε την πρόσβαση στο YouTube σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των RT και Sputnik, και ότι υποστηρίζει «παράνομες δραστηριότητες διαμαρτυρίας».

    Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2022, η Ρωσία επέβαλε στην Google πρόστιμο 21,1 δισ. ρουβλίων επειδή δεν περιόρισε την πρόσβαση σε αυτό που αποκάλεσε «απαγορευμένο» υλικό σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλο περιεχόμενο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    «Ήθελα να φιλήσω τα παιδιά μου πριν πεθάνω»: Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Θάνου Πλεύρη στο Face2Face

    Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στο Face2Face με...

    Άννα Διαμαντοπούλου: Χόρεψε ζεϊμπέκικο στην Κοζάνη και έστειλε ευχές για καλές απόκριες (video)

    Η Άννα Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε στην Κοζάνη για τις φετινές Απόκριες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης...

    Γιατί ΕΚΤ και Bundesbank βλέπουν οφέλη από νέες εκδόσεις ευρωομολόγων – Η αντίδραση του Μερτς στην πρόταση Μακρόν

    Οι ρωγμές στην κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό...

    Financial Times: Η Ελλάδα στοχεύει σε κεντρικό ρόλο στην μετά-Ρωσία αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης

    Ως νότια πύλη της Ευρώπης για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)...