ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΩΝ… ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ
Κάνεις πάρτι γενεθλίων και μπορεί να βρεθείς κατηγορούμενος επειδή έβαλες πυροτεχνήματα στην τούρτα; Ναι και αυτό μπορεί να γίνει. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας έγινε προ ημερών σύλληψη δύο Πατρινών για «παράβασης της νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, παιδικών αθυρμάτων, φωτοβολίδων και συσκευών εκτόξευσης. Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, γιατί σε αστυνομικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε δυο καταστήματα, στα οποία εργάζονται ως υπεύθυνοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18 κυτία, 193 τεμάχια και 957 συσκευασίες ειδών πυροτεχνιών (σπινθηροβόλα κεριά και σιντριβάνια τούρτας). Φυσικά ο νόμος δεν ισχύει μόνο για όσους τα πωλούν αλλά και για όσους τα χρησιμοποιούν (όπως στην περίπτωση του Αρη Μουγκοπέτρου που είναι κατηγορούμενος. Συμπέρασμα; Αν κάποιος κάνει καταγγελία ή κάποιος αστυνομικός σας δει να ανάβετε βεγγαλικά στην τούρτα… μπορεί να βρεθείτε με χειροπέδες.
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ
Μετά το ελεύθερο κάμπινγκ που «ποινικοποιήθηκε» το 2012, τώρα και οι διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (κάμπερ) υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την αστυνομία στους ιδιοκτήτες των τροχόσπιτων που είχαν σταθμεύσει στην Ακράτα έγινε αφορμή για να «αποκαλυφθεί» νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και περιορίζει ακόμη και τη στάθμευση αυτοκινούμενων σε δημοτικά πάρκινγκ και σε κοινόχρηστους χώρους ή και σε ιδιωτικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες κάμπερ στη χώρα μας πρόκειται να στραφούν δικαστικά κατά της ρύθμισης.

Η επίμαχη ρύθμιση, που «πέρασε στα ψιλά», ψηφίστηκε στον ν. 5170/25 ο οποίος αφορά κατά κύριο λόγο τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η ρύθμιση απαγορεύει όχι μόνο την εγκατάσταση (η οποία ήδη απαγορευόταν), αλλά ακόμη και τη στάθμευση σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημοσίων δασών και εν γένει δημόσιους χώρους. Προβλέπεται όμως ρητή εξαίρεση για τη στάθμευση σε αυτοκινητόδρομο.
Επιπλέον, η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη δωρεάν φιλοξενία περισσότερου του ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο. Το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ ανά όχημα. Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι «απώτερος στόχος της ρύθμισης είναι να αποφεύγεται η υπονόμευση των νόμιμα λειτουργούντων χώρων κάμπινγκ».
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
«Αιφνιδιαστήκαμε. Δεν μας ειδοποίησε κανείς να συμμετέχουμε σε διαβούλευση για τη ρύθμιση, απλά τη μάθαμε από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μέλη μας στην Ακράτα», λέει η Γεωργία Κάρλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων και διαχειρίστρια του φόρουμ MyCamper.gr.
«Η ρύθμιση είναι πραγματικά παράλογη. Η στάθμευση σε παραλίες δεν επιτρέπεται για όλα τα οχήματα, όχι μόνο για τα αυτοκινούμενα. Πώς μπορείς όμως να απαγορεύσεις τη στάθμευση σε έναν δημόσιο χώρο, όπως είναι ένα δημοτικό πάρκινγκ; Προσοχή, δεν μιλάμε για πολυήμερη παραμονή, μιλάμε για απλή στάθμευση. Δηλαδή ο οδηγός μπορεί να θέλει να ψωνίσει και να αφήσει το όχημα ή να νιώσει αδιαθεσία. Αυτό τώρα τιμωρείται με πρόστιμο».
Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.100 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ενώ μεγάλος αριθμός έρχεται κάθε χρόνο στη χώρα μας κυρίως από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία.
