Αποστασιοποιημένοι από τη δουλειά τους, έτοιμοι να αλλάξουν θέση ανά πάσα στιγμή, αλλά και εξαιρετικά στρεσαρισμένοι από τις επαγγελματικές τους ευθύνες δηλώνουν οι Έλληνες.
Στην ετήσια έρευνα της Gallup για τις τάσεις στο παγκόσμιο εργασιακό περιβάλλον, η Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη φιγουράρει σταθερά πιο κοντά στις πρώτες θέσεις, όταν πρόκειται για κάτι αρνητικό, όπως τα επίπεδα του καθημερινού άγχους, και πιο κοντά στις τελευταίες θέσεις, όταν αφορά κάτι θετικό, όπως την ευκολία εύρεσης δουλειάς.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση από τις 38 περιοχές που εξετάστηκαν στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αφοσίωση των εργαζομένων. Μόλις ένα 12% των εργαζομένων δήλωσε αφοσιωμένο στη δουλειά, με το ποσοστό να παραμένει αμετάβλητο σε σύγκριση με πέρυσι.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η Ευρώπη στο σύνολό της είναι η περιοχή με το χαμηλότερο ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων (13%), ενώ υψηλότερη επίδοση εμφανίζει η Ρουμανία με 36%. Απεναντίας, το 72% των Ευρωπαίων εργαζομένων δηλώνει αποστασιοποιημένο και το 16% ενεργά αποστασιοποιημένο.
Ξανά χαμηλά, στην 26η θέση, βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ζωής. Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα Έλληνες (39%), όταν καλούνται να αξιολογήσουν τη θέση τους σε σχέση με το πού θα μπορούσαν να φτάσουν, λένε ότι τα πάνε καλά. Πρόκειται για μικρή βελτίωση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο του 47%.
Επίσης, λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (49%) δηλώνουν ότι επικρατεί καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας για εύρεση δουλειάς, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 27η θέση ανάμεσα στις 38 που εξετάστηκαν. Πρόκειται βέβαια για άλμα 17% σε σύγκριση με πέρυσι, συρρικνώνοντας την απόσταση με την Ε.Ε., όπου το 57% δηλώνει πως είναι καλή στιγμή για να βρει κανείς δουλειά.
Τέλος, σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζομένους (37%) δηλώνουν ότι κοιτάζουν ή ψάχνουν ενεργά για νέα δουλειά, φέρνοντας τη χώρα στην έβδομη θέση πανευρωπαϊκά. Η Ευρώπη πάντως συνολικά είναι η περιοχή με το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων (32%), που προτίθενται να φύγουν από το πόστο τους.
Στρεσαρισμένοι οι Έλληνες
Όπως δείχνουν επανειλημμένως οι σχετικές μετρήσεις για τους Έλληνες, ανεξαρτήτως της αφοσίωσης που δείχνουν στη δουλειά τους, τους προκαλεί έντονο στρες. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) δήλωσαν στο πλαίσιο της έρευνας της Gallup ότι είχαν πολύ έντονο στρες την προηγούμενη ημέρα. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε ανάμεσα στις εξεταζόμενες περιοχές της Ευρώπης και διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο του 37% πανευρωπαϊκά, παρά την βελτίωση (-4%) που σημειώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι.
Ηπιότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το αίσθημα του θυμού. Ένα 16% των Ελλήνων δήλωσε ότι είχε εξοργιστεί την προηγούμενη μέρα, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 17η θέση στην κατάταξη. Σε κάθε περίπτωση γενικά στην Ευρώπη τα επίπεδα θυμού ανάμεσα στους εργαζομένους είναι σχετικά χαμηλά (15%) σε σχέση με άλλες περιοχές.
Τέλος, στην 14η θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη θλίψης, καθώς σχεδόν δύο στους δέκα (18%) δήλωσαν πως είχαν αισθανθεί θλίψη την προηγούμενη ημέρα. Σε αντίστοιχα επίπεδα (17%) διαμορφώνεται και το πανευρωπαϊκό ποσοστό.
Πάντως, η Gallup, η οποία «σφυγμομετρά» κάθε χρόνο το επαγγελματικό κλίμα διεθνώς, κάνει λόγο για περαιτέρω επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. «Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ανθρώπων, που δηλώνει ότι έχει στρες, θλίψη, μόνιμο άγχος, θυμό ή ανησυχία αυξάνεται, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες της Gallup», αναφέρει o CEO της εταιρείας, Jon Clifton, επικαλούμενος απόσπασμα σχετικής έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.