Δυτ. Ελλάδα: Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Τσούπρας, πρωτοπόρος αγωνιστής για τα δικαιώματα των τυφλών

    Ημερομηνία:

    Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε ο Βασίλης Τσούπρας, διακεκριμένος θεολόγος, κοινωνιολόγος, συγγραφέας και αγωνιστής για τα δικαιώματα των τυφλών και των ατόμων με αναπηρία.

    Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου 1934 στο Καπελέτο της Ηλείας, πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του δουλεύοντας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειάς του, αλλά και ως μικροπωλητής στα χωριά των Καλαβρύτων

    Ο Βασίλης Τσούπρας έχασε την όρασή του το 1947, σε ηλικία μόλις 13 ετών, μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Παρά τη μεγάλη δυσκολία, φοίτησε στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας, όπου έμαθε τη γραφή των τυφλών και ανέπτυξε δεξιότητες στη μουσική. Παράλληλα, σπούδασε σε νυχτερινό σχολείο και εργάστηκε σκληρά, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή και την Πάντειο, όντας από τους πρώτους τυφλούς πτυχιούχους πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

    Η ακαδημαϊκή του πορεία επεκτάθηκε περαιτέρω, με σπουδές στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και την Ψυχολογία σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως η Σορβόννη, η Βόννη και το Μόναχο.

    Η δράση του ήταν πολυδιάστατη: ιδρυτής της Κίνησης «Επάλξεις» και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, υπήρξε ενεργός αγωνιστής στον Φοιτητικό Θεολογικό Αγώνα το 1962 και αντιστάθηκε στη Δικτατορία του 1967-1974. Ήταν παντρεμένος με τη Γεωργία Καραβία, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά.
    Φλίγκος
    ICECAP

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εφετείο για Μάτι: Στις 3 Ιουνίου θα εκδοθεί η απόφαση

    Στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας του...

    Νέα Σμύρνη: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο 71χρονος που σκότωσε τον γιο του – Ήταν ατύχημα, είπε στην απολογία του

    Κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση αποφάσισαν την Πέμπτη...

    Λάρισα: Αμίλητος στο κελί του ο 21χρονος που δολοφόνησε την μητέρα του

    Ο 21χρονος που δολοφόνησε την μητέρα του στη Λάρισα βρίσκεται προφυλακισμένος...

    Τρεις αθλήτριες της ΝΕ Πατρών στην εθνική ομάδα Κορασίδων

    Tρεις παίκτριες της ΝΕΠ κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην προετοιμασία...