flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Δυτική Αχαΐα: Το χαλάζι έφερε νέο πονοκέφαλο σε καλλιεργητές

Ενα επιπρόσθετο πρόβλημα προστέθηκε στα ήδη σωρευμένα της πανδημίας στον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Αχαΐας, αφού σε κάποιες περιοχές τις προηγούμενες ημέρες, η κακοκαιρία άφησε πίσω της ζημιές από χαλάζι.
Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στο κεφαλοχώρι του Ριόλου και γι’ αυτόν τον λόγο επόπτρια του ΕΛΓΑ έχει ήδη κάνει αυτοψία, για να καταγράψει το ύψος των καταστροφών που προκλήθηκε.
Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η τελική έκθεση του ΕΛΓΑ, μία πρώτη πληροφορία αναφέρει υπαρκτό αλλά όχι εκτεταμένο πρόβλημα γεωγραφικά.

ΒΕΣΚΟΥΚΗΣ: Πληγή σε 20 χωριά
Το ενδιαφέρον ωστόσο του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας είναι στραμμένο και σε δύο άλλα σοβαρά μέτωπα. Πρώτον, η στήριξη του αμπελουργικού κλάδου, ως επιτακτική ανάγκη λόγω της συρρίκνωσης των τιμών του σταφυλιού εν αντιθέσει με άλλες περιόδους όπου οι καλλιεργητές εξασφάλιζαν βιώσιμο εισόδημα, αλλά τώρα απαιτείται πρόγραμμα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, λόγω των σκληρών περιορισμών σε Εστίαση και Τουρισμό. Δεύτερον, η αναγκαιότητα άμεσης επανόρθωσης της απόφασης που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των παραγωγών 20 χωριών της περιοχής, τα οποία μέχρι το 2018, ως ημιορεινά ή ορεινά ήσαν χαρακτηρισμένα από το κράτος ως «μειονεκτικά», με αποτέλεσμα οι αγρότες να πέσουν από τα 12,5 ευρώ το στρέμμα στα 3 ευρώ το στρέμματα, μέσω της εξισωτικής αποζημίωσης, το ίδιο και την μείωση σε σχέδια βελτίωσης. Οι Τοπικές Κοινότητες που έχασαν το προνόμιο είναι: Πετροχώρι, Ελαιοχώρι, Φώσταινα, Αρλα, Σανταμέρι, Μαζαράκι, Μιτόπολη, Χαραυγή, Μύρτος, Κρίνος, Βελιτσές, Μιχόι, Καγκάδι κ.ά. Αξιοπερίεργο είναι πως η μόνη ΤΚ που έμεινε στις «μειονεκτικές» είναι οι Πόρτες Ωλενίας, παρότι το Σανταμέρι είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο και άρα πιο ορεινό. Ο πρόεδρος των αγροτών Γιώργος Βεσκούκης, συνυπογράφει με τον δήμαρχο Σπ. Μυλωνά και τους αντίστοιχους φορείς του Ερυμάνθου (σελ. 22) επιστολή που θα σταλεί την Δευτέρα, με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, καλώντας τον να προβεί σε διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, αφού οι οικονομικές απώλειες είναι σημαντικές.

 

ΛΙΑΚΟΣ: Απώλειες 300 ευρώ/στρέμμα
Σε ό,τι αφορά τους πατατοπαραγωγούς του κάμπου, σημαντικά είναι τα στοιχεία του διαστήματος των λίγων μηνών στην παραγωγή του προϊόντος, που δεικνύει μία ακόμη καταστροφή. Εξαιτίας των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, η φθινοπωρινή παραγωγή που παραδοσιακά είναι μικρότερης απόδοσης από την ανοιξιάτικη, διαπιστώθηκε πως η τιμολογιακά στην πώληση έκανε «βουτιά» στα 0,20 ευρώ το κιλό, όταν στις προηγούμενες χρονιές κυμαινόταν από 0,40- 0,50 ευρώ το κιλό. «Οι απώλειες είναι της τάξης των 300 ευρώ το στρέμμα και δεν αποκλείεται να αυξηθούν λόγω του κλίματος αμφιβολίας που επικρατεί» λέει στην «Π» ο επιχειρηματίας αγρότης και δημοτικός σύμβουλος Φίλιππας Λιάκος και προεξοφλεί ότι «είναι αδύνατον, όχι μόνο να καλυφθεί το κόστος παραγωγής αλλά και τα πάγια λειτουργικά έξοδα μαζί με τις λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις σε Εφορία, ΕΦΚΑ, κ.ά.». Ωστόσο, εξέφρασε και πάλι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την καταβολή αποζημιώσεων σε ότι αφορά τις οικονομικές απώλειες κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Πελοπόννησος