Τη διακοπή έκδοσης νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς κυβέρνησης που κάθε άλλο παρά βοηθούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας και της Ηλείας ειδικότερα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι τόσο των αγροτών, όσο και των κτηνοτρόφων του νομού, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη ο κλάδος τους να στηριχθεί πραγματικά από τα κυβερνητικά στελέχη και να σταματήσουν μέτρα που οδηγούν με «μαθηματική ακρίβεια» στον «αφανισμό» τους.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης. Μάλιστα, τα μέλη του εκτιμούν πως η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις και υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, ενώ θεωρούν απαράδεκτη την προώθηση τέτοιας ρύθμισης περιορισμένης εμβέλειας όταν μεγάλο ποσοστό των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σημείωσε πως η είδηση αφορά παλιά «κόκκινα δάνεια» της Αγροτικής Τράπεζας τα οποία αποχαρακτηρίζονται από αγροτικά και μετατρέπονται σε ιδιωτικά, προκειμένου να μπορούν να τα κατασχέσουν και με αυτό τον τρόπο να περάσουν στα χέρια τους σπίτια, χωράφια, ακόμα και αγροτικές ενώσεις. Σημείωσε δε, πως η κυβέρνηση αλλά και όσες προηγήθηκαν πριν από αυτή, θα έπρεπε να είχαν λύσει το ζήτημα αυτό προς όφελος όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ενώ υπογράμμισε πως αυτός είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους θα έπρεπε αγρότες και κτηνοτρόφοι ενωμένοι να αγωνίζονται καθημερινά στους δρόμους. «Αν κάθονται όλοι στα καφενεία τους, στο τέλος θα τους ξεκληρίσουν τελείως. Πρέπει να συμπαραταχθούν με την ομοσπονδία και να τεθεί το ζήτημα αυτό στα πολλά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και για τα οποία φωνάζουμε», κατέληξε.
«Η κτηνοτροφία οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας Κώστας Θεοδωρόπουλος εκτιμά πως δεν ευνοούνται από την κατάσταση οι αγρότες και θα πρέπει κάθε νομοθετική ρύθμιση να είναι συνολική, επισημαίνοντας παράλληλα «πως οι αγρότες κινδυνεύουν να μπουν σε νέα περιπέτεια». «Δε μας έφτανε η διάλυση που αντιμετωπίζουμε σαν κτηνοτρόφοι, θέλουν τώρα να μας πάρουν τα πάντα με τη μία», υποστήριξε συγκεκριμένα. Ο ίδιος θεωρεί πως δε θα έπρεπε να προχωρούν ρυθμίσεις που δεν έχουν την κοινή αποδοχή των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί η κυβέρνηση εις βάρος τους τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχουν βιώσει τις χειρότερες στιγμές. «Με τις καταστάσεις που βιώνουμε πάμε προς εξαφάνιση. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν βάλει να πουληθούν τα πρόβατά τους ήδη. Η κτηνοτροφία οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση», είπε κλείνοντας.
«Πολλοί καταστράφηκαν και αλλάζουν επάγγελμα»
Τελευταίος πήρε το λόγο ο Γραμματέας της ΟΑΣΗ και Γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας Δημήτρης Χρέππας, που σημείωσε πως τα «κόκκινα δάνεια» για τον πρωτογενή τομέα είναι παρόμοια με αυτά για τους επιχειρηματίες. Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που βίωσε ο πρωτογενής τομέας τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις καλές τιμές που «ήρθαν για λίγο και έφυγαν». Θεωρεί δε πως είναι αδιανόητο άνθρωποι που βίωσαν τόσες δυσκολίες, να καλούνται τώρα να αποπληρώσουν τις ελληνικές τράπεζες. Ζητούμενο για τους ίδιους είναι το «πάγωμα των κόκκινων δανείων» όπου κρίνεται απαραίτητο, η διαγραφή τόκων που αυξάνουν σε τέτοιο βαθμό τα ποσά που να μην μπορούν να αποπληρωθούν από τους δικαιούχους, καθώς και μια διευκόλυνση μέχρι το σημείο που να μπορεί ο παραγωγός να ανταπεξέλθει και να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του.
«Πως θα υπάρξει κάτι παραπάνω από αυτά που χρειάζονται για να ζήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεχρεώσουν; Η κτηνοτροφία ήταν από τους πιο ασφαλείς τομείς και φέτος φάνηκε το αντίθετο με τις νόσους. Άνθρωποι μπορεί να είχαν δέκα μήνες ζώα αλλά κατά την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου δε θα λάβουν τη συνδεδεμένη, αφού η θανάτωση των ζώων τους έγινε πριν το διάστημα της απογραφής, με αποτέλεσμα να μην πάρουν τη συνδεδεμένη. Πολλοί καταστράφηκαν και αλλάζουν επάγγελμα. Πως θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι;», δήλωσε στο κλείσιμό του.
Ζητούμενο η θωράκιση απέναντι στις αθέμιτες πρακτικές των funds (ράστερ)
Σαφείς απαντήσεις και άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτών από αθέμιτες πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ζητά ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» των αγροτών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας που το κόμμα του έχει αναδείξει επανειλημμένα, ενώ σημειώνει πως η αγροτική παραγωγή βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις, τονίζοντας ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, κινδυνεύουν να χάσουν τα μέσα παραγωγής τους λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Μάλιστα, αναφέρει πως έχει προταθεί επανειλημμένα η υιοθέτηση ολοκληρωμένης και δίκαιης ρύθμισης για τα αγροτικά «κόκκινα δάνεια», που όμως η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί.
Συμπληρώνει ακόμα πως υπάρχει σήμερα ένας προσανατολισμός προς νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αγροτικών δανείων, ωστόσο ενόψει τέτοιας ρύθμισης, όπως καταγγέλλεται από αγρότες δανειολήπτες, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις υιοθετούν πρακτικές που έχουν ως στόχο να αποκλείσουν χιλιάδες αγρότες από τη ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, μετατρέπουν τα αγροτικά δάνεια σε μη αγροτικά, αποκλείοντας τους δανειολήπτες από τη δυνατότητα ένταξής τους, ενώ παράλληλα ασκούν πιέσεις και απειλές κατασχέσεων.
Ο κ. Κατρίνης μάλιστα χαρακτηρίζει τέτοιες πρακτικές απαράδεκτες, καθώς υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των αγροτών και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας.
Με την ερώτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και να αποτρέψει τη χρήση νομικών τεχνασμάτων που αποκλείουν τους δικαιούχους από οποιαδήποτε πιθανή ρύθμιση. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της πρόβλεψη για τον σαφή ορισμό του αγροτικού δανείου με βάση την προέλευσή του και τη χρήση του σε αγροτική δραστηριότητα, τη διασφάλιση ρεαλιστικών όρων αποπληρωμής, με διαγραφή πανωτοκίων και μέρους της οφειλής όπου κρίνεται απαραίτητο, και την προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που αφορούν μέσα παραγωγής. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενεργήσει άμεσα για να θωρακίσει τους αγρότες, αποτρέποντας την περαιτέρω υπονόμευση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας της υπαίθρου.