«Κίνδυνος θάνατος» για τους επαγγελματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις αποδεικνύονται οι πληρωμές με κάρτες. Παρά τις ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις, καταγράφονται καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες επιχειρήσεις για τις οποίες η ΑΑΔΕ μετράει εισπράξεις να μεταφέρονται μέσω των POS απευθείας στους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά δεν βλέπει να στέλνουν τις αποδείξεις στην Εφορία για τις συναλλαγές που έκαναν.
Σαν να μην έχουν καταλάβει -ίσως- την ηλεκτρονική παγίδα που τους έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών φέτος, επιχειρήσεις εστίασης -και όχι μόνο- συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν όπως παλιά. Ελεγκτές της Εφορίας περιγράφουν καταστάσεις που αντικρίζουν σε μαγαζιά «που δεν έχουν βάλει καν στο ρεύμα την ταμειακή μηχανή ή την έχουν σκεπασμένη με… σεμεδάκι», όπως λένε.
Τι συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι;
Κλιμάκια εφοριακών από την Αθήνα ή την ηπειρωτική Ελλάδα πραγματοποιούν «καταδρομικές» εφόδους σε νησιά ή άλλους τουριστικούς προορισμούς έχοντας λάβει εντολή να ελέγξουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις-στόχους. Δεν μεταβαίνουν στα τυφλά όμως. Προτού καν πατήσουν το πόδι τους στο νησί που θα ελέγξουν, από τα γραφεία τους στην Αθήνα ήδη γνωρίζουν τους φοροπαραβάτες. Με την επίσκεψή τους στην έδρα των καταστημάτων ζητούν εξηγήσεις για τη φοροδιαφυγή που έχουν ήδη διαπιστώσει προτού καν ξεκινήσει ο έλεγχος στην επιχείρηση!
Δουλεύει το POS, αλλά όχι η ταμειακή
Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι οι κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν «λοκάρει» παραβάτες για τους οποίους οι τράπεζες στέλνουν στοιχεία στην Εφορία ότι δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές με POS ή IRIS και εισπράττουν πολλά, αλλά δεν δίνουν σημεία ζωής στο esend και το myDATA της Εφορίας.
Στην πράξη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε στοχευμένους ελέγχους της ΑΑΔΕ στα Δωδεκάνησα μπήκε λουκέτο σε 9 καταστήματα της Ρόδου και 7 της Κω. Με στοχευμένους ελέγχους, μετά από διασταύρωση μέσω αλγορίθμου των στοιχείων που στέλνουν τα POS για τις εισπράξεις που είχαν οι επιχειρήσεις και οι ταμειακές μηχανές για τις αποδείξεις πώλησης που εξέδιδαν και έστελναν online στην Εφορία, διαπιστώθηκε ότι είχαν αποκρύψει έσοδα 370.000 ευρώ ή, κατά μέσο όρο, πάνω από 23.000 ευρώ η καθεμία.
«Καταδρομικές» επιχειρήσεις
Με τα νέα δεδομένα, η χωρική αρμοδιότητα των τοπικών ΔΟΥ παύει να υφίσταται. Και όπως λένε αρμοδίως από την ΑΑΔΕ, πρόκειται για βασική παράμετρο της ριζικής αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, η οποία είναι σε εξέλιξη. Το μοντέλο λειτουργεί ως εξής: η Κεντρική Υπηρεσία θα εκπονεί σχέδιο αιφνιδιαστικών εφόδων για τις επόμενες 48 ή 72 ώρες και κλιμάκια ελεγκτών θα κάνουν «απόβαση» είτε με πλοία της γραμμής είτε με αεροπλάνα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εφοριακοί κάνουν… τουρνέ στα νησιά, περνώντας δεύτερη και τρίτη φορά από τον ίδιο προορισμό ή την ίδια επιχείρηση έτσι ώστε να διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού ακόμα και σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελέγξει.
Το σχέδιο προβλέπει ελέγχους δύο επιπέδων:
■ Ελέγχους προληπτικούς από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές, κλάδους επιτηδευματιών, στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
■ Ελέγχους στοχευμένους, κυρίως από τις ΥΕΔΔΕ, με βάση τις «μαύρες» λίστες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτικές μονάδες από διασταυρώσεις ή προηγούμενους προληπτικούς ελέγχους.
■ με τις οδηγίες, μέχρι τον Σεπτέμβριο οι έκτακτοι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές θα διενεργούνται ολόκληρο το 24ωρο – και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες».
Πέρα από τους «καταδρομείς», δηλαδή τους ελεγκτές που χτυπούν και επιστρέφουν στην έδρα τους, η ΑΑΔΕ έχει επιλέξει συγκεκριμένες εφορίες που έχουν ενισχυθεί για τη θερινή σεζόν με προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.
Το βάρος πέφτει, μεταξύ άλλων, στις ΔΟΥ Αγίου Νικολάου, Αιγίου, Σαντορίνης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου, Χανίων, Λευκάδας, Ζακύνθου, Ρόδου κ.ά.